AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuSâc, Ringierul vrea cenzură!

Sâc, Ringierul vrea cenzură!

Dacă nu aș fi fost, împreună cu Mitică Dragomir și regretatul Ion Alecsandrescu, unul dintre fondatorii ziarului „Sportul românesc”, poate că nu m-aș fi ofuscat într-atât aflând că stăpânii publicației „Gazeta sporturilor” au dat cu bâta în baltă, încercând să introducă fără pic de rușine cenzura în conținutul materialelor scrise de jurnaliști!

Ideea că banul conduce, primând în fața oricăror principii sau reguli, prinde și mai multă consistență în aceste zile, confirmată fiind de patronii ziarului „Gazeta sporturilor”, pentru care casele de pariuri ce „cotizează” (substanțial, probabil) sunt mai importante decât libertatea presei! Pentru bani, ei vor să impună cenzura! Ringier, acest colos de presă din Elveția care, printre multele sale publicații de pe mapamond, deține „Gazeta sporturilor” și „Libertatea”, din interese financiare nu ezită să treacă de la o democrație reală la una șchioapă, adică la controlul acerb al celor scrise de propriii jurnaliști, făcând presiuni pentru obligarea acestora de a acorda privilegii de imagine unor clienți de publicitate! Așadar, cu aceste măsuri, se poate spune că s-a dus pe apa sâmbetei libertatea presei! Nemulțumiți, ba chiar înspăimântați de o așa directivă a șefilor de la Zurich, 89 de ziariști, semnatari ai unui document, au reacționat trimițând un act de refuz, totodată protestând față de atitudinea de neîngăduit a boșilor elvețieni de a-l forța pe redactorul-șef, Cătălin Țepelin, să-și ia bagajele și să plece de la ziarul pe care l-a condus cu succes editorial, dar și… financiar, din 2018. Și asta pentru nesupunerea lui în a încălca cel mai important drept din presă, cel al independenței! Îmi amintesc de ziua când am început să colaborez la revista „Săptămâna”, condusă de marele scriitor Eugen Barbu: prezentându-i cronica ce o scrisesem, „Patronul” ‒ așa i se spunea ‒ mi-a respins gestul, s-a uitat chiorâș la mine și m-a întrebat: „Ce-i asta?”. I-am spus că este „marfa”, cum numea el articolele noastre. „Aaa, păi o s-o citesc în pagina tipărită, nu înainte”, a replicat el. „Ești liber să scrii ce crezi, doar tu răspunzi! Că doar n-o să mă bag eu peste rândurile tale!”. Asta se întâmpla în timpul odiosului comunism, iar acum, când debordăm de multa democrație clamată în discursurile pe orice temă, Ringierul vrea cenzură! Doamne, după ce nor te afli, de nu-i trăsnești pe ăi de vor să le ajungem slugi?!

*Trecând la fotbal, vineri după-amiază, la Craiova, echipa lui Mititelu nu a reușit să învingă trupa lui Măldărășanu, în ciuda faptului că a condus cu scorul de 1-0. Sibienii, mobilizându-se, au egalat (1-1), spre necazul fanilor olteni.

*Seara, sub lumina reflectoarelor din Giulești, Rapidulețul și Poli Iași au pornit meciul ca o vijelie, într-o viteză nebună. Primul mitan a debutat cu un gol înscris la iuțeală de moldoveanul Sergiu Buș (minutul 5), ca apoi, tot la iuțeală, să vină egalarea, „vișiniii” înscriind în minutul 20 prin impetuosul Claudiu Petrila. Ritmul jocului se întețește și după doar două minute Ioniță modifică tabela de marcaj (2-1) printr-un șut lângă bara din dreapta portarului ieșean. Se aleargă în continuare iepurește, și în minutul 39 Poli egalează: 2-2. Se intră în prelungiri, când Petrila ajunge în careu într-o poziție bună de a înscrie, dar este faultat de Bordeianu. Desemnat să execute lovitura de la 11 metri, mult-lăudatul Rrahmani, trăgând slab, ratează, timp în care Bergodi, necrezându-și ochilor, trage de bluza proprietate a clubului să o rupă de ciudă. După pauză, încă vreo douăzeci de minute, ritmul nu scade, echipele aleargă dându-și sufletul, și în minutul 60 un ieșean neatent nu ajunge la o minge ce-i era pasată, Petrila i-o suflă, fuge cu ea până la careul lui Ailenei și i-o trimite lui Ioniță, care, cu un șut torpilă, înscrie golul victoriei. Peste câteva minute, „actorii” de pe gazon au mai îmblânzit oleacă elanul, dar nu trec la un joc pasiv. Meciul se încheie cu câteva „șarje” moldovene, care însă nu modifică scorul de 3-2 înscris pe tabelă. Apreciez că jocul a fost unul de o calitate mai rar văzută pe terenurile noastre, așa că ambele trupe și antrenorii lor (Cristiano Bergodi și Leo Grozavu) merită din plin felicitări!

*Sâmbătă, trei meciuri! Primul: Petrolul cu UTA, încheiat cu un rezultat nul, 0-0. Arădenii au condus ostilitățile profitând de leneveala petroliștilor.

*Al doilea joc s-a disputat la Voluntari, între echipa locală și Universitatea Craiova. Partida a plăcut, dar a fost seacă de goluri, ambele formații nereușind să înscrie. Oltenii au părut căzuți atunci din pat, remarcându-se prin pase neglijente, neangajare, driblinguri nereușite, pasivitate. De partea cealaltă, elevii lui Poenaru și Dună au făcut un joc bun, și puțin le-a lipsit ca să obțină victoria.

*Al treilea meci al zilei s-a disputat la Botoșani, unde FCSB s-a cam chinuit să păstreze scorul de 1-0, stabilit în minutul 23 de Mihai Lixandru. În ultimele minute, bucureștenii s-au aflat de câteva ori în corzi, și doar imprecizia jucătorilor moldoveni și inspirația lui Târnovanu le-au asigurat fragila victorie.

*Duminică, o partidă așteptată cu mult interes, cea de la Galați, în care echipa lui Dorinel Munteanu s-a luat la întrecere cu „campionii” lui Gică Hagi. După un joc așa și-așa, la o traiectorie precisă a mingii trimise de Budescu din colțul de corner, Larie a înscris cu o lovitură de cap, pecetluind brambureala din teren la scorul de 1-0 pentru constănțeni.

*Seara, pe Arena Națională, „câinii roșii” le-au luat caimacul CFR-iștilor clujeni dirijați de Mandorlini, reușind un egal (1-1). Cu tot necazul ce-l poartă Becali dinamoviștilor, după isprava lui Burcă și ai săi, latifundiarul doarme liniștit că trupa din Cluj a rămas deocamdată la trei poște de formația sa!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
431 afisari

3 COMENTARII

  1. Poate-i vorba de ceea ce se numește reclamă negativă, ce, la urma urmei, tot reclamă rămâne.

  2. @ ”Armata română” condusă de ”Iedi”, Burleanu și Stoichiță intră iarăși în Budapesta, cu Belarus, ? Au găsit gazonul, ”vaide, vaide” , ?

  3. & Probabil că este evident și că Mircea Rednic, probabil cel mai reprezentativ ”discipol” al lui Mircea Lucescu, este printre cei mai bine ,,plasați” pentru o funcție de viitor selecționer, recomandându-l probabil și faptul că are ”rulați” , probabi, peste 5o de jucători pe an, la cluburile la care a antrenat în anii anteriori și în prezent, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger