AcasăEditorialGeopolitica sub lupaStarlink între Ucraina și Rusia

Starlink între Ucraina și Rusia

Geopolitica este uneori influențată de afaceri. Pentru Ucraina sfâșiată de război, Starlink a devenit un colac de salvare al comunicațiilor, menținând conectate structurile guvernamentale, spitalele lovite de rachetele rusești și servind drept legătură militară între structuri. Kievul a oferit, de asemenea, terminale școlilor, departamentelor de pompieri și guvernelor municipale.

Potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina, 590 de spitale și clinici au primit terminale Starlink, încă din 2022, pentru a le ajuta să rămână conectate în timpul luptei și pentru a sprijini evacuarea și salvarea răniților. În 2022 conform postului de televiziune NBC erau 10.000 de terminale în Ucraina. Acum numărul lor a depășit 40.000.

Spre deosebire de turnurile de transmisie a telefoanelor mobile, antenele de satelit folosite de forțele ucrainene pentru recepția semnalului transmis de rețeaua Starlink sunt mici – aproximativ 58 cm lățime – și ușor de mutat pentru a evita detectarea. De asemenea Starlink asigură legătura punctelor de comandă ucrainene cu dronele care vizează țintele rusești și care monitorizează teatrul de operațiuni.

Forța de recunoaștere aeriană a Ucrainei a folosit Starlink pentru a se conecta direct la dronele ucigașe care au doborât numeroase tancuri rusești, centre mobile de comandă, depozite de muniții și combustibili și multe alte vehicule militare inamice. Starlink a schimbat războiul în favoarea Ucrainei. Rusia a făcut tot posibilul să arunce în aer toată infrastructura de comunicații terestre a Ucrainei. Starlink lucrează acum sub focul artilerie reactive Katiușa și acoperă întreaga zonă de operațiuni. La un moment dat în timpul contraofensivei ucrainene în 2023 SpaceX a luat măsuri pentru a limita utilizarea de către Ucraina, în prima linie de atac, a conexiunilor de internet prin satelit ale companiei în scopuri militare. Starlink, care oferă bandă largă de mare viteză, nu este conceput pentru a fi utilizat pentru operațiuni militare ofensive sau defensive, conform documentelor utilizatorului.

Oficialii ruși au declarat însă în octombrie 2023 că țara lor ar putea viza sateliții comerciali americani dacă aceștia ar fi folosiți pentru a ajuta Ucraina(rușii au sateliți ucigași pe orbită de tipul Cosmos 2499 sau Luch). Musk a declarat în luna mai 2023, pe Twitter, că Starlink a rezistat războiului cibernetic rusesc și tentativelor de hacking. Zonele de război moderne sunt inundate de comunicații digitale, necesitând internet rapid și sigur.

În Ucraina, fluxul de date Starlink ajută la ”alimentarea” cu drone a câmpului de luptă, permițând comandanților să vadă forțele inamice în timp real și să coordoneze loviturile de artilerie, printr-o aplicație soft tip taxi, mult mai rapid decât să transmită aceleași informații prin radio. Terminalele oferă, de asemenea, conectivitate pentru smartphone-uri și tablete, care fac totul, de la ajutarea soldaților să rămână la curent în chat-urile de grup cu operațiile militare până la rularea aplicațiilor care ajută la calcularea informațiilor de țintire pentru bateriile obuzierelor.

Avantajul Starlink este ca nu trebuie să întinzi cabluri de comunicații pe kilometri de teren iar când Rusia a recurs la contramăsuri electronice, Starlink a scos pur și simplu actualizări de software pentru a le preveni. Se pare că folosirea Starlink are acum dublu sens. Forțele ruse par să folosească serviciul de comunicații Starlink al SpaceX în interiorul Ucrainei, sugerând că compania care-i ajută pe apărătorii îi ajută acum și pe invadatori. Rușii au procurat terminalele de pe piața liberă. Trupele ucrainene au detectat pentru prima dată utilizarea de către Rusia a dispozitivelor conectate prin satelit în urmă cu câteva luni, potrivit unei surse anonime ucrainene. O a doua sursă ucraineană a confirmat utilizarea Starlink și a adăugat că utilizarea acestuia pare să fie în creștere.  În acest moment, forțele ruse par să folosească zeci de terminale Starlink pe întreg frontul, conform unei surse ucraineană (Defense News).

Utilizarea Starlink de către Rusia agravează problemele cu care se confruntă armata ucraineană, care are deja o lipsă acută de muniție. Unitățile de artilerie ucraineană, de exemplu, trag în jur de 2.000 de obuze pe zi, abia o cincime din volumul tras de inamici. SpaceX  denunță folosirea de către ruși a rețelei însă mai multe companii rusești fac publicitate Starlink pentru vânzare (iMiele.ru și DJIRussia).

Mai mult Elon Musk, a refuzat cererea Ucrainei de a acorda accesul la rețeaua Starlink în Crimeea ocupată de Rusia pentru a permite un atac ucrainean. Armata americană folosește și ea din ce în ce mai mult dispozitivele Starlink. Comandamentul spațial a făcut în septembrie 2023 o comandă în valoare de 70 de milioane de dolari companiei SpaceX pentru ”Starshield”, o versiune a Starlink cu utilizare militară. „Direcția de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei confirmă utilizarea sistemelor de comunicații prin satelit Starlink de către ocupanții ruși pe front”, a scris acesta pe Telegram. Serviciul de informații a postat și o scurtă conversație între soldați ruși care menționează utilizarea Starlink. „Interceptarea radio a conversației invadatorilor arată că pentru a stabili accesul la internet au fost instalate terminale Starlink”, potrivit postării de pe Telegram.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
403 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger