AcasăEditorialGeopolitica sub lupaRusia a încheiat un pact de apărare cu Coreea de Nord. Ce...

Rusia a încheiat un pact de apărare cu Coreea de Nord. Ce înseamnă?

În principal noul tratat de apărare demonstrează o apropiere din ce în ce mai mare între cele două state paria, tratat care în mod sigur, prin lipsa sa de transparență, a neliniștit restul lumii. Textul real al documentului nu a fost încă publicat, așa că detaliile sunt incerte, dar se spune că tratatul include o prevedere de apărare reciprocă, care cere ca fiecare țară să ofere asistență militară în cazul în care cealaltă ar fi atacată. Călătoria lui Putin în Coreea de Nord pentru discuții cu colegul său autocrat Kim Jong Un este prima din 2000. Vizita este a patra călătorie în străinătate a lui Putin de la „realegerea” sa în martie 2024, după vizitele la Beijing, Minsk și Tașkent în mai.  Rusia și Coreea de Nord și-au văzut cooperarea crescută semnificativ în ultimul an.

Din punct de vedere politic, au avut loc mai multe întâlniri la nivel înalt, întrucât Putin și Kim s-au întâlnit la Vladivostok în septembrie 2023, ministrul de externe al Coreei de Nord a vizitat Moscova în ianuarie 2024, iar ministrul rus al Apărării de atunci, Shoigu, a mers la Phenian în iulie 2023. Recent, mass-media nord-coreeană l-a numit pe Putin „cel mai bun prieten al poporului coreean”. De ce a fost semnat abia acum acest tratat? Aceasta este o întrebarea ușoară. Coreea de Nord a furnizat Rusiei arme pentru războiul său din Ucraina, iar Putin trebuie să dea ceva în schimb. Chiar și după ce textul va fi făcut public, întrebările importante vor rămâne probabil fără răspuns. Diplomații ruși vor spune altor guverne să nu-și facă griji și că nu vor face nimic prostesc – că Putin doar îl ”plătește” pe Kim. Ceea ce nu știm este ceea ce a fost promis în secret – sau va fi promis în timp. Kim a aflat că îl are pe Putin acolo unde vrea. Deci, nu fiți surprinși dacă, înainte de următoarea livrare de obuze de artilerie, oficialii nord-coreeni spun: „știi, ne întrebăm dacă ne poți ajuta cu X sau Y”.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 a forțat Moscova să caute muniții în Coreea de Nord – iar Phenianul a livrat, furnizând muniție de artilerie și rachete cu rază scurtă de acțiune pe care Rusia le-a folosit împotriva Ucrainei. În schimb, Rusia va oferi nu numai ajutor economic, deoarece Coreea de Nord are nevoie disperată de petrol ieftin din Rusia, ci și ajutor militar pentru a ajuta la îmbunătățirea programului de arme de distrugere în masă (ADM) al Coreei de Nord. Noul tratat este un semn al apropierii tot mai mari dintre aceste două state paria. Livrarea de arme Nord Coreene a dus în Europa la scăderea stocurilor de muniție prin livrările sporite către Ucraina.

 

În schimb, Moscova a sprijinit Phenianul din punct de vedere economic, tehnologic și diplomatic. Interesant este că Rusia a făcut o schimbare rapidă în poziția sa față de Coreea de Nord, de la sprijinirea sancțiunilor împotriva Phenianului până în 2017 până la blocarea reînnoirii monitorilor de sancțiuni din Coreea de Nord în martie 2024. Cert este că legăturile tot mai mari și mai complexe ale Rusiei cu Coreea de Nord, împreună cu China, Iranul și potențial alții, semnifică o axă emergentă a „răului” sau a „răsturnării ordinii globale”. Aceste țări se coordonează și cooperează din ce în ce mai mult din punct de vedere strategic, economic și militar pentru a contracara și sabota sancțiunile occidentale, interesele globale și eforturile de a susține ordinea mondială liberală și democrația la nivel mondial.

Într-adevăr, pentru China, îmbunătățirea legăturilor dintre Rusia și Coreea de Nord are consecințe benefice. Atât Moscova, cât și Phenianul sunt parteneri juniori izolați la nivel global, care îndeplinesc funcții vitale pentru Beijing și care trebuie sprijiniți. În esență, China vrea să susțină ambele state paria fără a-și risca propriile relațiile economice și diplomatice cu Occidentul. Dacă Coreea de Nord poate furniza Rusiei muniție, iar Rusia poate sprijini nevoile economice ale Coreei de Nord, atunci China obține ceea ce își dorește fără a fi nevoită să-și asume responsabilitatea sau să se învinovățească pentru rezultate în ochii Occidentului. Există și reversul că o îmbunătățire a relațiilor Moscova-Phenian ar putea avea un impact negativ asupra intereselor chineze și ar putea pune provocări pentru alinierea și relațiile Moscova-Beijing. De ce? Obiectivele regionale ale Chinei în Asia de Nord-Est sunt în pericol. Sprijinul Moscovei, mai ales dacă se extinde în domeniul militar-tehnologic și nuclear, ar putea încuraja Phenianul să adopte un comportament mai agresiv.

O peninsulă coreeană instabilă nu este în interesul Beijingului, mai ales dacă necesită și grăbește în continuare cooperarea militară SUA-Japonia-Coreea de Sud și alinierea strategică regională. Un trio ar putea astfel întări pe altul. Avem două trilaterale consolidate și gata de acțiune. Dialogul între ele va complica și mai mult navigația deja dificilă a Chinei prin rivalitatea cu Statele Unite, deoarece limitează spațiul de manevră al Beijingului în regiune. Dacă așa numitul  „Sud Global”, ajunge să vadă din ce în ce mai mult China ca parte a unui trio toxic cu Rusia și Coreea de Nord, acest lucru ar putea fi contraproductiv pentru eforturile Beijingului de a-și consolida imaginea ca actor internațional responsabil și înlocuitor potrivit pentru Statele Unite ca hegemon global. La ora actuală China a realizat un echilibru între sprijinirea economiei Rusiei și eforturile de război și menținerea relațiilor diplomatice și economice cu Occidentul, pe de altă parte, prin neacordarea de ajutor letal direct Rusiei. Ce se va întâmpla dacă Rusia acorda sprijin tehnologic nuclear Phenianului?

Avem o situație care ar putea intra în conflict cu liniile roșii ale Chinei. Prin urmare, nu este clar cum ar reacționa China la dovezi clare ale sprijinului tehnologic rusesc pentru programul de arme nucleare al Coreei de Nord. Și nu în ultimul rând atât Rusia cât și China își doresc ca cealaltă parte să servească drept distragere a atenției pentru Occident, în teatrele lor de conflict geopolitic, permițându-le mai multă libertate de manevră în propriul lor teatru. Acum Rusia se amestecă în stabilitatea Peninsulei Coreene. Este clar că Putin a creat deja dureri de cap și iritare pentru cel mai apropiat și mai important partener al Americii, Coreea de Sud. Întrebarea cheie este: va împărtăși Rusia tehnologia sa militară sensibilă cu Coreea de Nord în schimbul faptului că Coreea de Nord transportă obuze și muniții de artilerie (până acum peste șapte mii de containere cu provizii militare) pentru a ajuta eforturile de război ale Rusiei în Ucraina? Răspunsul la această întrebare se referă la dacă relația dintre Rusia și Coreea de Nord este doar o căsătorie temporară de conveniență sau indică o alianță mai profundă și pe termen lung, asemănătoare relației dintre cele două țări din timpul Războiului Rece?

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava