AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuPrintre cămile, dune și zgârie-nori

Printre cămile, dune și zgârie-nori

Ajuns să se desfășoare anul acesta cu o lună înaintea Ignatului – nu pe la mijlocul anului, ca majoritatea edițiilor anterioare –Turneul Campionatului Mondial de Fotbal este găzduit de miraculosul Qatar, un stat cu aproape trei milioane de locuitori, dintre care doar vreo 350.000 sunt qatarezi get-beget (restul fiind expatriați), despre care se spune că dorm cu capetele pe perne de petrol. Ei, bine, acest produs și gazele naturale extrase de sub nisipuri, vândute în cele patru zări ale lumii, le-au dat putința norocoșilor deținători să cheltuiască mai bine de patruzeci de miliarde de carboave americane, pentru a dura opt stadioane și alte structuri necesare desfășurării în bune condiții a turneului, spre încântarea competitorilor și, bineînțeles, a spectatorilor.

Chit că pe deasupra dunelor de nisip se plimbă vipii de peste patruzeci de grade de-ale lui Celsius, cohorte de împătimiți au împânzit pământul beduinilor, ignorând presupusele călduri asemenea celor din iadul lui Sarsailă. Meciul inaugural s-a disputat pe arena Al Bayt, din orașul Al Khor, la o alergătură de cămilă de capitala Qatarului, Doha, între echipa gazdă și reprezentativa Ecuadorului. La sfârșitul partidei, întreaga suflare a Qatarului, de la ăi cu blugi la cei cu thawb (un fel de robe lungi) și kufiya (un acoperământ pentru cap), a trăit o mare dezamăgire, cauzată de înfrângerea echipei gazdă de către sud-americanii din Ecuador, cu scorul de 2-0. La această supărare a mai contribuit și hotărârea de a se interzice berica în incinta stadioanelor. Setoșii, sărmanii, s-au rezumat la apa plată obținută, se spune, prin desalinizarea potroacei din ocean! Văzând meciul, trebuie să recunosc fără tăgadă că trupa antrenorului Felix Sanchez Bas s-a dovedit cam fragilă și nu prea e de crezut că ea va face mare brânză în meciurile viitoare.

*A doua zi au fost înghesuite, ca la pomană, trei meciuri. Primul s-a disputat între Anglia și Iran, încheiat cu „un galop de sănătate” al insularilor, care au învins cu scorul de 6-2. Comentariile sunt de prisos. Următoarea partidă, dintre Olanda și Senegal, s-a terminat cu victoria batavilor (2-0). Ultima confruntare a zilei, dintre SUA și Țara Galilor, a luat sfârșit cu un scor de pace: 1-1.

*A treia zi a adus și surpriza: trupa din Arabia Saudită le-a tras șapca pe ochi lui Messi și alor săi, învingându-i cu 2-1. Argentinienii au alergat bătrânește și n-au reușit să-și impună jocul. Saudiții au fost mai inventivi și au sancționat greșelile „pumelor”. Statistic, e de arătat, sud-americanii nu mai pierduseră de 36 de meciuri consecutive.

*Întâlnirile dintre Danemarca-Tunisia și Mexic-Polonia s-au sfârșit cu același scor: 0-0. De consemnat că „bombardierul” Lewandowski a ratat o lovitură de la 11 metri! Deh, se mai întâmplă, dar, în situația de față, e ca naiba!

*Ultimul meci al zilei de marți s-a disputat între Franța și Australia. Campionii mondiali, conduși de Didier Deschamps, le-au făcut beleaua crescătorilor de canguri, scuturându-le plasa de patru ori. Distracția a fost pe la începutul partidei, când, în minutul 9, australienii au deschis scorul, dar deruta franțujilor a durat puțin, astfel că în minutul 27 Rabiot a egalat. Au urmat apoi golurile lui Giroud (în minutele 32 și 71), și Mbappe (minutul 68). Să mă ierte suporterii lui Messi și Ronaldo, dar eu îi acord cununa de lauri acestui tânăr fotbalist francez, pe care, la acest moment, îl consider mai bun decât cei doi. Mbappe arată o reală plăcere în joc, aleargă precum simplonul și lovește mingea cu putere și o precizie uimitoare. Cu toate astea, pe parcursul jocului nu se vede pe fața lui efortul; din contră, figura lui e numai un zâmbet. Face, cum se spune, ce îi place!

*A patra zi, nefastă pentru nemți! Băieții cu ochi oblici din Japonia au învins „panzerul” cu 2-1! Ha!

*Apoi, spaniolii le-au scos fotbalul din cap celor din Costa Rica. Scorul este năucitor: 7-0! Dar să-i urmărim în continuare pe iberici, fiindcă echipa lui Luis Enrique este alcătuită din mulți tineri, cu puțină experiență la acest nivel competițional, așa că e de văzut dacă, întâlnind reprezentative mai acătării, vor face aceeași ispravă?!

*Vineri, două meciuri au suscitat mare interes. Primul, Portugalia-Ghana, care s-a terminat cu victoria echipei lui Ronaldo; 3-2, după un joc disputat, în care africanii le-au mâncat sufletul lusitanilor, fiind aproape de egalare. A doua partidă, dintre Brazilia și Serbia, a fost un adevărat regal oferit de băieții din țara sambei, care au câștigat cu 2-0 printr-un joc excelent, calm și precis, în care am putut admira tehnica și măiestria lor, unii inițiați în secretele fotbalului pe nisipul de pe plaja Copacabana. Din păcate, cel mai bun jucător al lor, Neymar, a fost accidentat de un impetuos sârb, care i-a produs o leziune a ligamentelor de la glezna dreaptă, situație destul de gravă, căci îl va obliga să stea un timp pe tușă. Regretabil, acest fotbalist de mare clasă este adesea vânat și tăvălit de adversari, cu scopul de a-l intimida sau chiar de a-l scoate din teren!

*În meciul Țara Galilor-Iran, elevii lui Carlos Queiroz au învins cu 2-0, goluri înscrise la spartul târgului, în minutele 90+8 și 90+11! În ciuda faptului că iranienii au fost umiliți în primul joc disputat împotriva englezilor (6-2), dacă vor bate SUA pot merge în „optimi”. *Partida fotbaliștilor din țara gazdă, împotriva celor din Senegal, i-a întristat pe qatarezi, reprezentativa lor pierzând cu scorul de 3-1.

*De remarcat că Olanda nu a putut trece de Ecuador, partida încheindu-se 1-1.

*Tot „la pace” au dat și Anglia cu SUA, după un joc în care americanii le-au cam ascuns mingea insularilor. Așa că băieții lui Gareth Southgate mai au de așteptat… un rând, cu Țara Galilor, spre a fi siguri că vor ajunge în „optimi”.

*Sâmbătă, Polonia a jucat cu echipa care a „îndoliat” întreaga suflare din Argentina, Arabia Saudită. Mai experimentați, cu un Lewandowsky pus pe treabă, leșii au învins cu 2-0, un gol fiind opera atacantului de la Barcelona.

*În aceeași zi, Tunisia-Australia: 0-1, îmblânzitorii de canguri având trei puncte! Apoi, Franța-Danemarca, un meci aspru, spectaculos, cu doar câteva cotonogeli, dar strașnice, care s-a sfârșit cu izbânda „cocoșilor galici”. Scorul de 2-1 a fost realizat de Mbappe (două goluri) și Christensen. Echipa franceză a fost pusă în unele momente în situații critice, danezii creându-și câteva ocazii rarisime, dar…

*În ultimul meci disputat sâmbătă, zi lovită de 38 de grade Celsius ‒ dar în stadion „pătrunseră” doar 18, fiind răcorit de aerul condiționat ‒, s-au înfruntat Argentina și Mexic. Meciul, sfârtecat de durități excesive, mai ales din partea mexicanilor, s-a încheiat până la urmă cu victoria „pumelor”, mulțumită golurilor înscrise, în mitanul al doilea, de Messi și Fernandez. Cu această victorie, se poate spune că elevii lui Scaloni au luat o gură de aer înaintea întâlnirii decisive cu Polonia.

*Duminică, zi neagră pentru belgieni, care au luat o papară neașteptată de la marocani. Nepoții străvechilor berberi le-au vârât în poartă „dracilor roșii” două cazane cu smoală încinsă, ispravă care-i urcă, datorită golaverajului, deasupra lor în clasamentul grupei F. *Tot o duminică întunecată au trăit și supușii împăratului Naruhito, care au fost învinși de costaricani cu 1-0!

*Ultimul meci al zilei s-a disputat între Spania și Germania. Cum, de altfel, anticipam, ibericii, întâlnind o echipă mai acătării, n-au mai avut parte de „galopul de sănătate” din întâlnirea cu fotbaliștii din Costa Rica, soldat cu un scor astronomic. De astă dată, partida s-a terminat la egalitate, 1-1. Drumurile spre „optimi” sunt cam încurcate în grupa acestora. Ca și în celelalte!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger