Tsunami în deșert!

Sâmbătă, 3 decembrie, la Cupa Mondială s-au pornit meciurile optimilor de finală. Balul a fost deschis de partida Olanda-SUA. Olanda, alias Țările de Jos, stat aflat în vestul Europei, dar posedând trei insule în Caraibe, a ținut mai mereu stindardul sus în soccerul european și mondial, așadar era de aflat dacă și de data asta va obține un rezultat pe măsură. Americanii au început bine partida, iar în minutul 3 Pulisic a ratat singur cu portarul, stârnind valuri de nemulțumire din partea fanilor proprii. Mai apoi elevii lui Louis Van Gaal au ieșit la rampă, astfel că în minutul 10 au înscris prin Memphis, iar în prelungirile reprizei au majorat scorul prin Blind. În mitanul al doilea, minutul 76, Wright reduce diferența, dar imediat Dumifries înscrie pentru „portocala mecanică”, pecetluind pe tabelă un 3-1 care trimite Olanda în sferturile de finală.

*Al doilea meci al zilei s-a jucat între Argentina și Australia. Partida s-a dovedit destul de dificilă pentru „pume”, întrucât adversarii le-au aplicat un marcaj incomod. Totuși, Messi și Alvarez până la urmă au reușit să găsească fisura în zidul redutei bine păzite de portarul „cangurilor”, Ryan. Spre sfârșitul meciului, o minge deviată de Enzo Fernandez în propria poartă a diminuat avantajul elevilor lui Lionel Scaloni, stabilind scorul final de 2-1. Argentinienii merg mai departe în competiție, dar dacă în minutul 97 „celestul” portar Martinez nu ar fi avut mâna stângă alungită de dania lui Dumnezeu, australienii ar fi egalat, iar în prelungiri s-au văzut destule „accidente”! Dar să nu anticipăm! E de spus că alde Messi au abuzat de mingi pasate înapoi, evitând parcă atacul țintit, cu baloane trimise direct în careul australienilor, din care ar fi putut ieși oricând un gol. Poate oarece frică i-a împiedicat să facă asta, sau, de la un moment dat, dorința de a conserva avantajul scorului.

*A doua zi, 4 decembrie, în primul meci, Franța a întâlnit Polonia. Jocul a stat la dispoziția franțujilor, care au câștigat cu scorul de 3-1. În prima parte, „cocoșii” au „zburdat” aproape tot timpul prin arealul leșilor, care arareori au reușit să mai pună și ei piciorul pe minge. Mbappe a înscris două goluri superbe, iar Griezemann a fost un adevărat dispecer, el dirijând jocul colegilor săi. Victoria a fost pe deplin meritată, ea consemnând izbânda unor adevărați campioni, ajunși destul de facil în sferturile de finală. De remarcat că Lewandowski a ratat lovitura de la 11 metri primită la spartul târgului, la un henț în careu comis de Upamecano. Cum însă portarul Lloris a ieșit dintre buturile porții, nerespectând litera regulamentului, arbitrul a decis repetarea loviturii. A doua oară înaintașul polonez a izbutit să înscrie! Dar ce folos?!

*Seara, pe frumosul stadion Al Bayt din Al Khor, s-au întâlnit Anglia și Senegalul. După primele minute de joc, se părea că africanii le vor face zile fripte insularilor, dar n-a fost așa, fiindcă alde Kane și-au îndepărtat… ceața londoneză de pe ochi și le-au vârât trei goluri în plasă. Astfel întâmplându-se, comentariile devin de prisos, britanicii au obținut o calificare în „sferturi” fără emoții.

*În a treia zi a „optimilor”, Japonia s-a confruntat cu selecționata Croației. Meci modest, pe alocuri semănând cu cele din Superliga lui Burleanu. Ambele echipe au jucat cu teamă, niponii dovedindu-se nesiguri la pasatul mingii, iar adversarii lor deficitari la capitolul șuturi spre poarta adversă. Cu toate astea, băieții din Ţara soarelui răsare au înscris primii, ca mai apoi croații să egaleze. De-aci încolo s-a bătut mingea în dorul lelii, situație care i-a trimis pe combatanți în prelungiri, din care n-a ieșit nimic, scorul rămânând 1-1. S-a trecut la loviturile de departajare, în care alde Modric au înscris de trei ori, iar japonezii, lovind mingea precum porcul dovleacul, doar o dată! Crainicul tv era entuziasmat de faptul că portarul Livakovic a apărat trei mingi, dar, fie vorba între noi, dacă îi trăgea fie și vreun junior sau simigiul din colțul străzii Puțul cu plopi, tot nu le-ar fi putut apăra pe toate! I-a reușit parada fiindcă executanții au șutat ca niște ageamii! Cu scorul de 1-1 (3-1 la loviturile de departajare), Croația urcă în vagonul sfertfinalistelor.

*Seara, Brazilia a jucat contra Coreei de Sud. Revenirea din infirmerie pe teren a lui Neymar a dat, se pare, un avânt echipei lui Tite, care le-a boțit coreenilor aureola de învingători ai Portugaliei. „Seleçao” a funcționat precum un ceas elvețian, reușind să câștige cu 4-1, totodată etalând un spectacol ovaționat de toată asistența, nu doar de fanii brazilieni. Vinicius jr, Neymar, Richarlison, cărora li s-a alăturat Paqueta, au făcut spectacol, înscriind cele patru goluri, dar nici coechipierii lor nu au fost mai prejos, contribuind din plin la „samba” de pe gazonul din Qatar. Întreaga echipă, cu lacrimile bucuriei în ochi, i-a dedicat victoria celui mai mare fotbalist din toate timpurile, Pele, aflat suferind într-un spital din Rio de Janeiro. După meciul acesta, era de crezut că selecționata Braziliei, plină de jucători supertalentați, se conturează ca o pretendentă la finala Cupei Mondiale, doar că la fotbal, câteodată, întâmplarea face parte din joc!

*Prima imensă surpriză avea să fie consemnată în ultima zi a optimilor de finală. Partida dintre Maroc și Spania s-a isprăvit cu victoria megieșilor pustiului Sahara, obținută după penalty-urile (3-0) executate la finalul celor 120 de minute de joc sfârșite cu un scor egal (0-0)! Ibericii au fost o deziluzie, iar berberii cu totul surprinzători, stricându-i ziua lui Luis Enrique, care arăta de parcă văzuse ursul! Trimiterea acasă a spaniolilor a reprezentat un prim tsunami… în deșert! Am avut dreptate când am afirmat că echipa spaniolă este alcătuită din prea mulți tineri lipsiți de experiența unor asemenea meciuri!

*Ultimul joc din această fază a CM s-a desfășurat între Portugalia și Elveția. Necaz mare pe fabricanții de orologii, care au luat o papară istorică: 6-1! Ciudățenia meciului au constituit-o lipsa din primul „unsprezece” a lui Ronaldo și apariția tânărului Goncalo Ramos care a înscris trei goluri în poarta lui Sommer. Nu știu dacă se poate considera o similitudine, dar îmi amintesc destul de clar că la finala Campionatului Mondial din 1962 (din Chile), Pele, accidentat, a fost înlocuit de tânărul Amarildo, care a devenit artizanul câștigării Cupei, jucând foarte bine, înscriind un gol și oferind un „assist” lui Zito, pentru 2-1, înainte ca Vava să stabilească scorul final de 3-1, contra Cehoslovaciei. Culmea este că apoi acest Amarildo a dispărut destul de iute de pe firmamentul marilor fotbaliști, mătăhăind prin trei orașe italiene.

P.S. În sferturile de finală ale CM, surprizele au continuat: CROAȚIA- Brazilia 1-1(după prelungiri), 4-2 după loviturile de departajare, Olanda-ARGENTINA 2-2 (3-4 d.l.d.), MAROC-Portugalia 1-0 și Anglia-FRANŢA 1-2.

Cap de afiș s-a dovedit Marocul, care a învins Portugalia (după ce eliminase Spania), marcând prima prezență în semifinalele competiției mondiale a unei țări din Africa. Apoi, desigur, Croația, care a trimis acasă principala pretendentă la titlu, în viziunea multora. Despre aceste meciuri însă, în articolul de marțea viitoare.

*Tsunami și în Liga lui Burleanu, etapa 20: Hermannstadt-Farul: 4-0!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger