AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuUnde-s doi puterea crește!

Unde-s doi puterea crește!

Pornind de la geniala idee a președintelui Iohannis de a semna, zilele trecute, Acordul de cooperare militară dintre țara noastră și Ucraina ‒ așadar, vom avea o armată comună, care ne va da liniștea deplină față de „amenințarea rusă” ‒, mă hazardez și eu să propun ca Federația de Fotbal, condusă tot de un președinte, Răzvan Burleanu, să încheie un acord asemănător, în domeniul fotbalului, cu Federația omoloagă de la Kiev! Acest gând mi-a venit văzând rezultatele și dăruirea cam șchioape și ezitante ale echipelor noastre (națională, cele angajate în competițiile europene ori doar în partidele din prima ligă).

Așa că, aflând cu bucurie din ziarul la care scriu despre decizia domnului Klaus Werner, pe de-a-ntregul grijuliu să ne apere de o niscai invazie a muscalilor, sunt îndemnat să cred în unirea fotbalului nostru mioritic cu cel ucrainean, dovedit merituos, rostuind astfel un fel de frăție de… arme în ale sportului cu „peticita”. Luând în seamă isprăvile echipei conduse de Șevcenko, ajunsă în sferturile de finală ale Turneului Euro 2020, propunerea mea poate fi de bun augur. Singura grijă care mă macină este cea legată de faptul că președintele nostru, al tuturor românilor, semnează la iuțeală cu gândul că va fi pus un fel de bulibașă la NATO, lăsându-și astfel supușii de pripas! Cum superstițioșii, alături de adepții legendarului „Gică Contra”, ar putea spune că… nu-i a bună, mi-e teamă ca nu cumva apostila respectivă să se ducă pe apa sâmbetei! Ar fi o pierdere descurajantă pentru siguranța patriei și, secundar, pentru fotbalul mioritic!

Pentru noi, românii, care credem irefutabil în frăția de arme, dacă, mai nou, s-ar parafa și frăția fotbalistică ar însemna o îngemănare fericită și a intereselor sportive, și a sentimentelor dintre o țară aflată în UE și NATO și una non-UE, spre mulțumirea redutabilului nostru partener strategic de peste Ocean, condus cu mână părintească de noul președinte, Joe Biden! Vorba ceea: unde-s doi puterea crește! *Săptămâna trecută, meciurile de fotbal s-au înghesuit mai abitir ca niciodată, demobilizând microbiștii, încurcați de această „hemoragie” a jocurilor, situație care i-a obligat să butoneze telecomenzile televizoarelor până au făcut bătături la degete, cu gândul de a prinde ce-i mai important de văzut. Mai întâi, marțea trecută, la umbra deasă a unei stânci puțin mai pirpirii (426 metri) decât Empire State Building din New York (443,09 metri), simpaticul Șumudică era gata-gata să ia o chelfăneală rușinoasă de la reprezentanții celor treizeci de mii de locuitori ai Gibraltarului, un domeniu britanic cu o suprafață de aproape șapte kilometri pătrați. Doar trezirea din somnolență a elevilor săi, la care s-a adăugat și puțin noroc, a dres cumva situația în această primă partidă din turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor, încheiată cu scorul de 2-1. Urmează, miercuri, returul în Gruia, despre care neastâmpăratul antrenor ne dă asigurări cât roata faetonului!

*Joi, la vremea prânzului, „naționala” condusă de Mirel Rădoi a învins, la Kashima, cu ajutorul unui autogol, formația americană de trei guguștiuci a Hondurasului. Sigur că este o bucurie această izbândă, ce va deveni istorică mai cu seamă datorită faptului că „tricolorii” au câștigat un meci fără să tragă măcar un șut la poarta adversă! M-au distrat lăudacii lui Mirel, cei de la gazeta de specialitate, care au dat un titlu rupător de dinți: „Mai mult decât perfect”. Adică, suntem curioși, cât mai mult peste perfect?! Ei bine, rezultatul acestui exces de perfecțiune a venit duminică la prânz, când alde Aioani au întâlnit Coreea de Sud! *Tot joi, în cadrul Conference League, Craiova s-a făcut de râsul curcilor, fiind învinsă, cu 1-0, de formația albaneză FK Laci. Speranțele nepoților lui Sucă se sprijină pe returul de săptămâna aceasta de la Craiova, când nu vor avea antrenor, întrucât Marinos Ouzounidis a fost mătrășit de finanțatorul Rotaru.

*În aceeași zi de joi, la Trnava, echipa lui Leo Grozavu a reușit un meci egal (0-0) cu puternica trupă Spartak. Jocul a fost viu, cu intrări în forță, cu câteva ocazii, mai ales ale gazdelor, dar nerealizate. În ultimele zece minute Sepsi a jucat în inferioritate numerică, Mitrea fiind eliminat de arbitrul bulgar Stoianov. Calificarea în turul al treilea preliminar al Conference League se va decide joi, la Sfântu Gheorghe. *Al patrulea meci al zilei s-a disputat pe Arena Națională, între FCSB și Șahtior Karagandî din Kazahstan. După un joc neconvingător, fotbaliștii conduși, mai probabil, prin telefon de Gigi din Pipera au câștigat cu scorul de 1-0. Golul a fost înscris de nou-venitul Cordea, care a demonstrat prin jocul său că este un fotbalist valoros. Returul se anunță dificil, deoarece oaspeții mi s-au părut bine organizați. De altfel, ei au avut, în minutul 86, o imensă ocazie, doar că îngerul păzitor l-a ajutat pe Vlad să apere o minge pe care scria gol. Altfel, Gigi l-ar fi desființat pe tânărul portar, căutându-i degrabă înlocuitor! *Vineri, FC Argeș s-a luptat cu cei din Arad, scor 1-0 pentru echipa lui Balint. *Seara, Rapidulețul s-a deplasat la Mioveni spre a da piept cu fabricanții de autoturisme. Meciul a fost dominat de bucureșteni, care au câștigat cu scorul de 2-0. Argeșenii s-au mișcat de parcă aveau frâna de mână trasă, spre diferență de „vișinii” care au traversat timpul de joc cu acceleratul!

*Sâmbătă, echipa lui Șumudică a disputat al patrulea joc în zece zile, cel cu echipa din Clinceni, pe terenul din Călărași. Meci greu pentru CFR, elevii lui Poenaru opunând o rezistență de lăudat. Până la urmă ardelenii au obținut victoria cu 2-1, făcându-l fericit pe neliniștitul tehnician. Mi-au plăcut tânărul Petrila și proaspătul „feroviar” Latovlevici, care au înscris cele două goluri ale clujenilor. *Duminică, FCSB a primit vizita oltenilor conduși, până una-alta, de „mantaua de vreme rea”, interimarul Dragoș Bon. Jocul a debutat furtunos, în minutul 16 simbriașii lui Becali deja conduceau cu 2-0, ca prima repriză să se încheie cu 3-0! În mitanul al doilea, ambele echipe au jucat avântat, marcând câte-un gol. Când partida și-a dat duhul, tabela de marcaj arăta 4-1 și atesta un mic regal al bucureștenilor. În rest, îmi exprim nedumerirea față de gestul pripit al patronului doljean Rotaru, care l-a epurat în doi timpi și trei mișcări pe antrenorul grec Ouzounidis, fiindcă, fie vorba între noi, nu el a jucat pe gazonul din Albania, ci drăguții de fotbaliști! *Tot duminică, în cadrul turneului olimpic, adunătura lui Mirel Rădoi, susținând a doua partidă din grupă, a pierdut cu 4-0 meciul cu Coreea de Sud! „Tricolorii” au jucat dezlânat, fără nicio concepție, ca pe maidan, de-a dreptul lamentabil, iar primul gol a fost „opera” lui Marin, care a tras un șut năprasnic în poarta colegului Aioani, de era să rupă plasa! Comentariile „mai mult decât perfecte” (sunt sigur!) despre această partidă le las în seama lăudacilor de la „Gazeta sporturilor”.

P.S. Se vorbește prin tagma microbiștilor că aterizarea în Piața Charles de Gaulle, mai zilele trecute, a elicopterului cu însemnele unchiului Sam ar fi fost nu din pricina unei defecțiuni la cutia de viteze a aparatului, ci pentru ca pilotul, mânat de nerăbdare, să dea o fugă pân’ la TVR, situată la doi pași, cu scopul de a afla dacă și când joacă echipa „tricolorilor” noștri în țara soarelui răsare! Chiar la atâta neostoită admirație pentru trupa lui Mirel Rădoi din partea unui „gringo” nu mă așteptam! Dar iată că, vorba marelui dramaturg Ion Băieșu, „fotbalul, ca și iubirea, e un lucru foarte mare”!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
285 afisari

4 COMENTARII

  1. & Dacă dintre patronii și conducătorii de cluburi, din fotbalul românesc actual, au folosit în trecut calificativul ,,zgârie – brânză” pentru a stabili ierarhii și a prezenta public contributivitatea și dărnicia patronilor și conducătorilor de cluburi de fotbal, personaje și personalități din fotbal precum, Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Iuliu Mureșan, Gavrilă Balint, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătiș, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Ion Crăciunescu, Adrian Porumboiu, Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Marian Iancu, George Copos, Helmut Ducadam, Ioan Becali, Victor Becali, Gino Iorgulescu, Ioan Nicolae, etc., calificativ care ar pune în evidență și în prezent, capabilitatea financiară și ,,resursele fotbalistice” ale celor ce susțin, patronează, organizează și finanțează echipele și din fotbalul actual organizat de FRF și LPF, ?

  2. & Care FRF, care LPF , ? Patronii de cluburi care au dat jucători echipei de la olimpiadă și-au vrut jucătorii înapoi la cluburi că a început campionatul ligii întâi care este pe bani pentru cluburi și patroni ,că unii nici nu i-au lăsat la echipă deși au avut jucători selecționați pentru a participa la olimpiadă, ? Medaliile sunt ca palmaresul și cluburile și patronii nu câștigă din „afacere”, ?

  3. & Care olimpism cu Gigi Becali, Cornel Dinu, Dumitru Dragomir, Victor și Giovani Becali, că s-a demosnstrat clar la Olimpiadă, cu Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, adică echipe sub nivelul celor din țările arabe și din Africa, că ai lui Dulca și Ganea nu sunt la nivelul lui Hagi Jr. și al perlelor lui Gigi Becali , pentru transferuri la italieni și la turci pe milione de euro, ?

  4. & Remarcați că și Iuliu Mureșan este un adept al olimpismului, chiar și în condiții de , ,,circotecă”, așa cum cei anterior menționați s-au mai exprimat despre calitățile fotbalului în care au activat chiar și pe vremea lui Jean Pădureanu, Halagian, Vasile Ianul, Marian Iancu, etc. ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger