Șvaițer de Feleac

Marțea trecută, pe „Maracana” belgrădeană, trupa din Cluj condusă de Șumudică a încasat patru goluri din partea sârbilor de la Steaua Roșie, în meciul tur din cadrul play-off-ului Ligii Europa. Știind forța echipei lui Dejan Stankovic, nu am crezut un cuvânt din ditirambele antrenorului din Gruia rostite înaintea partidei, prin care plutea ideea că dragii lui fotbaliști vor obține un rezultat onorabil. Această neîncredere era legată și de faptul că „feroviarii” de pe Someș, în ciuda faptului că ocupau locul întâi după primele cinci etape parcurse în campionatul Ligii întâi ‒ cu toate meciurile câștigate! ‒, nu mi-au părut că alcătuiesc o formație redutabilă.

Chiar dacă au învins de fiecare dată, mai mereu ei au greșit, au păcătuit în jocul de pase, le-au lipsit viteza de atac și siguranța în apărare, unde Arlauskis a părut nesigur, nervos, uneori cu capul în nori; toate astea arătând lipsă de concentrare, ba chiar o lăsare pe tânjală. Ce-i drept, până acum le-a ieșit! Dar cu destulă chinuială. Revenind la jocul de la Belgrad, formația de sub Feleac a arătat ca un șvaițer, prin găurile căruia sârbii au vârât câte două goluri pe repriză. Singurul moment „eroic” și lăudat de crainicul tv a fost atunci când Alibec, introdus în mitanul al doilea, a izbit cu violență mingea în bara lui Borjan. În rest, pase la adversar cu ghiotura, driblinguri nereușite, mingi aruncate aiurea, piedici și o lentoare enervantă, de acestea toate profitând gazdele. Dacă facem socoteala ocaziilor celor de la Steaua Roșie, înfrângerea ardelenilor cu scorul de 4-0 o putem numi… onorabilă, fiindcă alde Pavkov au mai avut situații favorabile, dar, mulțumită Cerului, le-au ratat! În ceea ce privește parcursul continental al echipei clujene lucrurile nu sunt dezastruoase, întrucât prin necalificare ea va ajunge automat în a treia competiție europeană, Conference League, care e doldora de adversare modeste, însă analizând maniera de joc și rezultatele obținute în confruntările internaționale de până acum, CFR pare că se clasifică doar la categoria fotbal de mântuială!

Nu știu ce se va întâmpla joi, la Cluj, în partida retur, dar, oricât de mare le-ar fi norocul, nu cred că Omrani și camarazii lui vor reuși să le „stingă lumina” ambițioșilor oaspeți, fotbaliști adevărați, care evoluează cu multă dăruire. Rezultatul umilitor nu ar trebui să-i fie lui Șumudică ghilotină, chiar dacă unii i-au cântat prohodul, fiindcă nu el bate mingea în teren, ci drăguții de jucători, care… atâta pot! Iar pentru el va trebui să fie un moment al deciziilor. Să nu se supere, dar pe Camora, Omrani, bătrânul cotonogar Hoban, chiar și pe Deac, ar putea să-i mai pună un pic la naftalină, iar el să forțeze cu cei care își dau silința, de felul tânărului Petrila ori, de ce nu?, Latovlevici, și mai sunt vreo câțiva pe-acolo! În altă ordine de idei, mi se pare fără noimă și o mitocănie propaganda negativă a unor ziariști de la gazeta de specialitate, care-l văd pe Șumudică demis, aruncat peste Dealul Feleacului direct în întunericul Gheenei și alte bazaconii inventate pentru a isca „bombe” de presă.

Joi, un editorialist al menționatei gazete, dar și mai-mare pe la o televiziune de sport, se străduiește să-l flageleze, printr-un slalom filozofic, pe ghinionistul antrenor, iar alții doi îl și demit… virtual, aducându-l degrabă la conducerea echipei pe Uhrin Jr., care acum taie frunză la câini, după ce a… frunzărit o vreme la umbra Teiului sub care se adăpostesc nefericiții „câini roșii”. Din păcate pentru acești scribălăi, patronul CFR-ului declară scurt: „Nu pleacă nimeni”! Nu sunt fan al lui Marius Șumudică, dar cred că este cazul să fie lăsat să-și rupă singur gâtul (dacă asta va fi să se întâmple), fără „ajutorul” unor inși care au obiceiul de a se băga precum musca în… cazanul cu marmeladă! Cât despre cei trei fotbaliști (Camora, Hoban și Deac) care au strigat în vestiar, după înfrângerea de la Belgrad, lozinca eliberatoare „La revedere, Șumi, la revedere!”, consider că au comis o nesimțire soră cu insulta și merită o ripostă fermă din partea antrenorului: adică, fără nicio ezitare, scoaterea din rație a gureșilor, tari doar în… culise, nu și pe teren, unde s-au dovedit, la mai toate confruntările echipei, niște pui de gloabe! Fraților, s-a ajuns prea departe cu mimatul fotbalului pe bani mulți!

*La FCSB se anunță un nou cuplu de antrenori: fiul lui Tata Puiu, Edi, și latifundiarul din Pipera, Gigi Becali! După cum se vede treaba, Edward Iordănescu și-a luat inima în dinți și a acceptat preluarea echipei din Berceni, înfruntând riscul de a fi moșit de patronul ei. Acesta, se știe, s-a băgat mereu peste antrenorii aleși, el dictând alcătuirea echipei și, culmea, tactica de joc, umilindu-i și mai apoi schimbându-i ca pe ciorapi. Cum se vorbește că o demitere a lui Edi l-ar costa pe machedon o jumătate de milion de euro, tânărul tehnician s-ar putea îmbogăți peste noapte, plecând acasă cu traista plină de carboave!

*Sâmbătă seară, pe terenul vecin cu livada de pruni ce rodesc fructele din care se distilează licoarea dumnezeiască ‒ vorba regretatului Fănuș Neagu ‒, elevii lui Prepeliță i-au primit cu pâine și sare pe hărțuiții presei carpatine, „ceferiștii” dirijați de Marius Șumudică. Jocul a fost alert, chiar frumos. Prima repriză a aparținut clujenilor, ei înscriind golul victoriei în minutul 30, prin Omrani. Partea a doua a meciului a fost la îndemâna argeșenilor, care ar fi putut înscrie și ei, dar apărarea ardelenilor, în care a excelat Latovlevici, s-a opus, dejucându-le intențiile. În teren, dintre cei trei lozincarzi care au strigat „La revedere, Șumi”, doar Deac a fost introdus în echipă, probabil dintr-un sentiment de iertăciune din partea hulitului antrenor ori de teama fanilor, sau poate în urma vreunei… propuneri a patronului! L-am urmărit pe decarul vișiniu și nu pot spune despre el decât că, în afara paselor greșite, a unei lentori și oboseli vădite, un soi de mătăhăială pe teren, n-am prea văzut altceva! S-o crede el starul echipei, dar nu prea este așa! Ei, vorba babei Marghioala din Piața Matache Măcelaru: „Fosta-i lele cât ai fost!”. Cu această victorie, Șumudică reușește să mărșăluiască nestingherit prin campionatul nostru, spre oftica drăguților săi delatori, care-și rod unghiile de ciudă și care abia așteaptă meciul retur cu Steaua Roșie, unde CFR-ul, teoretic, nu are nicio șansă, ca să-l bușească de toți pereții. Doar că Șumudică defilează deocamdată protejat de umbrela alcătuită din cele optsprezece puncte adunate după șase etape din prima ligă!

P.S. Ion Crăciunescu, nelipsitul țuțăr al realizatorilor din televiziunile de sport, a acuzat, imediat după încheierea meciului, o lovitură de la 11metri în favoarea Argeșului, care nu ar fi fost acordată de arbitrul întâlnirii. Numai că fostul arbitru de prin meleagurile Vâlcei a fluierat în microfonul televiziunii și probabil în fluierul agățat de-o bună vreme în cui ca un fericit beneficiar al pensiei de bătrânețe, nu în cel care decide fapta cu pricina!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
426 afisari

12 COMENTARII

  1. & Lui Gigel Becali și lui Neluțu Varga, patroni-finanțatori, au început să le chiorlăie mațele , ? Alți campioni, ?

  2. & Dacă Gigel Becali și Neluțu Varga au ajus la un compromis, intermediat de clanul Iordănescu, prin care FCSB să ia 4 goluri în locul echipei Steaua Roșie Belgard, goluri care să se „deconteze” la Steaua București, scriind iarăși prin presa sportivă că Gigel Becali intenționează să recupereze palmaresul de la Steaua București, echipa antrenată de Iordănescu arătând doar în prima repriză disponibilitate la efort, chestiunii ce amintesc și de remarcile lui Anghel Iordănescu, la emisiunile lui Ioanițoaia, despre epoca în care familia Șuțu avea un loc important în politica românească, ?

  3. @ Dacă opinați că se poate considera despre Gigel și Neluțu că încalcă reglementările despre concurența neloială , în raport cu alte cluburi, prin tranzacțiile dintre cluburile la care sunt patroni și uneori și antrenori , ?

  4. & Oricum, concluzia ar fi că fiul celebrului general „Angheluță” Iordănescu, deci nu acel Angheluță din echipa Stelei cu Iordache, Aelenei, Vigu, Sameș, Troi, etc., deci și unul dintre „mentorii fotbalului românesc actual”, al cărui fiu, oarecum, ,,antrenor de perspectivă” ,a antrenat și CFR Cluj, și care s-a declarat învins cu scorul de 4 la 1, de o echipă fără antrenor principal când se desfășură meciul, este antrenor la FCSB care revendică și palmaresul echipei Steaua, ca să le mai pună goluri primite, ?

  5. & Remarcați deci , că deși conducerea de la CFR Cluj dăduse comandă de retrur de 4 goluri la Steaua Roșie Belgrad, ceea ce a generat chiar și conflicte în interiorul clubului la nerealizarea livrării, au fost totuși livrate la meciul cu FCSB pentru palmaresul de la Steaua București, pe care Gigel Becali ar zice că insistă că dorește să îl „îmbogățească”, ?

  6. & ,,Da deci,” , cum ar zice Rică Răducanu, 4 goluri refuzate la retur de Steaua Roșie Belgrad pe care s-a oferit să le ia Gigel Becali și să le bage în magazie la Steaua București, la palmares, „tranzacție” intermediată de clanul Iordănescu, amintid și de vermurile când ăștia de pe la fotbal ziceau că ,,să umplem golurile din apărare” , ?

  7. & Alte aspecte ale activității de producție de fotbal și circulație a mărfii, între magazii, ? Steaua Roșie Belgrad produce 4 goluri și le livrează la CFR Cluj, rămânând și cu banii, CFR Cluj primește 4 goluri de la Steaua Roșie Belgrad și unul de la FCSB și livrează 4 la FCSB pentru magazia Steaua București după cum dorește Gigel Becali care rămâne în magazie cu 4 goluri pe care și-ar fi propus să le livreze pentru palmaresul Steaua București, CFR Cluj râmânând în magazie cu un singur gol , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger