AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuSă nu dăm cu căciula în câini!

Să nu dăm cu căciula în câini!

Întâmplarea iscată marți seară pe Arena Națională, în timpul meciului de fotbal România-Kosovo, a dovedit cu prisosință infiltrarea veninului politic în toată trăirea pământenilor. Scriam mai deunăzi că omenirea a ajuns la o intoleranță excesivă, nebănuind că foarte curând voi asista la o adevărată circăraie cu tentă politică stârnită de jucătorii kosovari, care, dotați cu nasuri de ceară, au provocat întreruperea meciului timp de 50 de minute, din pricina unui banner măsluit de unii, pe care scriseseră, într-un exces de fals patriotism, „Kosovo e Serbia”.

Sigur că la mascarada asta s-a aliat și arbitrul francez Willy Delajod, care le-a făcut pe plac fotbaliștilor din fosta Iugoslavie, întrerupând jocul și stând, probabil, în balanță dacă să declare partida câștigată cu 3-0 de către mofturoșii oaspeți. Că nu exista justificare pentru o asemenea decizie în canoanele fotbalului știa toată lumea, dar, după zeci de minute de încordare, cu gazonul ocupat doar de guguștiuci, am stat cu sufletul la gură ca nu cumva să fim furați ca în codru primind un verdict defavorabil nouă, decis pe motive… extrasportive, adică alea politice! Eh, până la urmă, după acea perioadă de incertitudine, meciul s-a reluat și, spre bucuria noastră, elevii lui Edi Iordănescu, luând ca „vitaminizare” criticile și îndemnurile presei și ale microbiștilor, au reușit să iasă din marasmul în care se aflau și, punând osul la bătaie, au câștigat întâlnirea cu scorul de 2-0. Bucurie mare, îmbrățișări, pupături, umflare în pene ș.a.m.d.! Cât despre meci, sigur că ne pare nespus de bine că „tricolorii” au ieșit victorioși, dar să nu dăm prea iute cu căciula în câini de bucurie, fiindcă nu se poate spune despre echipă că a jucat un fotbal convingător.

Să luăm în calcul că fotbaliștii din Kosovo au evoluat în zece oameni timp de o repriză și câteva minute, după eliminarea impetuosului Muriqi, că trioul Coman, Ianis și Pușcaș, de la care se aștepta luna de pe cer, nu a strălucit deloc, apoi nu e de neglijat că Stanciu a ratat ca un amator o lovitură de la 11 metri, iar de câteva ori am rămas descoperiți în apărare de erau gata-gata să ne facă pocinogul năzuroșii oaspeți! Dar cum întâlnirea s-a încheiat cu bine, în avantajul nostru, nu ne rămâne decât să ne veselim și să tragem speranța că viitorul lui Edi și al băieților săi va cuprinde… un campionat european! Este de luat în seamă și faptul că introducerea lui Alibec, Moruțan și Mihăilă a revigorat și iuțit jocul reprezentativei noastre. De altfel, Moruțan a făcut câteva „slalomuri” eficiente printre „jaloanele” kosovare, iar Mihăilă a înscris golul al doilea, după ce Stanciu a marcat deschiderea scorului, spălându-și astfel rușinea ratării de la punctul cu var. Luna viitoare (pe 12 octombrie) urmează altă dandana: partida cu Belarus, ce se va desfășura în capitala prietenilor noștri de-o viață, ungurii! Iar peste alte trei zile, „naționala” va veni repejor cu ghezășul de la Budapesta în capitala lui Nicușor-Mucușor, unde se va… contra cu Andorra!

*În Superligă, vineri, UTA a deschis Etapa a 9-a fiind gazda „studenților” clujeni. Fără Rednic, ținut la infirmerie din pricina unui preinfarct, falșii textiliști au pierdut cu scorul de 1-0 meciul cu Universitatea, chiar dacă au avut ocazii de a înscrie și au dominat jocul.

*Pe Arena Națională, în lumina reflectoarelor, „câinii roșii” de necaz și-au ros lesa în partida cu FCU Craiova (Mititelu), fiind trimiși la coteț de golul superb al lui Baeten. Meciul s-a încheiat cu 1-0 în favoarea oaspeților, spre dezamăgirea miilor de spectatori veniți cu speranța să-și vadă favoriții victorioși. Dar nu a fost să fie!

*Sâmbătă, în Cetatea Banilor, echipa lui Reghecampf a reușit să boțească seria succeselor obținute de cei din Sfântu Gheorghe, învingându-i cu scorul de 2-1. Se poate spune că apărarea ardelenilor a fost în prima repriză un adevărat ciur, și ăla găurit, oferindu-le ocazia lui Markovic, în minutul 1, și lui Houri, în minutul 28, să înscrie în poarta lui Niczuly. Cu două minute înaintea încheierii primului mitan Ștefănescu a izbutit să introducă mingea în poarta olteanului Popescu, dând speranțe lui Ciobotariu măcar la o egalare. După pauză, fotbaliștii lui Sepsi s-au trezit din mahmureală, au dominat jocul, însă doar atât!

*Duminică, la Galați a sosit pufăind a victorie Rapidul. Pentru a nu-și strica obiceiul, Oțelul a mai izbutit un meci egal (0-0), al optulea din cele nouă disputate în actualul campionat! „Isprava”, ajunsă de pomină, este de însăilat în analele fotbalului carpatin! Echipa gălățeană a dominat jocul, iar dacă nu ar fi etalat câteva naivități în momente favorabile putea învinge „garnitura feroviară”, ale cărei roți au cam scârțâit!

*Înainte cu două ore de crucea nopții, Farul a primit vizita formației finanțate de Gigi din Pipera. Meci plin de nervi, încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea FCSB, ca urmare a unui gol înscris de Olaru dintr-o lovitură de la 11 metri, acordată total eronat de arbitrul Colțescu. În faza presupusului fault s-a văzut clar că Șut se împiedică de Băluță (așadar, n-a fost nicio infracțiune), dar domnul arbitru, depășit, de altfel, în multe faze ale jocului, acordă cu gesturi… imperiale penalty! În plus, în afara mascaradei de arbitraj a „omului în negru”, am mai descoperit că personajul este și pricinos: după ce i-a arătat un cartonaș galben lui Budescu, pentru că acesta a îngânat vreo nemulțumire, la scurt timp jucătorul constănțean este faultat grosolan de Djokovic, dar Colțescu, aflat la doi pași, deși vede neregula, nu acordă nimic, în ciuda faptului că fotbalistul se tăvălea de durere pe gazon! Mă întreb: ce or fi căutând indivizi cu asemenea caractere în stirpea arbitrilor, o îndeletnicire a celor care, musai, trebuie să fie probi?! Cu această victorie obținută în parte pe veresie, „roș-albaștrii” huzuresc pe primul loc al Superligii lui Burleanu! Brava nouă, români!

364 afisari

6 COMENTARII

  1. @ Bre, cun i se aplică lu’ Hagi zicala cu ,,nu e prost cine cere, e prost cine dă”, dacă arbitrul a dat 11 metri lui Gigi Becali ,pe ”cheltuiala” lu’ Gigi Hagi, ? Merge bine însă aia cu ,,capra bese și oaia plătește”, Gigi Becali recomandându-se priceput și la oi, ?

  2. & În disputa doi Gigi contra un Gigi, Gigi Popescu și Gigi Hagi, contra lui Gigi Becali, a cîștigat Becali ceea ce arată că un Gigi sau chiar doi Gigi , în plus sau în mius, nu prea contează, ?

  3. ” ,,Suveranul” Colțescu, probabil avansat de la tușieri și ,,Regele” Hagi , un susținător al ,,suveranității” arbitrilor nu cu multă vreme în urmă, într-o ”dispută” despre video-arbitraj , ?

  4. & La nivelul de joc de fotbal , ”joci ceea ce bei” , președinte de FRF probabil că ”joacă” Gigi Burleanu, ?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri