Era antebelică!

Insistența președintelui american Joe Biden că va rămâne în cursa prezidențială a fost pusă la îndoială miercuri,10 iulie, în timp ce un grup al parlamentarilor democrați proeminenți au contestat că poate să-l învingă pe Donald Trump în noiembrie.

George Clooney, un important colector de fonduri pentru democrați, a scris un articol în The New York Times în care îl îndeamnă pe Biden să stea deoparte… Donatorii vitali pentru campania de realegere a lui Biden păreau să-și retragă sprijinul… Fostul președinte Nancy Pelosi a fost mai puțin entuziasmată când a fost întrebată dacă îl sprijină pe Biden… Pentru prima dată, un democrat din Senat a cerut lui Biden să renunțe… Iar nouă democrați din Camera Reprezentanților i-au spus public lui Biden că este timpul să se retragă din campanie. Cam asta se întâmplă acum în timpul Summitul NATO de la Washington. Umbra alegerilor din SUA, din noiembrie, planează asupra summitului.

Luptele din cadrul Partidului Democrat continuă pe subiectul candidatul din partea lor la președinția SUA. Asistenți seniori ai lui Biden plănuiesc să se întâlnească joi 11 iulie cu democrații din Senat, în timp ce președintele va susține o conferință de presă rară pe tema NATO mai târziu în cursul zilei, care va fi urmărită îndeaproape de toți aliații. Biden a spus că este hotărât să rămână în cursă, că are aliați influenți în Congres și că partidul său se luptă să stabilească calea de urmat.

În același timp liderii NATO au susținut „calea ireversibilă” a Ucrainei de a se alătura alianței în viitor, potrivit unui comunicat al summit-ului, și au fost mai critici la adresa Chinei decât în declarațiile de la summiturile anterioare, referindu-se la China ca un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Fostul șef al armatei britanice a îndemnat Regatul Unit și UE să convină asupra unui nou pact de apărare și securitate, în timp ce perspectiva unei a doua președinții a lui Trump se profilează.

Generalul Sir Patrick Sanders a declarat: „Este corect ca membrii europeni ai NATO să-și asume o responsabilitate mai mare pentru securitatea europeană”. Sanders a adăugat: „Nu este un secret pentru nimeni că SUA sunt concentrate în mod special pe potențialul unui conflict cu China, iar rolul nostru în Europa va fi să ne asumăm o parte din această povară”.  Donald Trump, în cazul în care va fi ales președinte, ia în considerare planuri de a reduce schimbul de informații americane cu membrii NATO, care depinde de SUA pentru tipul de informații care au ajutat Ucraina să se ferească de Rusia. Totul face parte dintr-un plan mai larg de reducere a sprijinului american și a cooperării cu alianța celor 32 de națiuni, potrivit oficialilor din echipa lui Trump, familiarizați cu planurile.

Oficialii din țările aliate au spus că au aflat despre propunerea de a reduce schimbul de informații în timpul discuțiilor cu consilierii Trump cât și despre planuri mai ample de reducere a implicării SUA în NATO. Fostul președinte a pus sub semnul întrebării și a căutat să submineze alianța în timpul primului său mandat.Reducerea informațiilor ar putea avea consecințe grave de securitate, în special pentru Ucraina, deoarece aceasta încearcă să respingă invazia rusă.Solicitat la comentarii, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump nu a răspuns direct, ci s-a referit în schimb la o declarație pe TruthSocial conform căreia fostul președinte „va restabili pacea și va reconstrui puterea și descurajarea americanilor pe scena mondială”.

Reducerea informațiilor sub o posibilă viitoare administrație Trump a fost un subiect de discuție la summitul NATO de săptămâna aceasta, potrivit unui înalt oficial american. Tuturor acestora li s-a oferit anonimatul pentru a-și discuta liber gândurile despre o a doua administrație Trump. Țineți cont de un lucru: reducerea partajării informațiilor americane ar putea reduce capacitatea Europei de a rezista unei invazii ruse, în cazul în care președintele Vladimir Putin decide să extindă operațiunile militare pe continent dincolo de Ucraina. Aliații NATO au anunțat planuri de a trimite noi sisteme de apărare aeriană în Ucraina. Statele Unite, Germania, Italia, Țările de Jos și România vor trimite Ucrainei echipamente pentru cinci sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot în următoarele luni, a declarat ieri președintele american Joe Biden, la summitul Alianței Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Washington. Alți aliați vor oferi Kievului echipamente și muniții suplimentare de apărare aerianăa adăugat Biden (avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA sunt transferate începând cu 10 iulie în Ucraina, a anunţat secretarul de stat Antony Blinken).

Sprijinul va contribui la asigurarea că Kievul „va prevala” în război, ceea ce va duce la „rămânea Ucrainei o țară liberă și independentă”, a spus Biden în discursul său. El a descris Alianța ca fiind „mai puternică ca niciodată”, deoarece se confruntă cu un „moment crucial” în războiul Rusiei din Ucraina. În timp ce summitul continuă aliații discută despre pregătirea militară generală a blocului, pe lângă războiul din Ucraina. Alianța a plasat o comandă pentru rachete antiaeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari, a declarat ieri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Investigația lecțiilor Invaziei Ucrainei de către Rusia începută februarie 2022 a accelerat remilitarizarea flancului estic al NATO.

De la întăriri de trupe până la desfășurarea de echipamente militare grele, Alianța Atlantică, care sărbătorește a 75-a aniversare la Washington, se pregătește pentru un posibil atac rusesc. Este o mișcare lentă, treptată, dar din ce în ce mai vizibilă. La doi ani de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, întărirea militară a flancului estic al NATO este acum o realitate palpabilă, de la latitudinile arctice ale Finlandei până la țărmurile Mării Negre din Bulgaria. Apogeul anilor Războiului Rece, când câteva sute de mii de soldați, în special americani, erau staționați la granițele de est ale Europei Occidentale, înfruntându-se cu forțele sovietice, este încă departe.

Peste 350.000 de trupe americane erau dislocate în Europa la acel moment, comparativ cu 100.000 în prezent. Cu toate acestea, întăririle de trupe, construirea de baze militare și de terenuri de antrenament și poziționarea sistemelor de apărare antiaeriană au dus la o activitate continuă de-a lungul celor 2.500 de kilometri de graniță dintre Alianța Atlantică și Rusia.

Această întărire militară a flancului estic al NATO nu este nimic nou. A început în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia. Cu toate acestea, accelerarea acestui proces a fost oficializată în timpul summitului anual al NATO de la Madrid din iunie 2022 și este de așteptat să primească un impuls reînnoit în timpul actualului summit de la Washington. Înaltul comandament militar este de așteptat să fie finalizat, pentru a coordona toate forțele. Convingerea că Rusia va căuta în cele din urmă să-și extindă expansionismul la vest de Ucraina este acum larg răspândită în cadrul NATO. Am intrat într-o eră antebelică!

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
431 afisari

1 COMENTARIU

  1. Războinicii lu’ peste prăjit, pe ei nu-i atacă nimeni, americanii vor doar să-și apere interesele in Ucraina și să se de-a cocoși când ei devin tot mai mult niste pui rebegiți și parkinsonați la fel că ramolitul ăla de bidon !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger