AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuPovestea cu ciclonul... mioritic

Povestea cu ciclonul… mioritic

De câteva zile bune, starea de înfrigurată așteptare a microbiștilor, chitiți să împingă „naționala tricoloră” spre Turneul final al Campionatului European de Fotbal, a fost augmentată de anunțurile catastrofice emise de televizionistele de ocazie de la „Meteo”, cum că „în țară va intra ciclonul”! Şi nu doar iubitorii fotbalului au simțit deodată șuierul viscolului, ci toți viețuitorii mioritici, mai ales cei cu memorie lacunară, care uitaseră că în noiembrie ‒ minune mare! ‒ uneori ninge și bate vântul!

Şi așa, în loc să ne concentrăm pe adevăratul miracol, calificarea la Euro 2024, ne-a luat valul (de aer), temându-ne de urgia vremii, clamată de duduile „meteorice” de la tv, unele mai goluțe, altele acoperite cu țesături mai groase, sugerând cu îndârjire bicisnicia vremii ce va să vină! Înspăimântați de catastroficele previziuni, vecinii mei și-au bătut scânduri la ferestre și, creduli, și-au făcut provizii din greu, de cartofi, apă plată, varză și alte de-ale gurii, cu gând să se apere de ce urmează neîndoielnic să se întâmple. Îngrijorat, și eu am așteptat neplăcutul fenomen, iar câțiva prieteni aflați prin așezări muntoase au apelat să le asigur la nevoie o campare, cu gând de a fugi din locurile stigmatizate ca periculoase, unde ciclonul ar putea, ca în alte țări, să năruie case și să facă tot felul de distrugeri. Numai că după isteria iscată de teama acestui ciclon nestăpânit, turbulența de iad a atmosferei ce ar fi trebuit, după spusele celor de la „Meteo”, să ne ia țara pe sus s-a transformat într-o fulguială obișnuită de noiembrie, cu zăpadă viscolită doar pe alocuri, vreme cu care românașii sunt obișnuiți de când s-a născut poporul dac!

*Ineditul însă, fenomenul mai… nenatural pentru noi, s-a produs totuși, sâmbătă, într-un orășel din Ungaria, unde reprezentativa de fotbal a României a obținut, după opt ani, o calificare la Campionatul European! Bucurie mare pentru microbiști, pentru Iordănescu et co., dar și o enormă satisfacție a boșilor de la Federație, care se văd astfel eternizați în funcții de succesul intempestiv, ajutat de o conjunctură extrem de norocoasă. După ce s-au luptat cu Andorra, Kosovo și Belarus, „tricolorii” au învins echipa Israelului cu 2-1, asigurându-și astfel participarea la Euro 2024. Meciul a început greoi pentru ai noștri, care s-au văzut conduși încă din minutul 2, când israelienii au înscris în poarta lui Moldovan, sub privirile semiadormite ale apărării noastre. O sfecliserăm, cum spune românul, dar imediat băieții lui Edi Iordănescu s-au pornit cu furia unui… ciclon, și numai după câteva minute au reușit, prin Pușcaș, să egaleze. Eh, ne-a venit inima la loc, gândind că și la acest scor (1-1) calificarea este asigurată. Jocul se întețește, adversarii noștri aleargă de rup gazonul și aduc destul de lesne mingea în apropierea careului, unde, din fericire, Rațiu și Burcă le spulberă intențiile. Pauza vine ca o binefacere pentru cei 22 de fotbaliști, care au depus eforturi exemplare.

În partea a doua ritmul se menține, apar ratări de ambele părți, mai multe ale „tricolorilor”, și când mă tot îmbărbătam făcând socoteala că și la acest scor alde Stanciu vor merge la anul la Turneul final din Germania, Ianis Hagi, cu un șut plasat la rădăcina barei lui Glazer, înscrie golul victoriei! Așadar, dorința izbânzii s-a transformat din speranță în certitudine! Numai că, spre final, Mihăilă, eroul din Elveția, ratează de la câțiva metri înscrierea golului trei, iar apoi, în minutul 85, făcând o intrare neregulamentară, primește cartonașul roșu. Mai sunt ceva minute de jucat, trupa lui Edi este ciumpăvită, israelienii pornesc atacuri destul de periculoase, noi intrăm din nou în panică, dar „băieții în galben” rezistă până în minutul 96! Este 2-1 și calificarea e certă, așa că Iordănescu junior va merge cu elevii săi la Turneul final european din 2024. Se spune că masa și felicitările s-au ținut chiar sub gardul casei lui Victor Orban, care, după câte se vorbește, ar fi de baștină din Felcsut, urbea unde s-a disputat întâlnirea! Odată cu mult-așteptata calificare, adversarii lui Burleanu au înghițit gălușca frustrării, căci li s-au spulberat speranțele că băcăuanul va mai părăsi vreodată scaunul de șef al Federației de Fotbal. Indiferent de rezultatul meciului de astăzi, ultimul din grupe, cu Elveția, chiar și în cazul unui eșec, „garda pretoriană” va clama succesul marelui conducător. Ave!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger