Atac terorist anunțat!

Masacrul de la sala de concerte Crocus (din Krasnogorsk), de lângă Moscova, a stârnit amintiri despre alte atacuri teroriste din anii 1990 și 2000, care au contribuit la ascensiunea lui Vladimir V. Putin. Ele au fost legate de războaiele împotriva separatiștilor ceceni.

Groaznic a fost atacul din 23 octombrie 2002 de la Teatru Dubrovka din Moscova când zeci de  ceceni înarmați au capturat un teatru aglomerat, luând peste 750 de oameni ostatici. Asediul a durat zile întregi, până când forțele speciale ruse au umplut teatrul cu un gaz special, narcotic,  o versiune de aerosoli de fentanil, pentru a-i incapacita pe ceceni înarmați. Din păcate 132 de ostatici au murit, în mare parte din cauza efectelor gazului.

Criza a fost rezolvată de forțele speciale ruse care a ucis pe toți cei 40 de teroriști. Americani practică din ianuarie 2022 un nou concept în sistemul de informații: ”informare persistentă” (adică acel concept care a permis atunci devoalarea acumulării a 100 de grupări tactice de nivel batalion la granița cu Ucraina înainte de începerea ostilităților, concept care amestecă știri din surse deschise cu știri din sursele serviciilor și care fie vorba între noi puțină lume le-a crezut în ianuarie 2022 la fel ca și acuma, când Kremlinul nu a luat în considerare avertismentele ambasadei SUA din capitala Moscova).

În fapt pe 7 martie, Ambasada SUA la Moscova a emis un avertisment ”criptic” cetățenilor americani să evite locațiile de concerte, la câteva ore după ce serviciile de securitate ruse au declarat că au dejucat o acțiune teroristă planificată, a unei filiale ISIS, într-o sinagogă. Statele Unite dețineau informații despre un atac terorist planificat la Moscova care viza potențial adunări mari – inclusiv concerte – ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită o mențiune publică, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, într-o declarație vineri seara pe 22 martie. „Guvernul SUA a împărtășit, de asemenea, aceste informații autorităților ruse, în conformitate cu politica sa de lungă durată de a avertiza cazurile de terorism”, a adăugat Watson, scrie New York Times.

Datele proveneau, spun americanii, dintr-un flux de informații interceptat din noiembrie 2023 despre ISIS care dorește să lovească ținte în Rusia. În final grupul și-a revendicat responsabilitatea într-o declarație emisă de agenția de știri afiliată Statului Islamic Amaq pe Telegram, fără a furniza dovezi. În sala Crocus urma a se desfășura un concert cu trupa de art rock Picnic, planificat de la ora 20.00 ora Moscovei, un concert care avea toate biletele vândute. Martorii au declarat pentru RIA Novosti că atacatorii au dat buzna în sala de concert și au început să împuște ”la grămadă” oamenii și să arunce bombe fumigene. Complexul în care a avut loc atacul de vineri a fost dezvoltat de miliardarul Aras Agalarov născut în Azerbaidjan, al cărui fiu, Emin, este o celebră vedetă pop. Fostul președinte Donald Trump a susținut concursul Miss Univers la același complex în 2013, iar acolo au evoluat și interpreți de renume mondial precum Eric Clapton, Dua Lipa și Sia.

Atacul  subminează imaginea de invincibilitate pe care Putin a încercat să o înfățișeze înaintea și în timpul alegerilor prezidențiale. Victoria zdrobitoare l-a pus pe Putin pe calea de a-l egala pe Stalin ca cel mai longeviv stăpân al Rusiei. Violența se adaugă la provocările de securitate cu care se confruntă Putin, în vreme ce invazia sa din Ucraina intră în al treilea an. Grupuri de comando special instruite au desfășurat raiduri transfrontaliere în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, într-un caz confiscând controlul asupra unui oraș, în timp ce autoritățile ruse au cerut rezidenților să evacueze zona. Guvernul Ucrainei a negat implicarea directă în acele operațiuni care dau bătăi de cap liderului de la Kremlin pe lângă dronele care i-au distrus 20% din capacitățile de rafinare.

Acum Putin a folosit intervenția sa în media, referitoare la teroriști, ca să adauge o notă referitoare la modul în care aceștia preconizau să părăsească Rusia prin Ucraina, fapt ce-i livrează o ”carte albă” în manipularea războiul pe care-l poartă în Ucraina dar și în întărirea controlului care poate urma asupra societății ruse și așa divizată după moartea lui Navalni. Cine sunt atacatorii?  ISIS-K care înseamnă Statul Islamic Khorasan. Khorasan este un termen vechi pentru o regiune care includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan. Sucursala a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și are o istorie de atacuri în interiorul și în afara Afganistanului.

În septembrie 2022, militanții săi și-au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș mortal la ambasada Rusiei din Kabul. Suntem siguri că ISIS-K este responsabil? Nu în întregime. Statul Islamic a susținut în trecut atacuri cu care nu a avut nimic de-a face. Cu toate acestea, afirmația grupului că se află în spatele atacului de la Moscova a fost susținută de surse de informații americane. Care ar putea fi motivul organizației ISIS-K pentru atac? ISIS-K a fost fixat pe Rusia în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa. Să nu uităm că Putin a schimbat cursul războiului civil sirian când a intervenit în 2015, sprijinindu-l pe președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției și a Statului Islamic. Există, de asemenea, o ramură a ISIS din Caucaz, care operează în principal în regiunea Caucazului de Nord a Rusiei, în mare parte musulmană, în principal în republicile ruse Cecenia, Daghestan, Ingușeția și Kabardino-Balkaria. Ce va urma? Rusia va radicaliza măsurile de securitate în întreaga țară cu consecințele de rigoare pentru simpli cetățeni ruși.

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava