AcasăEditorialGeopolitica sub lupaAnxietate, fotbal și alerte în Europa

Anxietate, fotbal și alerte în Europa

Bazele militare americane din Europa se află într-o alertă de securitate sporită pe fondul alegerilor din Franța, a turneului de fotbal Euro 2024 găzduit anul acesta în Germania și al Jocurilor Olimpice de vară, care încep pe 26 iulie la Paris. La sediul Comandamentului European al SUA din Stuttgart, garnizoana armatei a emis duminică, 30 iunie,  o alertă la nivel comunitar pentru protecția forței militare.

Gradul de alertă a fost ridicat la nivelul „Charlie” până la o nouă notificare. Nivelurile de protecție a forțelor americane sunt Normal, Alpha, Bravo, Charlie sau Delta, cea mai mare stare de alertă. „Charlie” vine cu mai multe schimbări în operațiunile de zi cu zi ale unei baze, inclusiv suspendarea activităților „neesențiale” ale  personalului, cum ar fi frizerie și unele servicii alimentare. Comandamentul European al SUA a transmis personalului din Germania, România, Bulgaria, Italia și din alte părți că nivelul de alertă „Charlie” este în vigoare. Nivelul de amenințare Charlie „se aplică atunci când are loc un incident sau se primesc informații care indică o anumită formă de acțiune teroristă sau este probabilă lovirea personalului sau a instalațiilor militare”, potrivit site-ului web al Armatei.

Comandamentul european al SUA supraveghează operațiunile fiecărei categorii a armatei din Europa și Africa. Sediul său este în Stuttgart, Germania iar cartierul general al armatei în Wiesbaden; comanda Forțele navale este în Napoli, Italia, comanda Forțelor Aeriene în Baza Aeriană Rammstein, Germania; comanda Forțele de operațiuni speciale este în Stuttgart și forțele spațiale americane sunt la baza aeriană Rammstein. Directive similare au fost trimise altor baze din Germania, inclusiv bazei aeriene Rheinland-Pfalz și Rammstein ale armatei, care împreună formează cea mai mare comunitate militară americană de peste mări. Alerta garnizoanei Rheinland-Pfalz include Baumholder și instalațiile periferice din România și Bulgaria. Baza Aeriană Aviano din Italia și-a crescut, de asemenea, nivelul de alertă la Charlie, iar alte instalații din Italia au introdus măsuri de securitate îmbunătățite.

De obicei, comandamentele militare refuză să intre în detalii despre modificările măsurilor de protecție a forței din motive de securitate. Sâmbătă,29 iunie,  Spangdahlem Air Base, o instalație din zona rurală de vest a Germaniei, a emis propria alertă care spunea că aviatorilor din escadrila 52th Fighter Wing li s-a interzis să-și poarte uniformele în afara bazei ca măsură de precauție și că trebuie să facă naveta în haine civile. În anii trecuți, comandamentele au luat măsuri similare cu privire la purtarea uniformelor din cauza preocupărilor legate de amenințările teroriste. În 2010, EUCOM a emis o directivă care interzicea temporar trupelor să poarte uniforme în afara bazei. Tot în Europa armata SUA pare să fi trimis cel mai nou lansator de rachete în Danemarca la începutul lunii trecute. Sistemul este cunoscut sub numele de Typhoon și este conceput pentru a trage rachete SM-6 și Tomahawk și are o „capacitate hipersonică”, potrivit Stars and Stripes, care a descoperit sistemul în Filipine la un exercițiu de antrenament. Acele rachete SM-6 au o rază de acțiune de aproximativ 500 km, în timp ce rachetele de croazieră pot parcurge aproape 1.600 de km. S-ar putea ca Moscova să regrete încălcarea Tratatului INF!

Vorbind despre rachetele americane, armata tocmai a atribuit un contract de 4,5 miliarde de dolari lui Lockheed Martin pentru a produce 870 de rachete PAC-3 pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. Această rachetă specială, PAC-3 MSE, „este capabilă să contracareze amenințările care apar, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră, hipersonice și avioane”, spune Armata. ”Această atribuire a contractului pe mai mulți ani pentru racheta PAC-3 MSE urmează angajamentul Armatei de a stabiliza și extinde capacitatea de producție pentru acest sistem de arme critic, care este vital pentru sprijinirea Armatei SUA și a armatei ucrainene dar și a aliaților din lumea întreagă”, a declarat Doug Bush, secretarul adjunct al armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie, într-un comunicat al Pentagonului. În condițiile creșterii alertei de securitate ne uitam cu atenție spre Viena. De ce? Viena apare ca un centru pentru spionajul rusesc.

Ce ne-a atras atenția? În interiorul unei clădiri impunătoare în stil art nouveau din centrul Vienei, ofițeri din forțe speciale înarmați cu pistoale-mitralieră păzesc casa lui Christo Grozev, un jurnalist de investigație al cărui documentar, cred că va aduceți aminte, a fost câștigătorul Oscarului. Filmul lui Christo a dezvăluit încercarea Kremlinului de a-l ucide pe liderul opoziției Alexei Navalni. În urmă cu doi ani, serviciile de informații austriece și forțele de ordine din SUA l-au avertizat pe Grozev că spionii președintelui rus Vladimir Putin complotează să-l omoare. După ce a locuit două decenii cu familia sa în Austria, Grozev, născut în Bulgaria, a fugit în SUA în 2023. Acum s-a întors să-și viziteze familia. De la acest incident numărul angajaților de stat ruși din Austria (la ambasadă, consulat și instituții și agenții internaționale) a crescut la peste 500 de la 300, dintre aceștia peste jumătate sunt diplomați și administratori, potrivit oficialilor de informații. Până la jumătate dintre ei operează ca spioni, estimează oficialii serviciilor secrete austriece.

Anul trecut, Germania a închis consulatul rus din Munchen, despre care oficialii germani au spus că găzduiește o serie de spioni. Personalul rus s-a mutat pur și simplu la Salzburg, un oraș austriac de peste graniță spre est, spun oficialii serviciilor de informații austriece. Diplomații și personalul de sprijin ruși operează la Viena din peste 40 de proprietăți deținute de Moscova și de persoane sau companii legate de statul rus. Pe acoperișurile unor astfel de proprietăți au apărut echipamente de supraveghere, unele folosite pentru a accesa telecomunicațiile prin satelit. Austria a devenit o țintă pentru operațiunile rusești de spionaj și influență. În timpul Războiului Rece, orașul a fost un centru internațional de spionaj notoriu, așa cum este imortalizat în clasicul de la Hollywood, „Al treilea om”.

Spionajul este legal în Austria, care este membră a Uniunii Europene, atâta timp cât nu este îndreptat împotriva Austriei însăși. O țară neutră în afara alianțelor militare, Austria găzduiește organizații internaționale, inclusiv agenții ale Națiunilor Unite și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, unele dintre ele având de multă vreme spioni în delegațiile lor, potrivit mai multor oficiali austrieci și străini. Influența Rusiei este profundă în Austria, datând de când Moscova era o putere ocupantă a țării după cel de-al Doilea Război Mondial. Și ca să încheiem într-o notă optimistă: în 2018, fotografii cu Putin dansând cu ministrul austriac de externe Karin Kneissl la nunta ei au stârnit un scandal monstru. Ministerul de Externe al Austriei este responsabil de aprobarea acreditărilor diplomaților, precum și de excluderea acestora. În 2023, Kneissl s-a mutat în Rusia, unde conduce un think tank. Forțele aeriene ruse au ajutat-o să-și mute gospodăria, inclusiv poneii!

 

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava