Trump versus Biden (I)

Nu numai dezbaterea dintre candidații la președinția SUA este importantă ci și modul în care ea a fost pregătită. Vom încerca să pătrundem în culisele acesteia. Războiul dezbaterii prezidențiale americane a început prin două eseuri care lămuresc pozițiile celor doi candidați. Ambele scrie de foști consilieri prezidențiali, au apărut în prestigioasa revistă Foreign Affairs.

”Este timpul să ne întoarcem la Jackson”- acesta este mesajul fostului consilier pentru securitate națională Robert C. O’Brien (care este denumit  „secretarul de stat din umbră” al lui Donald Trump) în noua ediție a Foreign Affairs, unde schițează o politică externă pentru o nouă președinție a lui Trump asta, în cuvintele sale, ar însemna „revenirea realismului cu o aromă jacksoniană” (Jackson a implementat un principiu pe care l-a numit „rotație în funcție”- în timpul primului său an de mandat, el a îndepărtat aproximativ 10% din toți angajații federali și i-a înlocuit cu democrați loiali). În esență, O’Brien încearcă să ducă un război pentru promovarea politicii externe a lui Trump. Fost consilier al lui Mitt Romney, O’Brien folosește retorica „Americii pe primul loc” pentru a promova ceea ce pare a fi neoconservatorism – o politică externă diferită, lipsită de retorică despre promovarea democrației.

Aceasta, fără îndoială, ar sprijini Israelul, ar împinge Europa să-și asume povara sprijinirii Ucrainei, ar duce un nou Război Rece împotriva Chinei și ar încerca să răstoarne regimul din Iran. O’Brien condamnă incapacitatea administrației Biden de a securiza granița de sud a SUA drept „poate cel mai mare și cel mai jenant eșec” menționând că cartelurile mexicane de droguri „formează un guvern paralel”. El cere Congresului să finanțeze o flotă de 355 de nave (care a scăzut recent la aproximativ 290 de nave dintr-o forță de aproape 600 de nave la sfârșitul Războiului Rece).

O’Brien se face ecoul vorbelor lui Trump creând o legătură între slăbiciunea lui Biden și retragerea sa dezastruoasă din Afganistan și încurajarea generală a adversarilor Americii, inclusiv Putin, care a autorizat o invazie a Ucrainei la șase luni după căderea Kabulului. La fel ca Trump, O’Brien susține ajutorul pentru Ucraina, dar caută și o soluție negociată care „să pună capăt uciderii militarilor și civililor și să păstreze securitatea Ucrainei”. O’Brien prezintă un Trump care, la fel ca Ronald Reagan, ar căuta să revigoreze puterea americană în țară și în străinătate. El prezintă China drept principala amenințare pentru America, la fel cum a fost Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

O’Brien nu numai că susține, ci îmbrățișează credo-ul lui Reagan de „pace prin putere”, proclamând că sub conducerea înțeleaptă a lui Trump, America poate deveni din nou „ultima cea mai bună speranță pentru omenire”. Eseul lui O’Brien este în contrast cu unul scris de fostul consilier al lui Obama, Ben Rhodes, în aceeași ediție a Foreign Affairs. La fel ca multe dintre figurile de frunte ale Partidului Democrat de astăzi, Rhodes nu se poate abține să nu afirme, toate dovezile contrare, că Trump ar „reduce democrația americană” și, astfel, va „îndrepta țara în direcția „bărbaților puternici”(autocrați).

Pe lângă Trump, Rhodes include în acest grup pe președintele chinez Xi Jinping, pe președintele rus Vladimir Putin, pe liderul suprem iranian Ali Khamenei, pe premierul indian Narendra Modi și pe prim-ministrul israelian Bibi Netanyahu. Ați înțeles? Pentru democrații de astăzi, liderii aleși conservatori ai democrațiilor precum Trump, Modi și Netanyahu se află în aceeași barcă cu dictatorul Rusiei și teocratul exportator de terorism care conduce Iranul.  De asemenea, Rhodes nu poate să nu trădeze simpatia democraților pentru palestinieni și guvernul lor Hamas la fel ca activiștii progresiști ​​care au mers în campusurile universitare în această primăvară. Rhodes îl reproșează pe Biden că nu s-a despărțit mai devreme de Netanyahu.

Totuși mulțumit de evoluția ulterioară a lui Biden, Rhodes dorește ca Washingtonul „să-și folosească pârghia pentru a face presiuni pentru acorduri negociate (cu Hamas), construirea statului palestinian” și condamnă contestarea numărului de morți palestinieni, despre care chiar și Națiunile Unite a recunoscut că a fost extrem de exagerat. Bătălia pentru Casa Albă este dură. Înaintea dezbaterii prezidențiale de joi 27 iunie 2024  Biden și Donald Trump s-au pregătit pentru confruntare, în timp ce consilierii lor au încercat să stabilească așteptări (scăzute pentru candidatul lor; ridicate pentru celălalt tip) și, altfel, se încadrează ”meta-dialogul” despre dezbatere.

Consilierii lui Biden speră să prezinte un președinte viguros – stăpân pe probleme, capabil să-l asume direct pe Trump și să explice poporului american propriile sale realizări în funcția de președinte. Consilierii lui Trump și-au antrenat candidatul să se concentreze asupra avantajelor problemei din sondaje, reafirmând imaginea de om de afaceri dur gata să perturbe Washingtonul care l-a ales în 2016. Tabăra lui Trump are o strategie în doi pași pentru „jocul așteptărilor” pre-dezbatere: pasul unu-recalibrați așteptările pentru Biden (Trump este gata să dezbată despre Biden „oricând, oriunde”); pasul doi-scădeți așteptările pentru Trump, acuzând CNN, rețeaua care găzduiește dezbaterea, de părtinire – ceea ce, să fim reali, este o modalitate de a încerca să arunce vina la picioarele moderatorilor dacă Trump nu are rezultate bune. Trump se concentrează în special pe o triplă de evoluții despre care crede că prezintă administrația sa într-o lumină mai favorabilă – inflație mai mare, implicarea americanilor în două noi războaie străine și o creștere a punctelor de trecere a frontierei de când și-a părăsit mandatul. Trump acuză în mod regulat politicile de frontieră ale lui Biden pentru crimele interne. Biden și-a făcut pregătire la Camp Davis.

La Camp David, un cinematograf și un hangar pentru avioane au fost echipate cu lumini și echipamente de producție pentru a crea o scenă de dezbatere simulată. Cel puțin 16 consilieri actuali și foști, chemați din Washington și Wilmington, zboară înainte și înapoi pe cărucioare de golf pentru a se alătura președintelui Biden în sesiuni de strategie. Biden intră în cea de-a cincea zi de pregătire la retragerea prezidențială din pădurile din nordul Marylandului pentru dezbaterea de joi împotriva lui Donald J. Trump.

Camp David a devenit epicentrul unui efort administrativ și de campanie pentru a-l ajuta pe Biden să se scuture de ”rugina” care deseori vine odată cu deținerea puterii și a combate preocupările larg răspândite ale alegătorilor că este prea bătrân pentru a fi un președinte eficient. Ambii candidați sunt în afara practicii ca dezbateri. Iar consilierii de top ai lui Biden, inclusiv Ron Klain, care se ocupă de pregătirile dezbaterii, sunt conștienți de pașii greșiți pe care i-au făcut în trecut. În 2012, președintele Barack Obama a ratat prima sa dezbatere de realegere și a trebuit să se reorienteze rapid pentru a doua. Bob Bauer, avocatul personal al lui Biden, a jucat rolul lui Trump în dezbaterile simulate de la Camp David, la fel cum a făcut-o în 2020. În cartea sa, „The Unraveling”, Bauer a spus că a studiat ore întregi de casete ale lui Trump ca om de afaceri, candidat și președinte înainte de dezbaterile din 2020. El a scris că nu a încercat să portretizeze o versiune „Saturday Night Live” a lui Trump, cu machiaj și costume. „Am folosit atât de mult limbajul pe care l-a făcut pe subiectele care ar apărea într-o dezbatere” a scris el. Dezbaterea dintre președintele Biden și fostul președinte Donald J. Trump de astăzi va fi momentul cu cea mai mare miză al revanșei lor, aruncând doi președinți într-o confruntare extraordinar de timpurie în fața unei națiuni divizate și furioase.(Va urma)

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava