Am intrat în 2025! Președintele ales Donald Trump a petrecut la Mar-a-Lago, cu o recepție ”black tie” (la costum) la care au participat Elon Musk, senatorul Ted Cruz (R-Texas) și o serie de alte figuri ale lumii MAGA, de la Don JR. și Eric Trump la promotorul de box Don King. Președintele chinez Xi Jinping a folosit discursul de Anul Nou pentru a spune că „toată lumea ar trebui să fie plină de încredere” în ceea ce privește economia, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea ei post-pandemie și de relațiile cu administrația Trump(de remarcat: Xi a mai spus că nimeni nu poate opri reunificarea Chinei cu Taiwan).
Președintele rus Vladimir Putin și-a folosit propriul discurs de Anul Nou – rostit la cea de-a 25-a aniversare de la prima sa venire la putere- pentru a declara că „suntem siguri că totul va fi bine”, o vagă asigurare pe fondul creșterii inflației și a războiului din Ucraina, unde situația este grea pentru că pierderile pentru Rusia continuă să crească. Am intrat în anul inaugurării președintelui american ales Donald Trump. Noi cei din Est suntem cu ochii pe decizia sa pentru oprirea războiului din Ucraina. Trump va lua decizia dar pe cine va asculta? Multe pot depinde de sfatul celui de care ține cont Trump iar aliații săi sunt împărțiți în legătură cu războiul. Trimisul său special în Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, un general american în retragere, nu este un susținător al aruncării prosopului, el crede în faptul că poate convinge atât Kievul, cât și Moscova să se așeze la masa negocierilor și, dacă Putin este reticent, să clarifice că Trump va da ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a se apăra împotriva rușilor. Alții, inclusiv fosta gazdă de la Fox News, Tucker Carlson, sunt pentru a opri ajutorul pentru Ucraina.
Ucraina nu este singura problemă care subliniază fracturile din coaliția lui Trump. Între noii aliați tehnologici ai președintelui ales și loialiștii săi MAGA este deja un război, în special pentru creșterea numărului de vize acordate în SUA lucrătorilor străini cu înaltă calificare. Diviziuni severe apar și între susținătorii săi din Europa. Premierul italian Giorgia Meloni a fost evidențiat de mulți politicieni printre care și Mateusz Morawiecki ca un potențial ”Trump Whisperer”. Ea face parte din grupul conservatorilor și reformiști europeni. Mateusz Morawiecki afirma pentru Politico, înainte de Crăciun, că ea este „un intermediar ideal” între Europa și noua administrație. Miliardarul tehnologic Elon Musk se numără și el printre fanii lui Meloni. Dar nu toată lumea din ”Trumpland” este convinsă de acreditările ei în zona MAGA. De cealaltă parte a baricadei, formată din contestatarii lui Meloni, stă Steve Bannon, fostul strateg șef al lui Trump, dar și alți loialiști MAGA care sunt hotărâți să oprească orice ”șoaptă” de la Meloni.
Așa, deci, ei au început atacul aspra premierului italian chiar în presa din Peninsulă. Într-un interviu pentru ziarul Corriere Della Sera, Bannon a spus că premierul italian s-a „transformat într-o Nikki Haley”, referindu-se la eșuată contestatoare la președinția republicană, care este văzută de mulți loialiști ai lui Trump ca fiind prea moderată. Caracterizarea lui Meloni s-a redus la a fi o ”stângistă camuflată în populistă”. Bannon i-a reproșat pe Meloni că „s-a poziționat pe lângă globaliști” (vezi relația cu Ursula von der Leyen) și că este „unul dintre cei mai mari susținători ai continuării războiului în Ucraina”. Este Meloni adevărata punte din Europa către Trump? ”Nu Meloni-consideră Bannon-ci liderii populiști Marine Le Pen din Franța, Nigel Farage din Regatul Unit și Viktor Orban din Ungaria sunt cu adevărat în ton cu loialiștii MAGA”. Bannon este un frustrat, el a fost eliminat dintre consilierii lui Trump, în primul mandat, numai după 8 luni, după ce s-a ciocnit în mod repetat cu Jared Kushner, ginerele și consilierul principal al președintelui. Bannon, un fost aliat al lui Trump și fost strateg șef al Casei Albe în timpul primului mandat al președintelui ales, s-a opus recent sprijinului lui Trump pentru vizele H-1B pentru lucrătorii străini specializați, iar la începutul acestui an a criticat schimbarea poziției lui Trump față de TikTok.
Bannon și-a exprimat în mod constant îngrijorări cu privire la consilierul principal al lui Trump, Elon Musk, invocând legăturile sale cu China și spunându-i miliardarului să „stea în spate și să studieze”. Steven ”Bannon a respins cererea președintelui ales Donald Trump de implicare a CIA în investigarea celor două atacuri mortale de Anul Nou, spunând pe podcastul său că agenția este…o parte centrală a problemei” (scrie Newsweek). Pe vremuri, Bannon spera să devină consilierul dreptei populiste a Europei. El a lansat Mișcarea, o organizație europeană însărcinată să unească facțiunile, adesea certate, de ultra-dreapta și eurosceptice de pe continent. Mișcarea nu a ”decolat” niciodată, în mare parte din cauza diferențelor dintre partidele național-populiste, inclusiv în privința războiului Rusiei în Ucraina și a migrației. Acum prim-ministrul italian Giorgia Meloni este liderul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) și pare să reducă decalajul dintre grupul Partidului Popular European (PPE) și grupul de extremă dreapta Patrioții pentru Europa formațiunea sa fiind o punte de legătură.
Meloni are legături solide cu fondatorul Patrioților, premierul maghiar Viktor Orban, și cu PPE prin vicepremierul Antonio Tajani și liderul partidului Manfred Weber, care au susținut recent ca alegerea italiană să aibă un rol proeminent în Comisia Europeană (un vice-președinte Raffaele Fitto-pentru Coeziune și reforme), chiar dacă ECR nu face parte din majoritatea pro-europeană. Acum la putere în viitoare administrație de la Casa Albă este Musk care a stabilit deja legături cu populiștii europeni și partidele de extremă dreapta. Farage speră la o donație considerabilă pentru partidul său Reform din Marea Britanie, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD) a fost încântată de susținerile lui Musk – și de undele de șoc pe care le-au transmis în sfera politică germană în perioada premergătoare alegerilor federale, alegeri care vor avea loc luna viitoare. În America noul Parlament își începe activitatea. S-a făcut alegerea președintele Senatului SUA, în persoana conservatorului republican John Thune, din Dakota de Sud. El va îndeplini dorințele lui Trump la Senat. În schimb, în ciuda sprijinului public al lui Trump, liderul republican Mike Johnson s-a confruntat cu o opoziție semnificativă din partea unor membri ai propriei tabere în Camera Reprezentanților. Până la final Mike Johnson a fost reales președintele Camerei la primul tur de scrutin, după o întârziere, datorată a doi republicani (Ralph Norman/South Carolina și Keith Self/Texas) care și-au schimbat voturile după ce inițial s-au opus la alegerea lui Mike. Pe 6 ianuarie, vicepreședintele Kamala Harris, va prezida o sesiune comună a Congresului într-o clădire a Capitoliului puternic fortificată pentru a număra voturile Colegiului Electoral și pentru a afirma oficial victoria lui Trump.
Două evenimente importante în 7 zile. Apoi, desigur, mai târziu în această lună, vom vedea audierile de confirmare pentru candidații în cabinetul lui Trump (audierile lui Pete Hegseth pentru secretarul Apărării sunt deschise pe 14 ianuarie), discursul de rămas bun al lui Biden, discursul lui Trump, inaugurare (20 ianuarie) și o salvă de tun în cinstea noii administrații. Marile povești care vor defini 2025 au prins deja contur: Cât de serios este Trump să folosească puterea de stat pentru a-și urmări dușmanii politici?; Va folosi primele zile ale administrației sale pentru a da noul ton și care va fi acel ton? Și cum va arăta administrația Trump, neconstrânsă de nevoia de a câștiga realegerea? În afară de Trump, probabil că nu există o altă persoană care să contribuie la modelarea percepției publice asupra administrației decât Musk. Musk și-a arătat deja disponibilitatea de a interveni și de a deraia negocierile importante în ultimul moment – iar capacitatea sa de a face acest lucru este probabil să crească cu Washingtonul sub control republican. Dar influența pe care o exercită Musk în culise este cea care probabil că va avea un impact și mai mare. Miliardarul s-a mutat practic în Mar-a-Lago pentru a rămâne aproape de Trump și de cercul său interior în timpul tranziției. ”Megafonul” său de pe rețeau X-ul (deținut de Musk), bogăția sa imensă (pe care o poate cheltui liber pentru alegeri, altele decât cele prezidențiale) și așa-numitul său panel al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală cu Vivek Ramaswamy, ne artă că Musk se pregătește să joace un rol masiv în modelarea politicii americane în anul 2025.
Anul viitor va fi modelat, mai mult decât orice, de modul în care Trump interacționează cu această lume schimbată. Ca niciodată în acest fel până acum, Washingtonul este esențial pentru aproape orice. În 2017, Trump a intrat ca un străin și a guvernat ca unul nesigur. Cea de-a doua lui administrație ajunge în capitală cu un mandat clar și mai multă încredere. Trump și trupa sa, cu Elon Musk alături, ne vor perturba politica europeană, inclusiv agenda Comisiei Europene, dar și comerțul, cultura și, desigur, lumea în ansamblu. Scapă cine poate, se ridică cine creează o bilaterală tranzacțională cu Casa Albă!
slaba amaliza
Ba nu. E chiar f profunda.
„el (Kellogg) crede în faptul că poate convinge atât Kievul, cât și Moscova să se așeze la masa negocierilor și, dacă Putin este reticent, să clarifice că Trump va da ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a se apăra împotriva rușilor.”
– Eu cred ca asa se va intampla. Pana la urma, Trump le va da ucrainenilor chiar mai mult decat Biden.