Cauta

Fortul Trump!

Naționalistul polonez Karol Nawrocki a câștigat la limită alegerile prezidențiale din Polonia. El a obținut 50,89% din voturi, în fața candidatului liberal și pro-UE (UE), Rafal Trzaskowski, cu 49,11%. Aceasta a fost o inversare față de primul tur de scrutin, în care Trzaskowski a condus ușor. Trzaskowski a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Nawrocki. Votul a fost urmărit îndeaproape la nivel internațional, parțial pentru că președintele american Donald Trump l-a susținut pe Nawrocki – și parțial pentru că Polonia este cel mai mare cheltuitor militar al NATO ca proporție din PIB.

Nu e numai victoria lui Trump, așa cum afirmă unii analiști, e victoria ideilor conservatoare și a dorinței de a avea o relație specială cu SUA. Polonia vrea să aibă o bază militară de nivelul  Rammstein care s-o numească Fort Trump. La Varșovia s-au perindat lideri democrați americani precum Barack Obama sau fiul lui Soros care au pus umărul la campania primarului. De partea cealaltă Trump l-a primit în Biroul Oval pe Karol Nawrocki. Să nu uităm că  Polonia este o țară care a dat un Papă-Ioan Paul al II-lea, este o țară catolică în general conservatoare. Polonia va avea un președinte care are aceeași culoare politică ca și în ultimii 10 ani. Andrzej Sebastian Duda actualul președintele, este cel care a trezit, alături de Marea Britanie, întreaga Uniune Europeană, atunci când trupele lui Putin au intrat în Ucraina. Fără Marea Britanie și Polonia, Ucraina ar fi fost astăzi într-o situația infinit mai proastă.  Totodată am putea asista și la o schimbare de guvern. Actualul ”guvern semafor” condus de Tusk a dublat deficitul în cei doi ani de când se află la guvernare. Dacă Tusk pierde guvernarea, este probabilă și ieșirea din politică a lui. Nawrocki, istoric, este un nou venit politic susținut de partidul conservator Lege și Justiție.

În campania electorală Nawrocki a fost profund critic față de administrația Tusk. Nawrocki a promis că va reduce taxele și va retrage Polonia din Pactul Uniunii Europene privind Migrația și Azilul, un acord privind noi reguli pentru gestionarea migrației și stabilirea unui sistem comun de azil; și din Pactul Verde European, care stabilește repere pentru protecția mediului pentru UE, cum ar fi încetarea completă a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050. La fel ca alți candidați, inclusiv Trzaskowski, Nawrocki a cerut Poloniei să cheltuiască până la 5% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare. Polonia a cheltuit 3,8% din PIB pentru cheltuieli militare în 2023, conform datelor Băncii Mondiale. Andrzej Duda, președintele demisionar aliniat la partidul Lege și Justiție, a blocat o parte din agenda pro-europeană a prim-ministrului Donald Tusk de la începutul mandatului acestuia în 2023. Noul președinte va prelua funcția pe 6 august. Impulsul lui Nawrocki între primul și al doilea tur de scrutin a venit după ce candidații de dreapta mai puțin proeminenți au avut, de asemenea, performanțe relativ bune în primul tur, clasându-se pe locurile trei și patru. Sprijinul lor ar fi putut fi acordat lui Nawrocki în turul doi. Rezultatul turului doi al Poloniei se diferențiază de alegerile recente din Canada și Australia, în care centriștii au învins candidații de dreapta.

Nawrocki s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă luna trecută și a primit o susținere din partea secretarului american pentru securitate internă, Kristi Noem, săptămâna trecută. Nawrocki susține acordarea de ajutor militar Ucrainei, dar a declarat că se opune aderării Ucrainei la NATO. Prim-ministrul Poloniei este mai puternic decât președintele, dar președintele poate bloca legile și poate influența politica externă. Ca să promovezi o lege, cu veto din partea președintelui, ai nevoie ca 60% din parlamentari să o voteze din nou. Prim-ministrul Tusk a încercat să alinieze Polonia mai mult cu UE și să inverseze mișcările iliberale, cum ar fi politizarea instanțelor. Mandatul lui Tusk este programat să dureze până la sfârșitul anului 2027, cu excepția cazului în care vor exista alegeri anticipate. Prim-ministrul maghiar Viktor Orban a fost unul dintre primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Nawrocki pentru victoria sa, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu el. Este un moment crucial pentru Europa, pentru calea Europei către liberalism sau către populismul de dreapta, iar Polonia este un loc în care acest lucru se va manifesta. E clar ca scopul urmărit de Bruxelles este federalizare.

