Surogat de fotbal!

La mai puțin de două săptămâni până la prima dispută din cadrul Euro 2024, cea cu Ucraina, marți seară, pe noul stadion Steaua, elevii lui Edi Iordănescu au etalat un lamentabil surogat de fotbal, într-un meci de pregătire cu formația Bulgariei, etichetată de vecinii noștri de la răsărit drept „una dintre cele mai slabe naționale”, ce „arată ca un sac de box”.

Jurnaliștii ucraineni și-au argumentat afirmațiile prin faptul că reprezentativa Bulgariei a obținut, din noiembrie 2022, o singură victorie (cu Tanzania) în 13 partide disputate. Cu toate astea, „tricolorii” nu au reușit să se impună, jocul lor fiind o veritabilă brambureală, fără cap și coadă, împănată cu mingi hăituite prin auturi, cu driblinguri nereușite, multe pase la adversari și șuturi de speriat guguștiucii aciuați în arealul clubului militar vecin cu cimitirul Ghencea. Drept culme a eșecului s-a evidențiat ratarea unei lovituri de la 11 metri de către… vedeta Dennis Man! Nu mă leg de alcătuirea team-ului, fiindcă nu dețin… licența Pro (cu care poți fi trecut pe hârtie drept antrenor principal la o echipă, în timp ce, din varii motive, conducerea și pregătirea acesteia să le poată face orice băiat isteț vitreg de diplomă de tehnician de fotbal, însă agreat de… finanțator) și pentru că, la drept vorbind, alții de unde?!

Așa că îi las pe băieții care se duelează în fiece seară pe la multele televizii de sport să analizeze toate combinațiile posibile, căci am ajuns să cred, pentru prima dată în viață, că mersul la vrăjitoare ar ajuta mai mult! Altfel n-am cum să-l văd pe Messi privind la Mihăila ori Sorescu! Sigur, deocamdată nu a fost chiar un dezastru, însă ne-am cam făcut o idee, nițeluș cam pesimistă, de cum vor juca și ce vor pătimi „ai noștri” în Germania. Ce n-am văzut deloc marți seară a fost dăruirea și mai ales prezența unui coordonator de joc, un om care să limpezească și să ordoneze toată mișcarea în teren. Scorul de 0-0 este corespunzător celor întâmplate pe gazon, fiindcă „tricolorii” n-au rupt inima târgului, ca, de altfel, nici oaspeții de peste Dunăre, care s-au zbătut să obțină un 0-0, ce se traduce în limba fotbalistică drept meci nul! Şi nu poți să nu te gândești că doar peste câteva zile, pe 17 ale lunii, ei vor da piept cu ucrainenii! Și?!

*Al doilea meci de verificare disputat de naționala României a venit ca un duș rece, cumva așteptat după ce, cu trei zile înainte, ne umpluserăm de draci privind partida cu bulgarii! De această dată, ne-am confruntat acerb cu Liechtenstein, stat cu 11 comune și 38.000 de locuitori. În asistența a vreo 25.000 de curioși, veniți în Drumul Taberei să-i vadă pe „aleșii” lui Iordănescu în carne și oase, s-a dezvăluit încă o dovadă a neputinței formației noastre, care a capotat penibil (scor 0-0) în jocul cu o echipă de băieți țâfnoși, insistenți, cam cotonogari, salvați de forma unui portar de pomină! Din alcătuirea formației de start a răzbătut servilismul antrenorului față de Gică Hagi, desemnându-l căpitan de echipă pe fiul acestuia, Ianis! Neinspirați, greoi, cu reflexe întârziate, „tricolorii” n-au reușit în cele 98 de minute de joc să introducă măcar o dată mingea în poarta talentatului Buchel, chit că s-au găsit destul de des în careul advers. Imprecizia, nehotărârea și lentoarea i-au vitregit de o izbândă care, la urma urmei, nu știu cât de importantă ar fi fost, dar ea ar fi adus poate un dram de speranță.

Şi chiar de normalitate, având în vedere locul 202 ocupat de Liechtenstein în ierarhia fotbalului mondial și antepenultima poziție în cea europeană! Pentru această… normalitate veniseră spectatorii, pregătiți să-și aplaude favoriții înainte de adevăratele confruntări, doar că dezamăgirea le-a dat ghes multora din tribune să-i fluiere ca pe guguștiuci! Cum însă mingea e rotundă și minunea din calificări s-ar mai putea repeta, mă gândesc la un reviriment în meciurile oficiale cu cele trei adversare ‒ Ucraina, Belgia și Slovacia ‒, soldat poate chiar cu o accedere în etapa superioară a competiției europene! Așa că, lăsând în negura uitării surogatul de fotbal etalat în cele două meciuri amicale… eșuate, le doresc succes „tricolorilor” și lui Edward Iordănescu!

P.S. 1 Din păcate, o exacerbare a slugărniciei l-a determinat pe băiatul lui Tata Puiu să îi ia tricoul cu numărul 10 lui Stanciu spre a-l atribui „prințului” Ianis! Și mai poți fi pe cale să crezi că echipa o alcătuiește Edi!?

P.S. 2 „Dinastia” spaniolă și-a încoronat noul rege al Roland Garros-ului, în persoana lui Carlos Alcaraz! Cel puțin așa pare, după ce Rafael Nadal (de 14 ori câștigător al competiției pariziene), „rănit” și scos din luptă de Alexander Zverev în primul tur, a fost răzbunat în finală de urmașul lui, cel mai exuberant și zâmbăreț tenismen din pleiada de tineri talentați ai noului val. Spun „așa pare” doar pentru că Rafa nu și-a anunțat ferm retragerea – altfel, sunt sigur că simpaticul Carlitos, care la doar 21 de ani are deja trei trofee de Grand Slam adjudecate, va „ataca” impetuos performanțele compatriotului său. Şi are toate însușirile pentru a reuși: uimitor talent, inventivitate, ambiție, disponibilitate la efort, iar peste toate un zâmbet cuceritor, jucăuș-inocent, ce transmite bucurie și atrage simpatia privitorilor. Cred că după finala de la French Open câștigată în fața lui Zverev (6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2) putem anunța, precum un medieval herald: „Regele a murit, trăiască regele!”.

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu