Fugit la drum de seară din fosta țară a teutonilor cu un camion cu care transporta mărfuri de tot soiul, cărăușul Ilie Bolojan, după ce ar fi suferit o penitență pentru subtilizarea acelei mașini de transport, ajuns pe plaiurile patriei a pus la cale împlinirea năzuințelor sale de a se cocoța în pomul cu roade politice. Printr-o mișcare soră cu prestidigitația, a reușit mai întâi să se cațere în funcția de primar al orașului transilvan Oradea, ca mai apoi să găbjească jilțul de președinte al Consiliului Județean Bihor.
Aceste posturi și le-a însușit prin dania conducerii PNL, ca mai apoi, prin „lăsarea la vatră” a generalului Ciucă, învins în lupta electorală, să ajungă președinte al istoricului partid făurit în urmă cu 150 de ani de frații Brătianu, C.A. Rosetti și Ion Ghica. Sunt multe vorbe spuse despre isprăvile făptuite de domnul Bolojan în timpul deținerii acelor funcții, dar dorințele sale ascunse, puse la cale printr-un fel de… hocus-pocus (sau poate hokuszpokusz), sunt totuși vizibile și dezvăluie ce sentimente poartă cu adevărat în mintea și inima sa privind pământul țării și neamul românesc. Este destul să amintesc doar câteva acțiuni ale sale, ca fiecare să le poată cântări rostul. În 2019, domnia sa face să dispară din Piața Unirii din Oradea, precum un prestidigitator, statuia lui Mihai Viteazu, pe care o depozitează timp de cinci ani, apoi o amplasează, de ochii lumii, într-un loc mai ferit. Iubitor, probabil, al fostului rege al Ungariei Ladislau – cel care a decretat că doar catolicii pot deține proprietăți în Transilvania –, dă numele acestuia Podului Primăriei, ca în 2023 să-i ridice și o statuie!
Atașat sentimental mai abitir decât un logodnic, Ilie Bolojan hotărăște instalarea statuii contelui Rhedei Lajos, cea a arhitectului Rimanoczy, dar și apariția altor monumente și plăci memoriale pentru personalități maghiare care au rămas în istorie prin acțiunile lor antiromânești! Mai „edifică” în centrul Oradei „mormintele” împăratului romano-german și rege al Ungariei, Sigismund de Luxemburg, precum și al regelui Ladislau, deși osemintele acestora odihnesc în alte locuri! Bântuit de sentimente… duplicitare, ori afectat de o magică dedublare, așază pe sediul Primăriei Oradea Vulturul Ungariei Mari, dat jos de Armata Română în 1919! Acesta este Ilie Bolojan, președinte al Senatului României, posibil viitor președinte de conjunctură al țării, aspirant la funcția de prim-ministru! Vai de noi, popor mioritic!
*Înghesuit de ideea că meciurile fostei prime divizii trebuie să se desfășoare neapărat în sistem play-off și play-out, pentru a se stabili campioana, respectiv echipele retrogradate, „aranjament” care încarcă aiurea programul, Răzvan Burleanu, mai-marele Federației de Fotbal, a gândit el, mai abitir decât „omologul” lui de la… Hamangia, să „bage” o etapă intermediară! Așa s-a făcut că luni s-a încheiat Etapa a 24-a, cu întâlnirea dintre Farul și Petrolul (2-1), iar marți s-a pornit deja cea de a 25-a, cu disputa dintre Gloria și Botoșani, isprăvită cu victoria moldovenilor, scor 2-0.
*Seara, pe Giulești, cu doar vreo șase mii de „acari” în tribune, trupa lui Șumudică, în confruntarea cu Unirea Slobozia, a izbutit să câștige cu scorul de 2-1, golul victoriei fiind înscris abia în minutul 97, de Alexandru Dobre. Încă de la debutul jocului, Rapidul a avut de suferit, Dorobanțu scuturând, în minutul 2, bara porții lui Aioani, iar apoi, peste doar patru minute, Yusov a marcat pentru 1-0. „Vișiniii” au intrat în dârdoră și, împinși de neliniștitul antrenor, au băgat cărbuni, astfel că, după un șut în bară al lui Petrila, au reușit egalarea (în minutul 24) prin Kait. A urmat o serie de ratări ale giuleștenilor, dar la spartul târgului, după o prelungită presiune făcută asupra echipei lui Mihalcea, Rapid a câștigat, așa cum notam mai sus.
*Tot marți, pe arena de la Arcul de Triumf, dinamoviștii au… triumfat în fața Oțelului, cu 1-0, gălățenii rezistând până în minutul 98, când au fost învinși dintr-o lovitură de la 11 metri.
*Miercuri, trupa de „bursuci” a lui Dan Petrescu i-a primit în vizită pe elevii lui Măldărășanu. Tot ce merită consemnat este golul superb înscris de Louis Munteanu în minutul 43, prin care CFR Cluj își adaugă trei puncte prețioase.
*Seara, la Craiova, „șepcile roșii” au pierdut cu scorul de 1-0, dintr-o lovitură de la punctul cu var. De menționat că vedeta „universitarilor” clujeni, Dan Nistor, a vitregit echipa de egalare, prin ratarea unui penalty.
*Joi, trei meciuri! Poli-UTA s-a încheiat cu victoria arădenilor (1-0). A urmat Sepsi-Farul, sfârșit cu izbânda covăsnenilor (1-0), umbrindu-i aniversarea lui Hagi care, cu o zi înainte, a împlinit 60 de ani. Ultimul meci al zilei s-a disputat la Ploiești, unde „lupii galbeni” i-au ținut la respect pe „berbecuții” lui Gigi din Pipera (0-0), întristându-l pe gureșul finanțator al „roș-albaștrilor”, care spera să-și vadă echipa pe primul loc al ligii. Mai ales că lidera, U Cluj, pierduse la Craiova!
*La comanda lui Burleanu, a doua zi, vineri, s-a declanșat Etapa a 26-a! Primul meci s-a disputat la Botoșani, între Dinamo și echipa locală, încheiat cu scorul de 1-1.
*Sâmbătă, echipa oltenilor, preluată de curând de Mirel Rădoi, a ieșit de pe terenul de la Clinceni victorioasă în jocul cu Unirea Slobozia (scor 1-0).
*Seara, Rapidul s-a deplasat la Galați. Prima repriză a fost dominată de „oțelari”, fiind presărată cu câteva ghele și cu o ratare monumentală, „operă” a proaspătului achiziționat de giuleșteni, ex-craioveanul Koljic, care a trimis mingea peste poarta goală de la un metru! Sper ca Șumudică să-i dea un premiu, fiindcă, din spusele unor mari fotbaliști, așa ceva nu se poate! În partea a doua, rapidiștii și-au mai venit în fire și au înscris în minutul 74, prin Petrila. Din acel moment, dunărenii s-au mobilizat și le-au făcut zile fripte oaspeților, iar strădania lor s-a materializat prin golul egalizator, din minutul 84, înscris de Miguel Silva, cu micul aport al altui fotbalist adus pe repede înainte la Rapid, Ciobotariu. A urmat, până la finele meciului, chinul giuleștenilor de a nu primi gol! Nu-mi cade bine, fiindcă am copilărit printre șinele triajului din Giulești, dar le transmit lui Șumudică și lui Dan Șucu, fără supărare, că încă nu au echipă de play-off!
*Duminică, sarabanda meciurilor a continuat. La prânz, Hermannstadt a remizat cu Petrolul (1-1), iar la ora ceaiului Universitatea Cluj, după ce a condus echipa ieșeană cu 2-0, s-a pomenit egalată prin golurile înscrise de Camara (în minutele 90 și 96). De remarcat faptul că arbitrul Rareș Vidican nu a acordat inițial golul egalării, însă de data asta VAR-ul, cu Hațegan la timonă, și-a făcut cu adevărat datoria, contracarând tentativa de jaf a… „piratului” cu fluier, care, probabil cu privirea obturată de celebra bandă neagră, a întrezărit un fault în atac, ce ar fi vitregit trupa lui Miriuță de un punct! Păi?!
*Ultimul meci s-a petrecut pe Arena Națională, între FCSB și Sepsi. Echipa lui Charalambous a făcut o adevărată repetiție în vederea meciului din Europa League cu formația elenă a lui Răzvan Lucescu, PAOK, ce se va disputa joi, la 19,45. Rezultatul: 3-0. Cei din Sfântu Gheorghe au jucat de parcă aveau frâna trasă, iar „roș-albaștrii” au zburdat pe gazon, Bîrligea alergând ca un spiriduș și înscriind două goluri. Bravo!