Starshield

Astăzi discuțiile de pe agenda NATO sau cea a UE sunt despre logistica necesară Ucrainei. Întrebarea cheie este: au autorizat americanii rachete ATACMS, cu rază lungă de acțiune, pentru Ucraina? Sullivan a refuzat să confirme sau să infirme acuzația, raportată săptămâna trecută de Politico, în recenta sa vizită de la Kiev.

„O să vă dezamăgesc spunând că nu am nimic de anunțat public astăzi despre această problemă”, a spus Sullivan. „Când avem ceva de împărtășit, vă asigur că o vom face”, a adăugat el. Sullivan a precizat că liniile de sprijin pentru Kiev sunt deschise la Washington dar republicani încă nu mișcă proiectele în Camera Reprezentanților.

Republica Cehă a dezvăluit recent un plan de cumpărare colectivă a 800.000 de obuze de artilerie. Țările de Jos și Danemarca continuă să antreneze piloți ucraineni pe F-16, în efortul de a duce avioanele la Kiev până în vară. Germania tocmai a promis Ucrainei 500 de milioane de euro în plus în provizii militare, a anunțat ministrul Apărării, Boris Pistorius, în timpul celei mai recente reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, condusă de Pentagon, la Baza Aeriană Ramstein.

Acestea includ alte 14.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, încă patru tancuri de deminare WISENT 1, mai mulți roboți de deminare (controlați de la distanță), încă 10 drone de recunoaștere Vector, aproape două duzini de senzori și sisteme de bruiaj anti-drone, o duzină de terminale SatCom și multe altele. În condițiile în care lipsa acută de munițe afectează operațiunile militare ale Ucrainei confruntarea Rusiei cu SUA se mută în spațiu.  SpaceX își adâncește legăturile cu agențiile militare și de informații din SUA, câștigând cel puțin un contract major clasificat și extinzând un program secret al companiei prin rețeau sa de sateliți numită Starshield pentru clienții de securitate națională.

Compania condusă de Elon Musk a încheiat un contract clasificat de 1,8 miliarde de dolari cu guvernul SUA în 2021, potrivit documentelor companiei văzute de cotidianul The Wall Street Journal. SpaceX a declarat că fondurile din contract ar trebui să devină o parte importantă a mixului său de venituri în următorii ani. Nu a fost dezvăluit numele clientului guvernamental. Activitatea SpaceX pentru clienții americani din apărare a inclus de mult timp producerea de sateliți militari. Mai recent, Pentagonul a făcut afaceri cu serviciul de bandă largă Starlink al SpaceX, inclusiv acorduri de plată pentru legăturile de internet din Ucraina în timpul războiului dintre Ucraina și Rusia.

Pe o pagină web făcută publică la sfârșitul anului 2022, SpaceX a descris Starshield ca oferind sateliți capabili să gestioneze comunicații sigure, să capteze date despre Pământ sau să transporte senzori sau alte instrumente de observare pentru guvern în timp ce se află pe orbită. Biroul Național de Recunoaștere, conform oamenilor familiarizați cu problema, lucrează cu SpaceX. Nu se știe ce tehnologie satelitară folosește biroul dar date obținute de sateliți sunt folosite pentru a sprijini agențiile de securitate națională și civile din guvernul federal. Existența Biroului Național de Recunoaștere a fost un secret guvernamental clasificat până în 1992. Compania SpaceX operează cea mai mare flotă de sateliți din lume, cu aproximativ 5.400 în funcțiune la jumătatea lunii februarie 2024.

Spațiul devine aglomerat, numărul de obiecte urmărite pe orbită depășind acum 48.000, dublandu-se în ultimii patru ani. SUA, China și Rusia sunt semnatare ale documentelor Comitetului Națiunilor Unite pentru Utilizarea Pașnică a spațiului cosmic. Toți trei au, de asemenea, active militare semnificative în spațiu. În spațiu, amenințările din China variază de la rachete sau lasere lansate de la sol care ar putea distruge sau dezactiva sateliții americani, până la bruiaj și la alte interferențe cibernetice și atacuri în spațiu, au spus oficialii Pentagonului. China a investit masiv în programul său spațial, cu o stație care obitează Pământul, cu echipaj, dezvoltând rachete la sol și lasere, precum și mai multe capacități de supraveghere spațială. Această dezvoltare  face parte din obiectivele sale militare mai largi de a contracara accesul adversarilor la activele spațiale.

În conflictul din Ucraina, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a viza activele spațiale americane, inclusiv sistemele de comunicații comerciale precum Starlink, sporind urgența SUA de a dezvolta tactici de luptă. Rusia, într-un experiment militar, a distrus anterior unul dintre propriii sateliți cu o rachetă lansată la sol. SUA au spus că orice atac asupra sateliților comerciali va primi un răspuns adecvat.

Consecințele războiului pe orbita Pământului s-ar putea dovedi dezastruoase. La începutul acestui an, oficialii militari germani au avertizat că armele spațiale antisateliți cu propulsie nucleară despre care se spune că Rusia le dezvoltă ar putea distruge toți sateliții din raza lor de dispunere, nu doar pe cei americani sau ruși.

Potrivit Reuters, o constelație de spionaj alimentată de SpaceX ar putea oferi armatei americane un avans mare, permițându-i să identifice ținte de pe tot globul prin utilizarea imaginilor continue ale activităților de pe teren. Rămâne de văzut dacă ultimele comentarii ale Rusiei privind Starlink sunt ceva mai mult decât amenințări goale – dar armata americană cu siguranță ia în considerare fiecare informație.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger