Sateliții kamikaze

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022. Tot atunci Rusia a început o operațiune spațială:  a efectuat o serie de lansări militare secrete de sateliți. Oficialii americani din serviciile de informații au început să cerceteze misterul a ceea ce, exact, făceau rușii. Mai târziu, agențiile de spionaj au descoperit că Rusia lucrează la un nou tip de armă spațială care ar putea amenința miile de sateliți care țin lumea conectată. 

Să nu credeți că cei din servicii sunt stupizi și abia acum fac aceste cercetări. În mai 2014, o echipă de aviatori de la Joint Space Operations Center de la Vandenberg Air Force Base din California a observat ceva ce nu mai văzuse până acum. Rusia lansase cu o lună înainte un satelit – unul dintre zecile de proiecte comerciale sau militare care au loc în fiecare an. Aviatorii americani au văzut cum obiectul spațial neidentificat a făcut unsprezece treceri apropiate de treapta superioară a rachetei. A fost un dans spațial elaborat, posibil doar dacă obiectul era echipat cu ambele propulsoare și suficient combustibil pentru a manevra prin orbite și pentru a face acest lucru cu o precizie enormă. Aceasta este o capacitate compatibilă cu armele anti sateliți sau „sateliți kamikaze”, adică sateliți cu capacitatea de a manevra până la alți sateliți pentru a interfera, dezactiva sau distruge.

Satelitul a fost catalogat ca „Kosmos 2499” – un nume care corespunde celei de-a 2.499-a lansări spațiale de către Rusia – și desemnat pentru o observare mai atentă. După cum se va dovedi, Kosmos 2499 abia și-a începuse călătoria.  Centru de la Vandenberg Air Force Base din California– denumit J-Spock în comunitatea spațială, referințele sunt la Star Trek- arată mai mult ca un centru de apeluri corporative decât cu puntea de comanda a lui USS Enterprise. La el se adaugă „gardul spațial”, radarul de ultimă generație de la sol situat pe un atolul (Kwajalein) din Insulele Marshall radar care urmărește peste 100.000 de obiecte până la dimensiunea unei mingi de golf. Stația de pe insulă este dotată cu sistemele radar ALCOR, ALTAIR, MMW și TRADEX. Este ca un reflector uriaș care scanează practic fiecare obiect care orbitează Pământul. În ultimele săptămâni, un nou avertisment a circulat de la agențiile de spionaj ale Americii: o altă lansare ar putea fi în lucru, iar întrebarea este dacă Rusia intenționează să o folosească pentru a introduce o armă nucleară adevărată în spațiu – o încălcare a unei arme veche de jumătate de secol.

Agențiile sunt împărțite cu privire la probabilitatea ca președintele Vladimir V. Putin să ajungă atât de departe, dar cu toate acestea informațiile sunt o preocupare urgentă pentru administrația Biden. Chiar dacă Rusia pune o armă nucleară pe orbită, oficialii americani sunt de acord în evaluarea lor că arma nu va fi detonată. În schimb, ar pândi ca o bombă cu ceas pe orbită joasă, un memento din partea domnului Putin că, dacă ar fi presat prea tare cu sancțiuni sau opoziție militară față de ambițiile sale în Ucraina sau nu numai, ar putea distruge economiile fără a viza oamenii de pe pământ.

Satelitul rus Kosmos-2570, lansat recent de o rachetă Soyuz-2-1V, a detașat două obiecte militare.

De ce o armă nucleară în spațiu ar schimba jocul? Testul Starfish Prime efectuat de SUA în 1962 ne poate oferi câteva informații. Acest test nuclear a declanșat o furtună geomagnetică în spațiu, distrugând sateliții. În anul următor, națiunile din întreaga lume, inclusiv SUA, au semnat Tratatul de interzicere a testelor nucleare în spațiu. Acum specialiștii de la LeoLabs, o firmă americană, au făcut paralele între satelitul militar rus Kosmos-2570 și binecunoscutele păpuși rusești „Matryoshka”. Satelitul, asemănător păpușii imbricate, a lansat Obiectul C pe 30 octombrie, care a dat naștere ulterior unei noi entități identificate ca Obiect D pe 23 noiembrie.

În 2022, un alt obiect a fost ejectat din corpul lui Cosmos-2565, numit Cosmos-2566, potrivit observatorilor americani. Autoritățile americane au considerat că este dificil să discerni aceste obiecte separate de sateliții ruși. Ei au remarcat, de asemenea, că prezența lor împiedică în mod substanțial operațiunile altor sateliți. Pe baza analizei experților ruși, satelitul avea la bord ceea ce este cunoscut sub numele de sarcină utilă semi-clasificată, denumită Lotos-S1 sau 14F145. Sunt sateliți cunoscuți din ”constelația Liana”, care efectuează recunoașteri electronice în spațiu în numele forțelor militare ruse. Rușii au pe orbită nava spațială Lotos-S a fost proiectată pentru a culege informații electronice orbitale, ELINT (în rusă cunoscută drept KREN).

Semnalele radio interceptate de satelit ar ajuta la localizarea, caracterizarea și țintirea diferitelor vehicule și instalații militare. Deși sateliții Lotos-S nu ar fi identificați direct ca atare în timpul lansărilor și ar intra pe orbită sub nume anonime de Cosmos, o serie de publicații oficiale ruse și declarații din mass-media au dezvăluit informații generale despre proiect. Sateliții kamikaze sunt în plină desfășurare în spațiu pregătiți pentru al Treilea Război Mondial. Scriitorul Peter Singer a pictat o imagine similară a primelor ore ale unui astfel de conflict din era spațială în romanul său din 2015 Ghost Fleet: A Novel of the Next World War. Un astfel de război ar face ca lumea să se oprească zgomotos. Lumea noastră din ce în ce mai conectată ar deveni brusc deconectată. Dacă aceste arme, acești sateliți, vor fi folosiți vreodată, atunci suntem deja în al Treilea Război Mondial și nu mai avem cale de întoarcere. Ne prăbușim!

author avatar
Grumaz Alexandru
744 afisari

9 COMENTARII

  1. „Stația de pe insulă este dotată cu sistemele radar ALCOR, ALTAIR, MMW și TRADEX. Este ca un reflector uriaș care scanează practic fiecare obiect care orbitează Pământul.”
    Si se mai mira lumea de faptul ca a luat-o razna clima de pe Pamant…
    P.S. Occidentalii inca ii vad pe rusi imbracati in pufoaica si cu opinci si obiele in picioare, cu barba pana la genunchi, mergand sa are pamantul cu plugul din lemn tras tot de catre un rus costeliv cu barba, analfabeti si betivi. Uite ca nu prea e chiar asa cum le-ar place murikanilor sa fie muscalii.

  2. Este un proiect reinviat dupa mai bine de 30 de ani. Alertata de programul spatial Razboiul Stelelor din anii 80 (amplasarea unor sateliti care sa distruga rachetele balistice cu fascicule laser de raze X), URSS a anuntat printre contramasuri amplasarea acestor mine spatiale, langa satelitii americani. Ulterior, s-a aflat ca Razboiul Stelelor fusese o cacealma, iar URSS s-a destramat, asa incat proiectul sovietic de raspuns a fost uitat. Dar a fost redescoperit acum. Avantajul unei astfel de arme este ca-ii mult mai ieftina in comparatie cu ceea ce distruge.

  3. Am trăit să o văd și pe asta. Aviatorii americani zboară in cosmos, și văd cum citez ” Aviatorii americani au văzut cum obiectul spațial neidentificat a făcut unsprezece treceri apropiate de treapta superioară a rachetei ”. Asta ar însemna să zboare pe acolo, să poată vedea cum rușii dansează în jurul unei trepte a rachetei americane. Păi în cosmos este vid, avioanele nu pot zbura. Poate este vorba de cu totul altceva. Nu aviatorii pot să vadă așa ceva, poate niște cosmonauți amplasați pe orbită, poate niște instalații destinate urmăririi sateliților, manevrate de specialiști în domeniu, dar de aviatori. Nu este pentru prima oară când atotștiutorul Grumaz lansează asemenea baliverne.