AcasăEditorialMonica TatoiuBani puțini, scandaluri mari și multă duplicitate

Bani puțini, scandaluri mari și multă duplicitate

Luna asta veștile sunt despre bani, interes național și scandaluri pe ambele subiecte. S-a terminat vacanța parlamentară. Ura! A început scandalul în partide, în coaliție, între putere și opoziție. Pe surse, aflăm detalii picante despre sporuri aberante care or să fie analizate după ce trece bugetul, despre pensii nesimțite care trebuie verificate de comisii și esențiali. Rezultatele în următorul an electoral 2024. Până atunci descântăm spațiul public cu eliminarea pensiilor speciale. Care nu sunt pensii, sunt indemnizații, care n-au nici o legătură cu contributivitatea, iar un drept câștigat nu poate fi retras.

“Chere bere” ce să dă nu se mai cere, CCR dixit. Pensiile speciale reprezintă un subiect cu aceeași finalitate precum eliminarea burticii,  fără efort, după achiziționarea unor aparate miraculoase  promovate la  tele shopping-ul care ne agresează în pauzele publicitare dintre două declarații în scandalurile politice ale momentului. Stați cu noi că vine bomba! Care bombă este despre cum Popescu l-a acuzat pe Ionescu, că a furat partidul înființat de Gogu. Care între timp a devenit independent înainte să sară cu națiunea în gură, dintr-un partid lotcă într-un  partid crucișător. Cu camera strânsă televiziunile ne arată sindicaliștii, vreo câțiva zeci de suflători în vuvuzele, care se agită pentru creșterea salariului minim. La care se aplică procentual sporurile fără număr negociate de sindicaliști vocali. Câtă grijă au  pentru români, ăia 750.000 care sunt “esențiali”? Nu vă gândiți la asistenții medicali din saloane, la profesorii plătiți ca “voluntari” în clase, la polițiștii cu coloană vertebrală, din stradă sau la pompierii care intră în foc. Mă refer la personajele din birouri care ar trebui să miște lucruri în loc de hârtii. Și după cum arată România nu prea produc calitate în administrație. Mă refer la inspectorii fără număr de la mediu, angajații din primării, cei de la protecția consumatorilor, de la inspecția în construcții, de la protecția copilului, cei de la ADP-uri, inspectoratele școlare, agențiile fără număr. Sute de mii de oameni care ar trebui să rezolve problemele pentru care sunt plătiți. Problemele se acutizează de la an la an, invers proporțional cu creșterile veniturilor angajaților din birouri.

La fel și în companiile de stat unde posturile din consiliile de administrație sunt sinecuri pentru “creierele  de partid”. Neuronul politic are nevoie de hrană serioasă până la următoarea campanie. De unde scandalul pe bani? De la prea multe costuri fără acoperire în rezultate. Unde-i bătălia cea mai mare pe posturi? Acolo unde sunt subvenții și finanțări de la buget. Unde Curtea de Conturi, politizată și ea, nu se vede decât când sunt răfuieli politice. Căldura este subvenționată. Transportul public este subvenționat. Companiile de stat au tot primit împrumuturi și li s-au șters datoriile. Sunt competitive? După diplomele plătite de managerii momentului, da. După calitatea serviciilor către populație, se măsoară în înjurăturile beneficiarilor. Nici companiile de servicii publice privatizate  nu demonstrează că există o alternativă pentru creșterea calității. Pentru că instituțiile statului responsabile cu datul peste mâna din borcanul cu profit nejustificat are prin birouri tot “esențiali” cu lefuri mari fără legătură cu fișa postului. Se vede acum la liberalizarea prețului energiei, s-a văzut la ANCOM. Peste tot numai specialiști și oamenii lor stresați de muncă cu calculatorul  duși în spate de câte un profesionist căpușat. Ne droghează acum esențialii politici cu recalcularea pensiilor și reevaluarea asistaților sociali. Frecție cu Diana la picior de lemn. N-ai investiții, n-ai locuri de muncă. N-ai locuri de muncă, n-ai bani la fondul de pensii. Locurile de muncă la stat sunt un fel de mutat banii dintr-un buzunar în altul. Cu politica păguboasă  a economiei bazată pe consum fără investiții în producție, finanțăm locurile de muncă în statele în care se produc bunurile de import pe care le consumăm. Noi ne împrumutăm ca să finanțăm economiile altor state. Bravo lor! Vai de noi!

author avatar
Monica Tatoiu
381 afisari

4 COMENTARII

  1. Stimată doamnă, media din ROMÂNIA este foarte poluată.
    Faceti un efort de a nu o polua și dumneavoastra.
    Aveți o pensie suficient de mare.
    Lăsați tinerii să se afirme.

    • Care tineri „anonimule” ??? Astia care scriu substantive comune cu litera mare ??? Astia pentru care vorbirea in limba romana e un efort intelectual ??? Astia care vor TOTI sa fie vlogeri, blogeri , asistente Tv (eu le zic altfel) sau „creatori de moda”, astia care vor sa „lucreze” de acasa sau de pe vase de croaziera ??? Mai, nici fotbalisti nu mai vor sa fie. Li se pare prea greu…As rade, dar nu stiu de ce ma apuca plansul !!??

  2. Imi cer scuze pentru ortografie
    Femeia la menopauza care da cu articolul în soțietate,
    A promis cînd era șefa
    „O viața bună ” parfumate pentru sute de tinere care vindeau produse cosmetice.
    Doar ea s-a ales cu o pensie imensă,
    Trăiască ORTOGRAFIA!

  3. Tinere anonim! cu ce te impiedica sa te afirmi articolele publicate de stimata doamna? si ce legatura are cu pensia? poti fi mai explicit complexatule?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger