AcasăEditorialGeopolitica sub lupaResetarea conducerii armatei ucrainene

Resetarea conducerii armatei ucrainene

Armata Ucrainei are o nouă abordare pentru 2024 și un nou ofițer de top. Demiterea generalului Valerii Zalujnîi a fost anunțată oficial pe 8 februarie 2024 de către președintele Volodimir Zelenski, la aproape două săptămâni după ce media din America a raportat pentru prima dată o iminentă schimbare.  

„Trebuie să fim sinceri”, a explicat Zelenski în remarcile sale, după ce l-a schimbat pe generalul Zalujnîi, „Ucrainenii vorbesc mai rar despre victorie” și „Sentimentul de stagnare în special în direcțiile de sud și dificultățile din luptele din regiunea Donețk au afectat starea de spirit a cetățenilor”, a spus el și din această cauză ”conducerea armatei trebuia resetată”. El a promis, de asemenea, că va îmbunătăți procesul de rotație pentru trupele din prima linie. Unele trupe din orașul asediat Avdiivka s-au plâns recent reporterilor de la Washington Post de epuizare, spunând că mulți au suferit un bombardament intens timp de 10 zile consecutive, spre deosebire de cele trei recomandate.

Zelenski dorește mai puține trupe la unitățile de la comandamente, descriind personalul actual drept „excesiv și nejustificat”. El dorește rețele logistice îmbunătățite pentru armată – plângându-se, de exemplu, că „Avdiivka nu trebuie să aștepte ca generalii să afle în ce depozite sunt blocate dronele”. Noul comandant șef este generalul colonel Oleksandr Sirski și este „creditat cu unele dintre succesele importante pe câmpul de luptă de la invazia pe scară largă a Rusiei, dar este asociat, probabil, cu cea mai mare gafă a ei – apărarea costisitoare de la Bakhmut”,  a scris Chris Miller în Financial Times. Zelenski  a anunțat schimbarea conducerii militare a Ucrainei ca parte a unei liste mai ample de reforme. Este în viziunea președintelui Ucrainei o nouă strategie de luptă împotriva Rusiei care presupune echilibrarea operațiunilor defensive și ofensive, precum și reconstituirea forței. Acest moment se asociază cu sprijinul suplimentar al SUA care rămâne blocat de republicanii apropiați de Trump din Camera Reprezentanților. În schimb Europa este gata cu antrenamentele piloților și cu livrarea avioanele F-16 (61 buc). F16 este un game-changer în sprijinul forțelor terestre ucraniene.

Una din lecțiile învățate de militari ucraineni în acest război a fost cea a folosirii dronelor. Astfel ucraineni și-au construit o nouă categorie de forțe: Forțele Sistemelor fără pilot. Acestea sunt dedicate în întregime războiului cu mijloace aeriene/navale/terestre fără pilot. Diferențele dintre actorul devenit politician și comandantul său ”înrăit de luptă” au fost parțial legate de cultură și personalitate. După 24 februarie 2022 diferențele dintre cei doi nu au fost relevante.

Zelenski a continuat să fie patriotul-șef, dând glas refuzului sfidător al națiunii sale de a ceda în fața agresiunii Rusiei. Generalul Zalujnîi, care era deja în război cu Rusia de ani de zile, s-a concentrat asupra luptei. Dar a venit momentul înghețării frontului și atunci fricțiunile dintre cei doi au răbufnit. Zelenski l-a considerat responsabil pe generalul Zalujnîi pentru contraofensiva eșuată de anul trecut. Staful prezidențial dorea de asemenea ca generalul să facă mobilizarea. Generalul le-a respins argumentele și a cruțat trupe și echipamentele vitale desfășurate pe front, după oprirea contraofensivei. Generalul avea dreptate când afirma că este responsabilitatea politicienilor să mobilizeze societatea. Nu este neobișnuit ca în derularea unui război politicienii și soldații să aibă o părere ambiguă/contrară unul despre celălalt. Ceea ce a condamnat cu adevărat relația dintre Zelenski și generalul Zalujni a fost punctul de vedere schimbător al președintelui cu privire la modul în care războiul va determina tipul/forma de țară care ar trebui să devină Ucraina.

Citind interviul lui Zalujnîi din The Economist îți dai seama că acesta pe lângă faptul ca a vorbit de destinul european și democratic al Ucrainei a mai spus ca țara sa pune preț mai mult pe viața conaționalilor decât pe teritoriu.  Însă președintele Zelenski a definit obiectivul final ca fiind recucerirea întregului teritoriu. O fi oare posibil? Nu știm dar evaluarea actuală ne dă un final diferit. De asemenea popularitatea lui Zalujnîi amenința pozițiile oficialilor de la Kiev inclusiv a președintelui care a căutat să centralizeze puterea în complexul prezidențial din Kiev. Din păcate, politica din Ucraina nu este similară cu politica de la Washington sau Paris. În Ucraina este un concurs complet pentru resurse și putere, finanțat de oligarhi și facțiuni – și, în prezent, de donatori străini. Reorganizarea conducerii militare va provoca, de asemenea, perturbări, pe măsură ce ofițerii vor trece pe noi poziții în lanțul de comandă.

Este important ca aceste schimbări să nu degradeze capacitatea Ucrainei de a lupta. În curând, țara va avea nevoie de o nouă mobilizare, chiar dacă generalul Sirski își folosește trupele în principal pentru apărare – așa cum ar trebui, deocamdată. Având în vedere refuzul republicanilor din Congres de a conveni asupra unui pachet important de arme și bani, Ucraina are nevoie de o capacitate și mai mare de a produce arme sub licență, inclusiv licențe de la americani.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava