AcasăEditorialGeopolitica sub lupaCe înseamnă prezența militarilor nord-coreeni în Rusia?

Ce înseamnă prezența militarilor nord-coreeni în Rusia?

Sfera cooperării militare ruso-nord-coreene s-a extins dramatic de când Vladimir Putin l-a vizitat pe Kim Jong Un în Coreea de Nord și a semnat un tratat cuprinzător de apărare în iunie 2023. Ceea ce a început cu furnizarea de muniție Rusiei de către Coreea de Nord a evoluat într-un parteneriat militaro-economic susținut. Putin și președintele nord-coreean Kim Jong Un au semnat un pact de apărare reciprocă în luna iunie a acestui an. Articolul 4 din acel tratat spune: „În cazul în care oricare dintre cele două părți este pusă în stare de război printr-o invazie armată… cealaltă parte va oferi fără întârziere asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele pe care le are în posesia sa”.

Camera inferioară a parlamentului rus (Duma) a votat în unanimitate pentru ratificarea acestui tratat pe 24 octombrie 2024. Aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia și se așteaptă să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare, au anunțat oficiali americani scrie WSJ. Secretarul de stat Antony Blinken, vorbind alături de secretarul Apărării Lloyd Austin și omologii lor sud-coreeni de la Washington, a declarat că trupele au fost antrenate „în artilerie, UAV-uri, operațiuni de bază de infanterie, inclusiv curățarea șanțurilor de mine, indicând că intenționează pe deplin să folosească aceste forțe în operațiunile din prima linie.” SUA vor anunța sprijin militar suplimentar pentru Ucraina „în zilele următoare”, a spus Blinken. Întrebat dacă crede că Ucraina își va putea menține teritoriul în Kursk cu forțele suplimentare nord-coreene dislocate în regiune, Austin a spus că „răspunsul său este da”. Blinken și Austin și-au dublat apelurile către China să-și folosească influența asupra Coreei de Nord pentru a-și opri „acțiunile provocatoare”.

Aceste evoluții indică trei implicații critice pentru peisajul securității globale:  În primul rând, tratatul ruso-coreean de apărare semnalează o schimbare fundamentală în dinamica puterii globale. Deși termenii compleți rămân opaci, parteneriatul s-a manifestat deja în moduri semnificative care abia încep să apară. În al doilea rând îngrijorător este modul în care Ucraina evoluează într-un câmp de luptă populat cu proxi nor-coreeni. Având în vedere că rachetele nord-coreene KN-23 sunt desfășurate (și eșuează frecvent) în atacurile rusești și Coreea de Sud are în vedere primul său transfer de arme într-o zonă activă de conflict, teatrul ucrainean riscă să devină primul test direct al capacităților militare coreene, nord-sud, de la Armistițiu din 1953. Această dezvoltare ar putea modifica fundamental echilibrul de securitate din Peninsula Coreeană, mai ales dacă Coreea de Nord câștigă experiență de luptă în timp ce își testează sistemele de arme.

În al treilea rând, poate cel mai semnificativ, această alianță semnalează pivotul strategic mai larg al Rusiei către construirea unei coaliții militare anti-occidentale. Extinzându-și orbita pentru a include Coreea de Nord (alături de Iran, cu o potențial aliniere chineză), Rusia nu caută doar avantaje tactice în Ucraina, ci încearcă să remodeleze arhitectura de securitate globală. După cum a avertizat Austin, această evoluție ridică miza pentru un potențial conflict în mai multe teatre. Acest sistem de alianță în curs de dezvoltare provoacă aranjamentele de securitate post-Război Rece și riscă să transforme conflictele regionale în confruntări globale mai ample. Mai probabil, participarea Coreei de Nord la luptă se potrivește strategiei mai ample a Kremlinului de extindere a haosului pentru a provoca susținătorii occidentali ai Ucrainei. Având în vedere că Statele Unite și aliații săi din Pacific urmăresc deja cu atenție relațiile Rusia-China, acest lucru adaugă o tușe suplimentară unei situații deja tensionate. În același timp, Putin ar putea folosi adăugarea acestor trupe pentru a le semnala celorlalți „aliați” săi că nu este izolat internațional și că este capabil să utilizeze resurse suplimentare, dacă este necesar. Concluzia mea este că participarea trupelor nord-coreene la război sugerează că Putin că nu se grăbește să facă pace. Coreea de Nord a luat operațiunea de la Kursk în serios.

Chiar înainte de apariția celor mai recente rapoarte, Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud, a identificat zeci de ofițeri nord-coreeni și un expert proeminent în dezvoltarea de rachete, Kim Jong-sik, la pozițiile din prima linie rusă, oferind îndrumări directe privind utilizarea Armamentul Phenianului pentru forțele Moscovei. Conducătorul Kim l-a numit pe generalul colonel Kim Yong Bok, un general care comandă trupele forțelor speciale, inclusiv Corpul XI, cunoscut și sub numele de ”Corpul de Furtună”, despre care serviciul de informații sud-coreean a spus că a fost trimis în Rusia. Se pare că rolul lui Kim este mai mare el conduce Biroul de îndrumare pentru instruirea infanteriei ușoare din Armata Populară Coreeană, care include Corpul XI. Kim a apărut la șapte evenimente cu liderul nord-coreean Kim Jong Un anul acesta, inclusiv exerciții pentru forțele speciale. Alți ofițeri de top identificați de Ucraina includ pe generalul colonel Ri Chang Ho, șeful adjunct al Statului Major General și șeful Biroului General de Recunoaștere, și pe generalul-maior Sin Kum Cheol, șeful Direcției Operaționale Principale.

În calitate de șef al principalului serviciu de informații al Coreei de Nord din 2022, Ri a fost sancționat de Coreea de Sud, care a susținut că a supravegheat eforturile majore de hacking cibernetic pentru a fura tehnologie și valută străină. La fel ca Kim Yong Bok, Ri l-a însoțit și pe liderul Kim Jong Un la un număr neobișnuit de mare de evenimente în acest an, inclusiv inspecția unei baze navale de pe coasta de est. Această colaborare oferă beneficii reciproce. Rusia câștigă muniții extrem de necesare și militari în ceea ce a devenit un război de uzură, cu pierderi uimitoare ajungând posibil între 100.000 și 200.000 în conflictul de aproape trei ani. Coreea de Nord se mândrește cu o armată convențională masivă, cu 1,3 milioane de soldați activi și încă 7,6 milioane în rezervă – în total, aproximativ o treime din populația sa. În timp ce soldații nord-coreeni au experiență – servesc o perioadă obligatorie de opt până la zece ani – capacitățile lor reale sunt mai puțin înțelese, din cauza izolării țării, a condițiilor dure de viață și a sistemelor de arme învechite. La rândul său, Coreea de Nord primește o oportunitate neprețuită de a-și testa capacitățile militare în condiții reale de luptă.  Moscova ar putea trimite Phenianului tehnologie periculoasă pentru construcția de rachete despre care Kim a spus că ar putea face din nord-coreeni o forță amenințătoare. Cererile de contrapartidă ale Coreei de Nord ar fi probabil în domeniile armelor nucleare tactice, ICBM-urilor, sateliților de recunoaștere și submarinelor cu rachete.

Deja Coreea de Nord a testa o rachetă intercontinentală (a zburat 86 de minute, la o distanță de 1000 km, la un apogeu de 7000 km, lansarea făcându-se de pe o platformă cu 12 axe).  Coreea de Nord se confruntă, de asemenea, cu riscuri severe. Dacă trupele sunt dislocate în prima linie, este probabilă pierderea multor vieții. Rapoartele de la Seul sugerează că Kim a izolat deja membrii familiilor trupelor desfășurate pentru a menține controlul intern. Soldații nord-coreeni ar putea folosi și ”ceața de război” ca acoperire pentru dezertare sau ar putea pretinde considerente excepționale dacă sunt capturați ca prizonieri de război. Regimul Kim consideră dezertarea ca pe un afront grav și emite pedepse stricte, inclusiv întemnițarea membrilor familiei sau chiar execuția pentru unii dezertori. La rândul său, Coreea de Sud este îngrijorată că implicarea militară a Coreei de Nord în Ucraina ar putea legitima programul de arme al Phenianului și ar putea oferi experiență de luptă care ulterior ar amenința securitatea sud-coreeană. Din perspectiva SUA, implicarea trupelor nord-coreene este o escaladare majoră care prezintă complicații pentru războiul actual. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a declarat reporterilor. „Va avea impact nu numai în Europa. De asemenea, va afecta lucrurile și în Indo-Pacific.” Loyd a spus ca s-ar putea aproba folosirea rachetelor americane cu rază lingă de acțiune dacă nord-coreeni intră în Ucraina. Vom vedea încotro o vor lua lucrurile. În orice caz Polonia construiește linii defensive la granița cu Rusia. Cea mai mare operațiune din 1945 încoace ca măsură de protecție. Noi?

 

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
549 afisari

3 COMENTARII

  1. Daca articolul nu este scris de nenea Antony Blinken, atunci sigur este dictat la virgula de acesta. Ce surse de informatii are distinsul semnatar al articolului sa ne „dezvaluie” metodele de represiune ale regimului Nord Coreean? Asa cum in Romania, familia Ceausescu a fost brutal indepartata de la conducerea tarii fiindca s-a dorit asta la Moscova, in Coreea de Nord, familia Kim va fi indeparatata de la putere cand va dori China, desi in Coreea sunt mii de familii Kim 😀

  2. Prezenta militarilor Nord Koreeni pe teritoriul Rusiei este doar treaba Rusiei. Vestul latra la Luna doar!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger