AcasăEditorialGeopolitica sub lupaSchimbarea liniilor roșii în războiul din Ucraina

Schimbarea liniilor roșii în războiul din Ucraina

Când prim-ministrul Keir Starmer a ”măturat” guvernul conservator în iulie, el a promis o nouă eră pentru politica britanică și o resetare a relațiilor acesteia cu Uniunea Europeană. Un lucru nu s-a schimbat: relațiile ”amare” ale Marii Britanii cu o Rusia agresivă. 

Tensiunile dintre Londra și Moscova au crescut în această săptămână din cauza semnelor că Statele Unite, impulsionate de Marea Britanie, se îndreptă spre a permite Ucrainei să folosească rachete furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare adânc în interiorul teritoriului rus (în jur de 300 km de la graniță). Când Starmer a sosit vineri, 13 septembrie, la Washington pentru discuții cu președintele Biden, el și președintele Vladimir V. Putin al Rusiei au făcut schimb de cuvinte dure, în timp ce Rusia a expulzat șase diplomați britanici. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că Ministerul de Externe al Marii Britanii coordonează „escaladarea situației politice și militare” din Ucraina pentru a asigura înfrângerea Rusiei în război. A spus că diplomații „amenință securitatea Federației Ruse”.  Putin avertizează că o decizie pozitivă privitoare la folosirea rachetelor de rază lungă ar pune NATO „în război” cu Moscova.

Deși amiralul Kirby, consilierul de comunicare pentru Securitate Națională al Casei Albe, a spus că administrația ia în serios amenințarea lui Putin, aceasta este, de asemenea, similară cu ceea ce a spus anterior liderul rus. „Avem propriul nostru calcul pentru ceea ce decidem să trimitem în Ucraina și ce nu”, a spus Kirby. Biden și Starmer au avut o conversație individuală de 20 de minute în Biroul Oval înainte de o întâlnire de grup mai mare cu asistenți pentru a discuta probleme strategice, inclusiv chestiuni legate de Ucraina și Orientul Mijlociu. Până acum, țările occidentale care susțin Ucraina au refuzat să permită Kievului să folosească arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi Storm Shadow în interiorul teritoriului rus de teamă să nu escaladeze conflictul. Oficialii sunt îngrijorați în special de faptul că președintele rus Vladimir Putin ar putea riposta prin înarmarea rebelilor Houthi din Yemen, care sunt implicați într-o campanie de lungă durată de a ataca navele în Marea Roșie. Liderii occidentali regândesc restricțiile după ce Iranul a continuat cu trimiterea de rachete balistice cu rază scurtă Rusiei pentru utilizare în Ucraina.

Aliații occidentali au acuzat Iranul că a dat Rusiei aproximativ 200 de rachete balistice model Fath-360 care ar putea fi utilizate în Ucraina în câteva săptămâni. Proiectilul ghidat de satelit, cunoscut și sub denumirea de BM-120, este o rachetă balistică cu combustibil solid, sol-sol, care poate fi lansată din recipiente cu până la șase canistre montate pe spatele camioanelor. Raza de acțiune este de numai 120 km și poate transporta o sarcină utilă explozivă cântărind până la 150 kg, cu viteze maxime atingând Mach 4 – de patru ori viteza sunetului, sau aproximativ 4.900 de kilometri pe oră. Se crede că racheta are o precizie de sub 30 de metri. Este puțin probabil ca arma în sine să schimbe valul vreunui război, dar ar putea ajuta Rusia să își gestioneze mai bine ofensiva pe pământul ucrainean. Fath-360 a fost adesea comparat cu sistemele HIMARS fabricate din SUA pe care Ucraina le-a folosit împotriva forțelor ruse.

După cum au subliniat și SUA, rachetele iraniene ar putea fi desfășurate pentru a lovi țintele mai aproape de linia frontului, permițând Rusiei să-și rezerve propriile muniții ghidate de precizie pentru țintele aflate mai adânc în granițele ucrainene. O decizie de a ridica interdicția Kievului pentru racheta Storm Shadow, care poate atinge ținte la 250 km distanță în Rusia, ar fi o victorie majoră pentru Ucraina, care îndeamnă țările occidentale de luni de zile să slăbească restricțiile privind armele cu rază lungă. Mișcarea ar putea oferi forțelor ucrainene asediate puțin spațiu de respirație într-un moment în care Rusia avansează încet pe linia frontului. Kievul a cerut, de asemenea, permisiunea de a folosi rachetele franceze Scalp cu rază lungă de acțiune și sistemele de rachete tactice ale armatei americane, cunoscute sub numele de ATACMS. Franța înclină spre ridicarea interdicției asupra Scalp, dar oficialii americani insistă că Biden nu este pregătit să semneze folosirea ATACMS pentru a trage în Rusia din cauza preocupărilor Pentagonului cu privire la propriile stocuri(!?).

Cu toate acestea, el a aprobat un plan de extindere a zonei geografice din care Ucraina poate trage peste graniță cu alte arme furnizate de SUA, ca răspuns la atacurile rusești. În timp ce decizia finală privind Storm Shadow va fi luată de guvernul Marii Britanii, oficialii britanici au cerut ca administrația Biden să-și de acordul, deoarece unele componente ale rachetelor sunt fabricate în SUA. Mai mulți oficiali europeni și americani au sfătuit Casa Albă să acorde permisiunea și speră că Biden va face acest lucru oficial la sfârșitul acestei luni. Biden a spus săptămâna aceasta că administrația sa cântărește problema. Oficialii occidentali spun că administrația Biden dorește să lase Ucraina într-o poziție cât mai puternică, înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie și a potențialei alegeri ale lui Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina. Dezbaterea asupra rachetelor vine în momentul în care Ucraina este disperată să evite câștigurile lente, dar constante ale Rusiei în mare parte din prima linie din Ucraina în ultimele luni. Rachetele de croazieră vor oferi Kievului capacitatea de a lovi echipamentele militare și logistica care se află mai adânc pe teritoriul Rusiei. Este puțin probabil ca rachetele să modifice mult conflictul, având în vedere că Rusia poate pur și simplu să mute mai mult din materialul său de război și, în multe cazuri, a făcut-o deja. Unii oficiali occidentali au susținut că rachetele ar forța aeronavele rusești să zboare mai departe pentru a ajunge la ținte ucrainene. Un alt factor care le împiedică eficacitatea: stocurile de rachete sunt limitate. Marea Britanie a adoptat de multă vreme o abordare mai orientată spre înarmarea Ucrainei. A fost prima țară care a trimis Storm Shadow la Kiev pentru efortul de război.

A fost, de asemenea, prima națiune care a trimis un număr de tancuri de fabricație occidentală. Ambele mișcări au creat spațiu diplomatic pentru ca alți aliați occidentali să-i urmeze exemplul. Rachetele Storm Shadow și echivalentul său francez Scalp sunt produse de compania britanică-franceză-italiană, MBDA. Ei folosesc o combinație de sisteme de ghidare care îi ajută să evite blocarea inamicului, să manevreze și să-și atingă țintele. Ucraina a lansat racheta de pe avioanele de luptă Sukhoi, pentru prima dată când a fost transportată de o aeronavă non-occidentală. Războiul împotriva Ucrainei, planificat de Kremlin ca o operațiune scurtă și ascuțită, s-a transformat în schimb într-un război lung și sângeros de uzură, despre care informațiile britanice au estimat recent că a costat Rusia peste 610.000 de soldați uciși sau răniți în acțiune. În SUA se conturează tot mai mult o poziție pro Kiev la nivelul elitelor: 17 foști ambasadori și generali cred că amenințarea lui Putin de război cu NATO poate fi ignorată.

Într-o scrisoare către Casa Albă săptămâna aceasta, ei au scris: „Ușurarea restricțiilor asupra armelor occidentale nu va determina escaladarea Moscovei. Știm acest lucru pentru că Ucraina lovește deja teritoriul pe care Rusia îl consideră al său, inclusiv Crimeea și Kursk, cu aceste arme, iar răspunsul Moscovei rămâne neschimbat…Este mult mai rentabil să distrugi arcașul decât săgeata”, au spus generalii și diplomații, argumentând: „Ucraina ar trebui să fie împuternicită să folosească arme furnizate de Occident pentru a distruge locurile în care sunt adăpostite aceste rachete (n. A.G depozitele de muniții) , dacă ar avea ocazia, împreună cu alte peste 200 de alte ținte militare și paramilitare ruse identificate de Institutul pentru Studierea Războiului ca fiind în raza de acțiune a ATACMS ucrainean.” O listă cu armele pe care aliații Kievului au fost reticenți să le trimită, dar în cele din urmă au cedat în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, conține: F-16, tancuri, ATACMS și multe altele. Deci se poate!

 

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava