AcasăEditorialGeopolitica sub lupaUn nou șerif în oraș!

Un nou șerif în oraș!

Conferința anuală de securitate de la München este pentru geopolitică ceea ce reuniunile Forumului Economic Mondial de la Davos sunt pentru afaceri. Adunarea a evoluat de la concentrarea sa din perioada Războiului Rece, în primul rând pe cooperarea militară germano-americană, la vizualizarea problemelor globale printr-o lentilă mult mai largă. Participanții discută acum subiecte variind de la politica externă și securitatea internațională până la schimbările climatice. Cea mai importantă poveste din Washington astăzi nu se întâmplă deloc în Washington. În  aceste zile, unii dintre cei mai influenți factori de decizie din lumea occidentală s-au adunat la Hotel ”Bayerischer Hof” pentru Conferința de Securitate de la München.

Într-un vârtej de trei zile, partenerii europeni de multă vreme ai Americii au încercat să-și pună ”picioarele în mare”, în timp ce uraganul Trump aruncă continentul ca un dop care plutește în ocean. Ce spun europenii despre noua administrație de la Casa Albă?  „Victoria prezidențială a lui Donald Trump a îngropat consensul de politică externă post-Război Rece al SUA conform căruia o mare strategie a internaționalismului liberal ar servi cel mai bine intereselor SUA”, se arată în Raportul anual de securitate de la München, publicat înaintea conferinței. Revine oare lumea la noua realitate? Nu cred. Ceea ce este clar este că asistăm la o revoluție în raporturile Statelor Unite cu statele Uniunii Europene. Întrebarea este dacă va dispare treptat acest pol geopolitic european? Trump vrea o Europă aliniată total. Pilon european sau autonomie strategică?

Aceste concepte de origine franceză au iritat Congresul SUA fie ca sunt republicani sau democrați. Pete Hegseth, secretarul apărării a avut în delegație pe Jack Posobiec, un activist politic american de extremă-dreapta, corespondent de televiziune și prezentator, teoretician al conspirației și fost ofițer de informații al Marinei Statelor Unite ale Americii. El l-a urmat apoi la Kiev pe Secretarul Trezoreriei Scott Bessent. Astă este răspunsul Casei Albe la cei care conduc de la Bruxelles. Apoi J D Vance s-a întâlnit cu șefa AfD Alice Elisabeth Weidel. Cum se traduce această întâlnire în afară de legitimarea partidului de extremă dreaptă înainte de alegerile din Germani și prevenirea unei situații similare cu cea din România. Întâlnirea trădează o schimbare din temelii a fundamentelor politice ale SUA față de Uniunea Europeană dar și a relației transatlantice. Noua administrație de la Washington are nevoie de parteneri politici noi dispuși sa reconfigureze UE. Delegații s-au strâns în sala de conferințe și în sălile pline de la Bayerischer Hof, sperând să-l audă pe vicepreședintele SUA, JD Vance, prezentând câteva detalii despre planurile administrației Trump pentru Ucraina. În schimb, au primit o prelegere despre declinul cultural al Europei.

Vicepreședintele SUA și-a folosit amvonul de la Conferința de Securitate de la München pentru a se ”înfuria” împotriva a ceea ce a spus că este eșecul politicienilor europeni de a-și asculta alegătorii, cântărind totul, de la alegerile din România până la legile avortului în Marea Britanie. Reacția Europei este una timidă: liderii europeni au început să se adapteze la noua lume rece, fără protecția americană și au început să respingă planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. La Bruxelles, Berlin, Paris și Londra, un cor tot mai mare de voci – unele calme, altele supărate – l-au avertizat pe președintele SUA că acceptarea cererilor liderului rus Vladimir Putin pentru teritoriu ar echivala cu efortul nereușit al primului ministru britanic Neville Chamberlain de a-l împiedica pe Adolf Hitler să declanșeze al Doilea Război Mondial.

Consternarea occidentală față de noua poziție a SUA s-a concentrat pe decizia lui Trump de a exclude aderarea la NATO a Ucrainei, de a interzice trupelor americane să asigure pacea și de a respinge obiectivul Kievului de a recuceri toate pământurile pe care Rusia le-a confiscat din 2014. Un scenariu a dominat discuțiile în timp ce oficialii digerau planul lui Trump: Ucraina și aliații săi nu vor susține niciun acord încheiat de Rusia și SUA fără președintele ucrainean Volodimir Zelenski la masa de negocieri. De altfel, au spus europenii, și ei trebuie să fie implicați. Rămâne de văzut ce vor face pentru ca este clar Trump și Putin vor avea agenda lor proprie la Riad unde Ucraina va fi un punct pe ea. Oficialii de aici din München au absorbit aseară vestea că oficialii de rang înalt ale lui Trump se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru a începe negocierile cu Rusia pentru un acord de pace cu Ucraina. Rubio a avut un apel telefonic cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov sâmbătă, deschizând calea negocierilor.

Este clar pentru unii lideri europeni că ”Desenele” lui Trump privind Gaza și Groenlanda au fost exemple ale „incertitudinii strategice extreme” în care trăiește acum lumea”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pentru FT. „A cerut o regândire radicală a modului în care funcționează UE și statele sale membre. „Este un electroșoc. Avem nevoie de șocuri asimetrice, avem nevoie de șocuri externe. Este un șoc exogen pentru europeni.” Vicepreședintele JD Vance a expus, la Conferința de Securitate de la Munchen, mesajul „America First” al administrației Trump, într-un discurs fulminant. El a lansat atacuri generale împotriva guvernelor europene pentru că, în opinia sa, au ignorat voința poporului lor, au răsturnat alegerile, a ignorat libertățile religioase și a nu acționat pentru a opri migrația ilegală.

Clar un discurs MAGA în stil american. Vance a evitat discuțiile detaliate despre apărare și securitate – subiectul Conferinței de securitate de la München. Ce a spus Vance: „Amenințarea pentru care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia. Nu este China, nu este niciun alt actor extern. Și ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior. Retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii.” Da acum este un „nou șerif în oraș” și el este președintele Donald Trump. Vance le-a spus liderilor „s-ar putea să nu fim de acord cu opiniile voastre, dar ne vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a-l oferi în piața publică, chiar dacă suntem sau nu de acord”. Vance s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și nu a avut o întâlnire cu oficiali ruși. O concluzie este certă: abordarea discuțiilor cu Trump a fost un impuls de energie pentru Putin, care a încercat de mult să se întâlnească cu un lider american pentru a reface arhitectura de securitate post-Război Rece – și acum pare să aibă șansa să facă acest lucru, făcând Europa să aibă un rol secundar în conversație. Generații de lideri americani înainte de Trump au spus că Rusia nu are nici puterea, nici dreptul de a se opune modului în care Europa se protejează.

Chiar și decizia lui Trump de a vorbi cu Putin înainte de a se consulta cu Zelenski a fost o victorie pentru Kremlin. Discursul ministrului chinez de externe Wang Yi de la Munchen a servit atât ca o critică ”subțire”, acoperită, la adresa Statelor Unite, cât și ca un apel către partenerii europeni. Wang și-a încheiat discursul cu o invitație către omologii europeni: ”Beijingul este dispus să aprofundeze comunicarea și cooperarea cu Uniunea Europeană” a spus el. Acesta poate fi un mesaj binevenit pentru națiunile europene care se confruntă cu noi tarife – și altele care vor veni – de la Washington. Cert este ca la Moscova a fost sărbătoare, Paștele sau Anul Nou.

Într-o relatare fulgerătoare a apelului său cu președintele rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a anunțat începerea imediată a negocierilor despre viitorul Ucrainei — fără condiții prealabile sau alte țări la masă. Anterior, secretarul american al Apărării Pete Hegseth a exclus aderarea la NATO a Ucrainei și orice șansă de întoarcere la granițele țării recunoscute internațional, îndeplinind două condiții cheie ale Rusiei. Are Rusia o pârghie militară în momentul de față? Narațiunea conform căreia Rusia avansează neîncetat, cu timpul de partea ei, se prăbușește când te uiți la câștigurile minuscule și la bilanțul imens de vieți și echipamente rusești. Armata rusă este decimată; de exemplu, din stocul său de dinainte de război, de peste 11.000 de tancuri, abia au mai rămas 3000— multe dintre ele ruginite, fără turelă.

La șapte luni după ce Ucraina a ocupat părți din regiunea Kursk a Rusiei, forțele ruse și nord-coreene încă nu au reușit să le recupereze; săptămâna trecută, ucrainenii erau cei care înaintau din nou acolo. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus categoric schimburile teritoriale – Rusia ocupată cu părți din Ucraina ocupată – ceea ce complică și mai mult orice acord de încetare a focului. Acestea fiind spuse, Ucraina este și ea epuizată și niciuna dintre părți nu are impulsul pentru o victorie decisivă. În plus, niciunul dintre aliații Rusiei nu a reușit să schimbe cursul războiului în favoarea Rusiei – nici Iranul cu rachetele și dronele sale, nici Coreea de Nord cu trupele, artileria și muniția sa.

Finalul este încă incert. Presiunea administrației americane este imensă iar Ucraina a rămas numai cu susținerea europenilor.  Și ca să încheiem într-o notă optimistă am să va redau două extrase din declarația lui Vance. În timp ce Vance le-a spus europenilor la începutul discursului său că „suntem în aceeași echipă”, impresia mai durabilă pare să fi fost lăsată de ultimele sale cuvinte: „Mult noroc tuturor, Dumnezeu să vă binecuvânteze”.

 

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
594 afisari

2 COMENTARII

  1. Finalul SE ŞTIE:
    Regimul Zelensky va cădea.
    Ucraina se va alătura Rusiei.
    Putin va fi înlăturat de la putere pt. a face loc unui lider decis să atace NATO.
    SUA nu se vor implica în Europa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger