AcasăEditorialGeopolitica sub lupaIranul a lovit Israelul! Culisele atacului

Iranul a lovit Israelul! Culisele atacului

Da, la nivelul proxilor iranieni. Liderul suprem al Iranului a promis că Israelul va „regreta” lovitura de la Damasc, despre care Teheranul a spus că a fost deosebit de nesăbuită, deoarece a lovit un complex diplomatic – care sunt în mod tradițional scutite de ostilități.

Armata israeliană, la rândul ei, a spus că este „pregătită pentru toate scenariile” și a avertizat Iranul că va răspunde împotriva unei escalade ulterioare. „Israelul este în alertă maximă”, a declarat sâmbătă 6 aprilie purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari. „Ne-am crescut pregătirea de a proteja Israelul de alte agresiuni iraniene”. Forțele navale ale Gărzii Revoluționare a Iranului au confiscat pe 6 aprilie o navă în apropierea strâmtorii Ormuz și au deviat nava către apele teritoriale iraniene, în timp ce tensiunile dintre Iran și Israel cresc. Compania de transport maritim Mediterranean, MSC, a confirmat că nava MSC Aries (sub pavilion portughez) a fost atacată de un elicopter al forțelor speciale iraniene în timp ce nava a trecut de strâmtoarea Hormuz. Nava are 25 de membri ai echipajului la bord. Compania MSC a declarat că a închiriat MSC Aries și că nava era deținută de Gortal Shipping Inc, care „este afiliată” Zodiac Maritime. Nava era pe drum din Emiratele Arabe Unite către India. Vestea despre navă s-a răspândit după ce Statele Unite au început să trimită mai multe avioane de război și nave în Orientul Mijlociu, pregătindu-se pentru un contraatac iranian împotriva Israelului și violențe răspândite îndreptate împotriva trupelor americane din regiune.

Regiunea este în alertă pentru represaliile promise de Teheran la o lovitură israeliană în apropierea ambasadei Iranului din Damasc, Siria, care a ucis luna aceasta doi membri seniori ai Gărzii Revoluționare a Iranului. Teheranul a trecut la operațiuni de piratare în Marea Roșie. Portugalia este în contact cu autoritățile iraniene după o nava de marfă sub pavilion portughez a fost confiscată de Iran, a declarat guvernul Portugaliei pentru CNN. Țările de Jos își vor închide duminică ambasada din Teheran, ca măsură de precauție. Compania aeriană olandeză KLM nu va mai zbura deasupra Israelului și Iranului. (Reuters/Al Arabiya). Qantas Airways din AUSTRALIA spune că a redirecționat temporar zborurile între Perth și Londra din cauza îngrijorărilor legate de Orientul Mijlociu, deoarece așteptările au crescut cu privire la un atac al Iranului asupra Israelului. În acest timp pe 13 aprilie 2024  Iranul a lansat un atac împotriva Israelului ca răzbunare pentru lovitura de 1 aprilie asupra consulatului său din Siria, trăgând sute de drone și rachete de croazieră, dintre care majoritatea au fost interceptate.

Operațiunea denumită „True Promise”  (Promisiune adevărată) a fost aprobată de Consiliul Suprem de Securitate Națională iranian, iar Forța Aerospațială IRGC a efectuat atacul sub supravegherea Statului Major al Forțelor Armate din orașul Kermanshah, provincia Kermanshah și Dokuh, provincia Hormozgan, din vestul Iranului. Purtătorul de cuvânt al IDF, Hagari, a declarat într-o conferință de presă că Iranul a lansat peste 200 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Radarul de zbor a raportat că spațiul aerian deasupra Iranului, Israelului, Iordaniei, Irakului și Libanului este închis. Israelul are un sistem de apărare antiaerian pe trei nivele: Iron Dom (interceptare rachete cu rază scurtă de acțiune), David Sling (interceptare rachete cu rază medie de acțiune) și Arrow (interceptare rachete balistice). Membrii așa-numitei „Axe de rezistență” a Iranului (Hezbollah, Houthi, rezistența Islamică din Irak-grupare de miliții irakiene-Hamas, Jihadul Palestinian)  au condus atacuri care vizează Israelul simultan cu primul val de atacuri al Iranului. Hezbollah-ul libanez a susținut că a tras „zeci” de rachete Katiușa către o bază israeliană de rachete și artilerie din Înălțimile Golan. Escaladarea are tensiuni regionale la cote maxime, deoarece Statele Unite au mutat mai multe forțe în regiune, în timp ce Iordania și Irak și-au închis spațiul aerian. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) în vreme ce președintele american Joe Biden l-a chemat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-și afirma sprijinul Washingtonului.

Dintr-o dată, însă, fără să vrea, se pare că Republica Islamică Iran ar fi salvat cea mai importantă relație bilaterală a Israelului. Aceasta începe să arate ca o judecată greșită, deoarece tonul Americii față de Israel s-a schimbat brusc în mod semnificativ. Președintele Biden a promis Israelului sprijin „de fier” împotriva agresiunii Iranului și a promis „să facem tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”. Ca o amintire a relației strânse, generalul Michael Kurilla, șeful comandamentului central al Statelor Unite, care acoperă Orientul Mijlociu și Asia Centrală, a călătorit în Israel pentru a coordona pregătirea militară cu ministrul apărării, Yoav Gallant, și șeful IDF. de stat major, generalul Herzi Halevi. Cabinetul de război israelian s-a reunit pe 13 aprilie la Tel Aviv și rămâne în sesiune. Israelul a luat imediat anumite măsuri preventive după lansarea primului val de drone. Israelul și-a închis spațiul aerian. Forțele de Apărare Israel (IDF) au evacuat mai multe baze, au desfășurat avioane și și-au ridicat pregătirea pentru apărarea aeriană. IDF i-a instruit pe locuitorii plasați de-a lungul graniței de nord din Înălțimile Golan, Eilat, Dimona și Nevatim (regiunea Negev) să rămână aproape de adăposturi. Cu toate acestea, amenințările teribile ale Iranului au venit într-un moment ideal pentru Israel. Rareori în istoria sa ca țara a fost atât de izolată din punct de vedere diplomatic, iar tensiunea asupra relației sale cu America i-au provocat o îngrijorare reală.

Dar reacția din partea clericilor din Teheran a reamintit Statelor Unite contextul mai larg: Israelul rămâne singura democrație liberală reală a Orientului Mijlociu, un actor economic important și legat de America prin nenumărate legături ale istoriei și experienței trecute. Uneori, un șoc asupra sistemului îi poate lăsa pe toți să vadă lucrurile cu o claritate reînnoită, iar asta pare să fie exact ceea ce Iranul a obținut accidental.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava