Sunt câteva lucruri legate de Trump și de Ucraina pe care de cele mai multe ori nu le înțelegem. Posibil ca Putin, la fel ca și mulți dintre suporterii lui Zelenski, să nu-și fi dat seama încă, dar ”lesa” de care e gata să-l tragă Trump e una scurtă. Cea mai bună strategie pentru Zelenski ar fi să coopereze cât mai mult cu Trump, lăsându-l pe Putin în poziția de a întinde la maxim ”lesa” respectivă, în încercarea de a evita să ajungă acolo unde vrea să-l ducă Trump. Care ar fi acestea lucruri care par de neînțeles în strategia lui Trump? Să le luăm pe rând.
Care este obiectivul presant a lui Trump? Încetarea luptelor în Ucraina. Primele lucruri pe care le afirmă Trump ori de câte ori vine vorba de Ucraina sunt că: (1)războiul n-ar fi început vreodată dacă el ar fi fost președinte și (2) vrea ca omorurile să înceteze. Asta este motivul armistițiului stabilit la Riad. Show-ul din Biroul Oval l-a convins pe Trump că Zelenski nu vrea, cel puțin acum, o încetare a focului. Și cred că va aduceți aminte remarca lui Zelenski prin care acesta afirma că ”Putin a încălcat de 25 de ori armistițiile stabilite”. Discuția cu vicepreședintele J D Vance a reliefat faptul că Zelenski este orbit de ura sa împotriva lui Putin încât nu vrea ca războiul să se termine. „Se vede ura pe care o are el față de Putin. Mi-e foarte dificil să închei un acord în contextul unui asemenea gen de ură”, a declarat Trump în timp ce întrevederea începea să scape de sub control. Și așa s-a ajuns la cel mai rău deznodământ posibil: Trump a decis, după cum s-a exprimat el pe Truth Social, că Zelenski „nu e pregătit pentru Pace”. Ulterior Zelenski i-a mai întărit acea impresie, declarând presei, la Londra, la întâlnirea cu prim-ministrul Starmer, din 29 februarie, că sfârșitul războiului „e încă foarte, foarte departe”, dar și că se așteaptă ca ajutorul american să persiste, întrucât „Ucraina are cu SUA un parteneriat suficient de solid” pentru ca sprijinul să continue. Răspuns total greșit! Zelenski ar fi trebuit să-i accepte necondiționat propunerea lui Trump. El arunca astfel minge în terenul lui Putin. S-a întâmplat până la urmă dar cu consecințe grave-oprirea ajutorului militar în curs și a fluxului de informații asigurat de sateliții spioni ai SUA, referitoare la locațiile armatei ruse în teatrele de operațiuni militare.
În al doilea rând avem întrebarea: ce fel de acord oferă Trump Ucrainei? Trump e hotărât să ajute Ucraina să supraviețuiască în calitate de stat suveran și independent. Acesta e și motivul pentru care primul acord pe care l-a negociat după revenirea la Casa Albă a fost „un parteneriat durabil” cu Kievul pentru exploatarea în comun a mineralelor și pământurilor rare – acord care, odată semnat, va însemna că SUA va investit financiar, literalmente, în supraviețuirea Ucrainei. Trump vrea de asemenea să ajute Ucraina să-și recupereze cât mai mult cu putință din teritorii la masa negocierilor de pace. La dezbaterea prezidențială de la CNN, din iunie 2024, Trump a fost întrebat dacă pretențiile lui Putin ca Rusia să „păstreze teritoriul ucrainean pe care deja îl revendică” sunt acceptabile pentru el. „Nu, nu sunt acceptabile”, a răspuns el. Iar la întâlnirea din Biroul Oval, din februarie cu premierul britanic Keir Starmer, Trump a dezvăluit că plănuiește să ajute Ucraina să-și recupereze teritoriile pierdute. Trump e conștient că Ucraina are nevoie de garanții de securitate. El are și la alte idei privind securitatea pe termen lung. Însă ce crede el, este că securitate e ultimul lucru care trebuie negociat, nicidecum primul. O precondiție, garanții de securitatea, cerute de Zelenski, pentru sistarea luptelor, se va izbi cap în cap cu strategia de negociere a lui Trump. N-ar fi o poziție înțeleaptă. Trump consideră problema garanțiilor ca fiind doar 2% din ecuația de pace.
În al treilea rând ce tactică adoptă Trump în ceea ce-l privește pe Putin? Faptul că Trump îl complimentează pe Putin este o tactică de negociere. Care e opinia reală a lui Trump despre invazia rusă din Ucraina? „Atacul rusesc asupra Ucrainei e dezgustător”, declara el la conferința conservatoare a partidului Republican -”Conservative Political Action Conference”- din 2024. „E o ticăloșie și o atrocitate căreia nu ar fi trebuit să i se permită vreodată să aibă loc.”
Poziția de acum a lui Trump este de șef negociator de pace. Trump nu vede vreo utilitate în a-i denunța public atrocitățile lui Putin. Trump consideră că, pentru a obține un acord, trebuie să fie perceput ca un arbitru neutru. Și chiar dacă opozanții lui îl acuză că e de partea lui Putin, Trump nu consideră că este necesar să-i dovedească cuiva că e în fapt adeptul unei linii dure în privința Rusiei. Putin trebuie să dovedească ca vrea un acord de pace. De fapt, potrivit presei, după ce Putin și-a întețit atacurile săptămâna trecută Trump s-a scandalizat din ce în ce mai mult și a avertizat că se pregătește să impună „sancțiuni bancare, sancțiuni și taxe vamale de mare amploare împotriva Rusiei până la un armistițiu”.
În al patrulea rând: ce vrea Trump să demonstreze atunci când exagerează cheltuielile pe care americanii le-au făcut în Ucraina? Probabil că Trump îți dorește să protejeze contribuabilul american, zic și eu, la o primă vedere. Să nu uităm că el a sprijinit tacit pachetul de ajutor adoptat de Congres în 2024, dându-i undă verde președintelui Camerei Mike Johnson (republican, Louisiana), la o întrevedere derulată la Mar-a-Lago, ca acest proiect să fie votat. Numai că Trump ar fi vrut să fie sub formă de împrumut, nu ajutor. Astăzi, un an mai târziu, mulți dintre susținătorii Ucrainei din Congres au ajuns și ei la concluzia că forma cea mai bună de a înarma Ucraina e prin împrumuturi cu dobândă contractate prin intermediul programului Foreign Military Financing [astfel de credite se întorc oricum la producătorii americani de armament], cu resursele minerale ale Ucrainei drept gaj. Trump afirmă că SUA ar fi cheltuit 350 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. El n-a explicat cum a ajuns la acea cifră, însă eu suspectez că a adunat tot ce s-a cheltuit după invazia Rusiei – deci inclusiv pentru consolidarea NATO în Europa și detașarea de trupe și armament suplimentare în Polonia și țările baltice – pentru a ajunge la un cost total al războiului pentru contribuabilul american. Și aici Zelenski a greșit contrând-ul pe Trump în Biroul Oval. El a spus că SUA au dat separat 67 de miliarde de dolari sub formă de armament și au mai primit 31,5 miliarde de dolari ca sprijin bugetar.
E o greșeală gravă: fiecare membru al Congresului știe că a votat un ajutor total de 183 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cuprins în cinci legi distincte. Trump crede că poate ajuta Ucraina cu supraviețuirea și reconstrucția, dar compensându-i concomitent și pe contribuabilii americani, iar modalitatea de a o realiza o reprezintă acordul referitor la minerale.
În al cincilea rând cum se poziționează Trump față de Ucraina, pentru sau împotrivă? Eu zic că Trump este de partea bună a ecuației adică este pentru sprijinirea Ucrainei. Adevărul e că Zelenski beneficia de amiciția lui Trump și a pierdut-o. Zelenski a zădărnicit toată acea bunăvoință printr-o singură întrevedere dezastruoasă. Și trebuie s-o recâștige, fiindcă – fie că-i place sau nu – soarta țării lui depinde de acest lucru. Iar unicul mod de a face acest lucru este să-l convingă pe Trump că, după cum însuși el o afirma vara trecută stând alături de Zelenski: „Amândoi vrem să-l vedem [războiul] sfârșindu-se”. Dacă Trump nu va fi convins de acest lucru, ajutorul militar dat lui Zelenski nu va mai funcționa.
În concluzie: cred că aceia care pretind că Trump se aliază cu Putin împotriva Ucrainei pur și simplu se înșală. Iar cei care-i șoptesc altceva la ureche lui Zelenski nu ajută cu nimic. Mai degrabă îl îndrumă pe calea confruntării și eșecului. Aduceți-vă aminte de sfaturile lui Boris Johnson date lui Zelenski la începutul războiului, sfaturi care spuneau să nu încheie pacea de la Ankara cu Putin.
Vezi sa nu! Analiza greșita total a dnului Grumaz.Mîncă și el o paine..alba mare ,jimblă!