Este greu ca să introduci acest lucru în tratate pentru că nu va fi votat în parlamentele europene. Așa că fenomenul se produce cu sprijinul Comisiei Europene prin tot felul de proiecte legislative și decizi obligatorii. Este dificil și nu vreau să exagerăm să spunem cât de gravă este lovitura dată de acest rezultat lui Tusk și agendei sale. PiS a dominat politica poloneză timp de aproape un deceniu, începând cu 2015, timp în care a adoptat o agendă de extremă dreapta, iliberală, care a erodat fundamentele democrației țării și a îndepărtat constant Varșovia de Bruxelles. De când Tusk a preluat puterea în urma alegerilor parlamentare din 2023, el a căutat să anuleze aceste schimbări, adoptând în același timp o poziție clar pro-europeană. Desigur, Tusk a făcut progrese în implementarea agendei sale. Dar problema pentru el era că președintele a fost susținut de PiS. Și, deși rolul este în mare parte ceremonial, președintele are puterea de a pune veto legislației trimise spre promulgare, iar coaliția lui Tusk nu este suficient de mare pentru a depăși veto-ul de una singură. Asigurarea palatului prezidențial la alegerile din acest an a fost considerată esențială pentru avansarea unor aspecte semnificative ale agendei Coaliției Civice a lui Tusk. Altfel spus, Tusk a guvernat cu un braț legat la spate. Aceste alegeri au strâns nodul. PiS și susținătorii săi au admirat de mult timp stilul conflictual al lui Trump și disprețul său față de instituțiile liberale. Victoria lui Trump în alegerile din 2024 a întinerit extrema dreaptă din Polonia, ai cărei susținători văd în el un model pentru renașterea naționalistă.

Această sinergie a fost vizibil consolidată luna aceasta, când Duda s-a întâlnit cu Trump la Washington. Discuția lor, axată pe NATO, Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, a fost, de asemenea, o demonstrație de solidaritate politică și un moment cheie pentru PiS, care a semnalat înainte de alegerile prezidențiale că este atent la președintele SUA în chestiuni cheie, cum ar fi securitatea Ucrainei și relațiile cu UE. Ceea ce se întâmplă în Polonia contează. Țara central-europeană este un tampon geopolitic între Bruxelles și o Rusie autoritară renăscută, servind în același timp ca o contrapondere pentru statele membre ale UE care alunecă spre iliberalism. Este un aliat cheie al Ucrainei și o voce tot mai mare a rațiunii în cadrul nivelurilor superioare ale procesului de elaborare a politicilor UE. Și este un test de turnesol pentru alte națiuni care se luptă cu iliberalismul, cu privire la posibilitatea inversării regresului democratic. Mișcarea ultraconservatoare din Polonia nu a fost învinsă. Doar s-a regrupat. Și rămâne o amenințare puternică și bine dotată. Partidul lui Karol Nawrocki a condus în Polonia și are oameni in instituțiile de forță poloneze. Situația din Polonia nu poate fi comparată cu cea din România.

Înainte de alegeri la Varșovia a avut loc o demonstrație de susținere în cadrul Conferinței de Acțiune Politică Conservatoare, un grup de susținere conservator cu sediul în SUA care s-a extins în Europa. SUA se bucură de un nivel ridicat de sprijin în Polonia, indiferent de conducerea partidului. Mulți polonezi cred că o relație bună cu Trump va menține legăturile puternice cu cel mai important aliat al Varșoviei și va menține pătura de securitate a Americii asupra Poloniei, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la agresiunea rusească în Ucraina vecină. Deși Tusk va fi responsabil pentru deciziile politice, Nawrocki va avea o platformă pentru a articula politica externă a unei țări care a evoluat de la statutul de membru minor al Uniunii Europene la o voce mai încrezătoare și mai puternică în interiorul blocului comunitar. Acțiunea Poloniei de anul trecut de a depăși Franța ca a treia cea mai mare armată din NATO oferă, de asemenea, Varșoviei o putere mai mare într-un moment în care Casa Albă a lui Trump dorește ca Europa să își asume un rol mai activ în propria securitate. Munca lui Nawrocki la Institutul Memoriei Naționale a mers adesea mână în mână cu înclinațiile spre politica externă a partidului Lege și Justiție, care au generat conflicte cu Germania pe tema despăgubirilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Un tratat de securitate franco-polonez semnat luna trecută între Tusk și președintele Emmanuel Macron nu a fost încă ratificat, iar cancelarul german Friedrich Merz speră, de asemenea, să promoveze legături de securitate mai strânse cu Varșovia.

În calitate de președinte, se așteaptă ca el să acorde prioritate legăturilor cu SUA față de Europa. Președinția lui Nawrocki reprezintă o provocare directă pentru prim-ministrul Donald Tusk, care a revenit la putere la sfârșitul anului 2023, promițând să repare relațiile cu UE și să restabilească independența sistemului judiciar, despre care Bruxelles-ul a spus că a fost erodată de Lege și Justiție, partidul care l-a susținut pe Nawrocki. Însă coaliția lui Tusk – o alianță fragilă formată din centriști, stângiști și conservatori agrari – s-a străduit să impună promisiuni cheie, inclusiv o lege a uniunii civile pentru cuplurile de același sex și o lege a avortului mai puțin restrictivă. Nawrocki, care se opune unor astfel de măsuri, va avea puterea de a respinge legislația, complicând agenda lui Tusk și declanșând potențial un blocaj politic. Polonia se îndreaptă spre alegeri anticipate.

Ultimele stiri

  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Exit mobile version