Am participat la o emisiune, la o televiziune din arealul media românesc. După ce am ”înghițit” 3 breaking news cu comentarii din stradă care băteau câmpiile verzi ale patriei, am apucat să spun două cuvinte (așa este moda acum -reporterul se așeză în fața unei clădiri impresionante, de obicei în fața Parlamentul și comentează tarifele puse de Beijing Washingtonului). După, am așteptat să mai spun ceva. 15 minute mai târziu canalul de comunicație s-a închis. Băi copii tati, nu așa se face televiziune.
În timp ce vorbeam de discursul lui Trump, a apărut o știre cu Georgescu. Ok am înțeles că era un eveniment în derulare. Dar după, au mai apărut alte știri, cu evenimente care se desfășuraseră înainte. Când inviți pe cineva îi spui tema și timpul pe care-l are la dispoziție și în emisiune îl lași să vorbească eventual la terminare pui întrebări lămuritoare. De aceea este un haos în chestiunile de geopolitică care se discută la noi pe media tv. Nu înțelegi nimic pentru ca moderatorul are el mai multe informați pertinente pe care interlocutorul nu le-ar avea. Și astfel cel invitat devine un ”papagal” în emisiune. Pierde șirul ideii pe care o expune și începe să se bâlbâie. Îmi aduc aminte că pe vremea comuniștilor, piesa „Ultima oră“ de Mihail Sebastian devenită la Teatrul de Comedie „Breaking news“ s-a putut juca fiindcă era considerată o critică la adresa presei din vremea așa-zisului regim burghezo-moşieresc. Ar fi bine dacă ar fi reluată. Nu sunt fan a lui Vadim Tudor dar i-am apreciat întotdeauna umorul, uneori negru, revărsat în scrierile sale. Îmi aduc aminte de pamfletul ”În țara lui breaking news” din care vă prezint două citate: ”La noi, românii, din nefericire, Televiziunea e ca o mașină de salubri@ inversă: în loc să strângă gunoiul, ni-l varsă în casă”. Dur poate prea dur limbajul, unul pentru anii 90. Nu mai este chiar așa. Media românească s-a modernizat. Au venit moderatori care te lasă să vorbești. Și aș numi printre ei Tudor Barbu la TVR3, Sorin Matei la TV Sens Național și Irina Pietraru la B1TV.
Îmi aduc aminte o poveste cu Cassius Clay pe care am auzit-o în America. El avea 8 televizoare în casă, fiecare într-o cameră. Așa de avid era după știri despre el sau despre America. Ce ar face români noștri? La fel dacă ar avea posibilitatea. Fiecare televizor pe un post, în fiecare cameră. Cum televizorul administrează ore lungi din programul nostru cotidian, este inevitabil să nu acordăm oarecare atenție modului, mai confortabil, sau mai puțin confortabil, în care ne instalăm dinaintea lui. A devenit un surogat. După ce ne terminăm treburile luam telecomanda si baleiem toate posturile oprindu-ne pe cel care ne atrage cel mai mult. A, îmi dau seama că poate dumneavoastră nu știți ce însemnă breaking news sau poate cei care ne agresează cu acest mesaj. Pentru că dacă nu ai reclame în mod sigur ai ”breaking news”. Vă spun eu într-o propoziție și detaliez mai jos: informații nou primite despre un eveniment care are loc sau se dezvoltă în prezent.
De fapt care este definiția termenului ”breaking news”: știrile de ultimă oră care se referă la povești urgente și în curs de dezvoltare care se întâmplă în prezent sau tocmai au apărut, necesitând adesea o raportare imediată; acest tip de știri captează atenția audienței datorită actualității și relevanței lor și, de obicei, includ informații noi și importante care pot afecta în mod semnificativ publicul; ies în evidență pentru că acordă prioritate urgenței, ceea ce duce adesea la actualizări pe măsură ce devin disponibile mai multe informații. 5 fapte pe care trebuie să le cunoașteți: (1) știrile de ultimă oră întrerup adesea programul prezentat pentru a oferi actualizări importante, reflectând semnificația și urgența acestora; (2) le cere reporterilor să adune informații rapid și precis, bazându-se adesea pe surse precum relatările martorilor oculari, declarațiile oficiale și rețelele sociale; (3) natura știrilor de ultimă oră înseamnă că sunt adesea fluide; (4) noile evoluții pot schimba dramatic povestea chiar și la câteva minute după ce se întrerupe programul;(5) telespectatorii și cititorii se așteaptă la o acoperire imediată a știrilor de ultimă oră, ceea ce pune presiune pe jurnaliști pentru a furniza informații corecte și în timp util; (6) știrile de ultimă oră pot acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv dezastre naturale, accidente majore, evenimente politice și probleme sociale semnificative.
Andrei Pleșu scria în Dilema Veche: ”Telemania e, între altele, şi un antrenament perfid pentru demisia civică: un mod de a lipsi din spațiul cetății. Dar ăsta e un alt subiect. Deocamdată, mă duc să stau puțin la televizor”.