AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuUna rece, alta caldă...

Una rece, alta caldă…

Vineri seară, pe arena din Bariera Vergului, echipa națională făurită de Mirel Rădoi, uns antrenor principal, a întâlnit, în cadrul competiției Liga Națiunilor, trupa Irlandei de Nord.

Toată suflarea mioritică era convinsă că „tricolorii” vor avea succes deplin în fața irlandezilor, care nu dețineau în lot mari vedete. De altfel, oaspeții nici nu au prestat un joc strălucit din cale-afară, iar ai noștri, ce-i drept, și-au creat câteva ocazii, din care le puteau isca mari neplăceri insularilor. Dar, cum balonul e rotund, acesta nu s-a rostogolit decât o singură dată în poarta lui Farrell, în minutul 25, gol care nu a fost suficient pentru a consfinți mult-dorita victorie a tânărului antrenor, întrucât, în minutul 86, oaspeții au egalat. Faza din care elevii lui Baraclough au izbutit să anuleze avantajul românilor a fost de tot râsul, dacă facem socoteala că, la un contraatac al oaspeților, Nestor l-a scăpat din vedere pe Whyte, iar acesta din urmă nu a făcut altceva decât să-i tragă mingii un cap, direcționând-o în plasa lui Tătărușanu.

Dacă mai socotim și faptul că reprezentativa noastră a jucat din minutul 39 cu un om în plus, irlandezul Magennis fiind eliminat, nu putem susține teoriile filozofice ale unor „guri bogate”, care parazitează de ani buni televiziunile de sport, că vinovat pentru insucces ar fi fost… terenul desfundat! Într-adevăr gazonul era cam… varză, dar tot pe el au jucat și adversarii noștri, iar faptul că Rădoi a desemnat o echipă „fără extreme”, preferând jucători capabili să dirijeze mingea mai mult pe jos, dovedește că tânărul și mai puțin experimentatul tehnician n-a fost inspirat, așadar se poate considera că a greșit! În plus, la faza egalării, mai toți jucătorii noștri se aflau în terenul advers, unde asaltau de zor liniile de apărare ale britanicilor.

În această situație, o simplă minge degajată de portarul Farrell și câștigată de Lafferty a fost pasată lejer mai departe lui Whyte, care singurel prin arealul ăla, precum cucul, a trimis-o în poarta noastră! Pe scurt, aflați vreme de cincizeci de minute în superioritate numerică, fotbaliștii noștri, neputincioși în a valorifica acest avantaj, au descoperit iute cine ar putea fi… acarul Păun: terenul desfundat! Mirel Rădoi recunoaște însă că, în afara terenului necorespunzător, în repriza a doua elevii lui s-au relaxat, au scăzut ritmul, au verticalizat lent și nu i-au făcut pe oaspeți să alerge… Păi, și…? Trebuiau să nu facă așa ceva, doar de aia este el acolo, să le inducă atitudinea adecvată!

*Cu totul altfel s-au comportat cadeții conduși de Adrian Mutu, în meciul cu Finlanda, din preliminariile Euro 2021. Ei s-au remarcat prin implicare, determinare, dăruire și o tactică… matură! Cu aceste calități, tinerii fotbaliști au reușit victoria asupra nordicilor cu scorul de 3-1. Olaru, Mihăilă și Ciobanu au pus câte-o tiribombă în poarta adversarilor, reușite neînfrânate de vreo economie la efort. Meciul a fost alert, chiar frumos, plin de faze palpitante, și isprava „cârlanilor” a apropiat echipa la trei puncte de prima clasată, Danemarca. Felicitări și s-o țină tot așa, într-un galop! Fiind primul joc sub conducerea lui Mutu al acestei reprezentative U21, și urmând meciurile cu Malta, Ucraina și Danemarca, mă opresc aici cu lauda, căci nu cred că le face bine tinerilor fotbaliști să fie tămâiați peste măsură, în felul cam penibil al unui ziarist de la cotidianul de specialitate, care, cu un entuziasm infantil, dă un titlu pompos și neadecvat: „Briantele Briliantului”. Hm! Așteaptă, nene, să sărim șanțul, și-apoi să spunem hop!

*Schimbând componența echipei și, mai ales, abordarea jocului, în întâlnirea de luni seară, în deplasare, împotriva selecționatei austriece, Mirel Rădoi și-a recâștigat blazonul pe care și-l făurise cu echipa de cadeți. Alți jucători, cu alte deprinderi, cu mai multă experiență și cu dorință acerbă de a învinge, aceasta a fost varianta câștigătoare a selecționerului. Încă de la începutul partidei Alibec a înscris, și chiar dacă gazdele au egalat după câteva minute atitudinea întregii echipe nu s-a modificat. Au urmat în repriza a doua golul lui Grigore și superba execuție a lui Maxim, un lob direcționat impecabil să coboare din înaltul cerului, peste portarul Schlager, exact sub bara transversală! Austriecii au mai înscris o dată, dar cele trei puncte și locul întâi în grupă au fost adjudecate de „tricolori”. Toți jucătorii s-au dăruit exemplar, și până la urmă au reușit să înfrângă ambițioasa formație a Austriei cu scorul de 3-2! O victorie mare, care ne face să gândim că Mirel a găsit alcătuirea cea mai potrivită, un succes dătător de încredere într-un rezultat bun în semifinala barajului pentru calificarea la Euro, contra Islandei, la Reykjavik, în luna octombrie. De data asta: bravo, Rădoi!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu