AcasăEditorialMonica TatoiuAvortul și politica, povestea americană

Avortul și politica, povestea americană

În SUA lumea mărșăluiește pe străzi, furibundă, pentru că a zis președintele Biden, căzut dramatic împreună cu democrații în sondaje, în apropierea alegerilor parțiale din noiembrie, că decizia Curții Supreme interzice avortul. Nu știu câți din cei din stradă au citit cu atenție amendamentul la care se referă Curtea și câți au înțeles ce au citit sau au ținut minte ce li s-a comunicat. Pe scurt decizia se referă la faptul că avortul nu mai este garantat (nu este interzis) prin Constituția Federală și lasă decizia la nivelul fiecărui stat  al federației. De asta președintele Macron în Franța și el pe făraș în sondaje s-a grăbit să declare că introduce în Constituția franceză garantarea dreptului la avort. Poate mai recâștigă niște voturi între două săltări ale inflației în procesul de încălzire planetară.

În anii 1800,  în America, avortul a fost considerat un act criminal în tot mai multe state.  America se consolida ca stat și avea nevoie de cetățeni. Decizie politică în numele credinței. Femeile nu aveau dreptul de a decide în nimic. Biserica era centrul comunităților și bărbații decideau direcția în care societatea trebuia să evolueze. În 1873 era un act penal să promovezi măsurile contraceptive. Femeile trebuiau să procreeze pentru a crește natalitatea Lumii Noi. În prima jumătate a secolului trecut în majoritatea statelor avortul devenise ilegal. Criza economică interbelică a generat creșterea ratei mortalității în rândul femeilor care apelau la avort fără supraveghere medicală calificată. Cam cum se întâmpla și la noi prin anii 70. În 1942 ia naștere „Asociația de Planificare Parentală din America” care în 1955 organizează o conferință cu titlul „Avortul în Statele Unite” .

În urma studiilor publicate în 1958 începe o dezbatere națională pe acest subiect. Simultan economia creștea și era nevoie de forță de muncă. Întâmplător sau nu atunci a început lupta pentru emanciparea femeilor. De la cratiță și creșterea copiilor la carieră. Președintele JF Kennedy creează o comisie de „experți” direct în subordinea sa, pe tema drepturilor femeilor. În 1963, în San Francisco, California, leagănul politicilor liberale din SUA, ia naștere „Societatea pentru Avort Uman”! În 1967, Colorado devine primul stat în care  este permis avortul în caz de incest viol sau punerea în pericol a sănătății mamei. Până în 1972, 13 state adoptă legi similare de dezincriminare ale avortului. În 1973 după decizia Curții Supreme în cazul Roe v Wade, în favoarea Roe, avortul devine legal în toate statele. Dar în 1976, Congresul adoptă „Amendamentul ascuns” care nu permite folosirea resurselor financiare -federale- în întreruperile de sarcini. Avortul era legal. Dar era pe cheltuiala pacientului. Avortul nu era un drept constituțional cum este dreptul la educație. În 2002 G W Bush promulgă actul  de protecție al pruncilor născuți vii.

Pentru că în tot mai multe state liberale avortul se făcea și la 8 luni și copilul aproape perfect dezvoltat era practic ucis în timpul actul medical. Cum se produce avortul la 8 luni, astfel încât copilul să nu fie considerat prunc viu nu cred că vreți să știți. Oregon este statul cu cele mai puține limitări privind perioada de intervenție și are dreptul la avort garantat în Constituție.  Care stat este și cel în care taxa pe consum este zero și taxele pe venit sunt până la cer. Ce să învățam din istoria asta?

Da, femeile au dreptul să decidă dacă vor să fie mame. Nu aduci pe lume copii doar ca să aibă statul plătitori de taxe sau soldați. Aduci pe lume un copil dacă îi poți oferi tu împreună cu bărbatul cu care l-ai procreat  și STATUL, cu responsabilități egale: educație, mâncare, casă și sănătate. Trebuie ca femeile să aibă dreptul la avort, dar tot femeile trebuie să aibă responsabilitatea de a decide avortul în primul trimestru de sarcină. Drepturile fără responsabilități aruncă lumea în haos.

author avatar
Monica Tatoiu
644 afisari

15 COMENTARII

  1. „Femeile nu aveau dreptul de a decide în nimic. ”
    Ba aveau coarda batrana – sa-si cracaneze picioarele sau sa si le tina incrucisate! T ARFA!

    • Mai bine ca esti anonim, esti asa de prost incat nu are sens sa iti spun cat de prost esti. Adica esti un cretin de gradul 12 cel putin pe o scara de la 1 la 5. Auzi, daca tie nu iti place sexul, mergi in pestera si crapa in liniste, macar asa ne faci un favor la restul care chiar vrem sa traim.

  2. Iar balaria cu avortul la 8 sau 9 luni (bine ca nu era la 10). Ce dovezi aveti ca se facea avort la 8 luni, sunt statistici pe undeva, puteti da o sursa? Ok, eu inteleg ca sunteti fituica, dar totusi. Si referitor ca prea ridicati in slavi Curtea Suprema SUA, cititi in plm ce zice amendamentul 9 (pe care il uitati foarte repede). Si daca tot va uitati acolo, arunca un ochi si pe amendamentul 2 sa vedeti ce spune. Idioti inutili ce sunteti.

    • Da vaco, e! Toate tarfele ca tine isi masacrau copii in pantec la indemnul j i d a n i lor mari doctori in planning familial aceeasi care dau hormoni cu forta opiilor si apoi le taie organele genitale exact in ca in Republica de la Weimar! MORI JAVRA!

  3. Doamna Tatoiu, imi pare sincer rau si va cer scuze pentru comentariile de mai sus , dar poate ca si la noi daca s-ar fi introdus mai demult studierea ”Educatiei sexuale” in scoli, nu ar fi rezultat atatia avortoni ”capabili” de comentariile in cauza. Totusi, va rog daca se poate sa nu ducem grija altora (americanilor) si sa revenim la romanistan, ca aven bugaite de spus.

    • Doamna Tatoiu pedalează rahat în articol de parca e plătită sa facă asta. Și da, sunt de acord cu educația sexuala în scoli, doar ca a fost blocata ani la rand de biserica și crestinopati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger