AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuPericulosul scor de 2-0!

Periculosul scor de 2-0!

Și ultimele două echipe ale noastre, Farul și Sepsi, de la care mai trăgeam niscai speranțe, au fost debordate din competiția europeană, de către niște adversare din țări care nu s-au impus vreodată pe rotundul mapamond cu cine știe ce isprăvi.

Eliminarea celor două a evidențiat, o dată în plus, starea jalnică a fotbalului nostru condus cu multă nepricepere de Burleanu, Vassaras, frații Kovacs și alți neaveniți de teapa lor. O să spuneți poate: „Ce ai, domne, cu ei, că doar nu ei joacă pe gazon!”. Așa-i, dar se joacă sub domnia incompetenței, a abuzurilor și a intereselor, ținta acestor impostori de lux fiind rămânerea „sine die” pe canapelele scumpe din birourile aflate în clădirea Federației ‒ durată cândva de Mircea Sandu ‒, cu șapte perne sub ei, care, din păcate, nu scad una câte una la fiecare minciună, ca în povestea cu bulibașa! Cât despre cele două partide retur, nu am de amintit decât că Farul a pierdut, la Helsinki, cu 2-0 (scor general 3-2 pentru finlandezi), iar Sepsi cu 3-2 (scor general 5-4 în favoarea norvegienilor de la Bodo/Glimt). În rest, îi las pe scribălăii de la „Gazetă” să scârțăie cu carandașul pe hârtie veșnicele lor critici ori laude aranjate de multe ori precum nuca în perete! Poate doar să amintesc, întristându-ne, că două goluri înscrise de norvegieni au fost „opera” portarului covăsnean, care în loc să prindă mingea a respins-o în picioarele marcatorilor, iar al treilea, din penalty, a fost „dăruit” de Păun, care a jucat volei în propriul careu! Că în mitanul al doilea ardelenii au avut o răbufnire de orgoliu e drept, dar ce folos?! Cât despre campionii de la malul mării pe care, plin de speranțe, i-am lăudat săptămâna trecută, nu-mi rămâne decât să-i felicit: datorită lor, HJK Helsinki pentru prima dată în istorie s-a calificat în grupele unei competiții europene! Acum, că ne-am liniștit în privința Conference League, încropim ceva nădejdi, firave, în legătură cu partidele de calificare ale echipei naționale, privind implorator spre Edi Iordănescu! Sau spre iconițele lui Tata Puiu, nu ne este prea clar ce ar funcționa mai bine!

*Și pentru ca Superbet, instituția jocurilor de noroc, să nu cumva să dea faliment ‒ nu de alta, dar cu ce siglă ar mai juca pe piept mai toate echipele? ‒, vineri s-a pornit Etapa a opta a Superligii. La Ploiești, Oțelul a obținut a cincea remiză la rând (dintr-un total de șapte), 2-2, izbutind ca prin minune să revină de la scorul de 0-2. Dacă ne mai gândim și la alte destule partide în care o echipă condusă cu 2-0 a întors rezultatul spre un egal sau chiar victorie, încep să-i cred pe fotbaliști atunci când se plâng că scorul de 2-0 este periculos!

*Tot vineri, dar la lumina felinarelor, Rapidul a întâlnit echipa din Ștefan cel Mare, pe care a umilit-o cu scorul de maidan de 4-0! Marcajul agresiv al „câinilor roșii” nu a reușit să oprească viforul giuleștenilor. „Nouarul” Rrahmani și puștiul Petrila au făcut deliciul tribunelor, înscriind adunate trei goluri. La sfârșitul partidei, macaronarul Bergodi, scăpat de umbra umilinței trăite nu demult, arăta precum un păun intrat în călduri. M-a contrariat lipsa de petarde și fumigene care, tradițional, opreau jocul minute-n șir! Să fie oare așa de mare criza economică?

*Sâmbătă, fotbaliștii din orașul lui Boc i-au vizitat pe cei din urbea lui Pandele. După ce au condus cu 1-0, ilfovenii de la FC Voluntari au capotat, pierzând cu un scor rușinos: 4-1! CFR Cluj s-a dovedit o trupă omogenă, tehnică și cu o capacitate de efort considerabilă.

*Seara, pe stadionul mult-dorit de Becali, Steaua, oltenii lui Reghecampf o pățiră al naibii de rău, înghițind trei cofe pline cu chinină, servite cu dărnicie de Olaru și Radunovic. Formația finanțată de Rotaru s-a prezentat mai modest decât echipa amatorilor din comuna Cuca Măcăii, dând senzația că nu știe de ce se află în seara cu pricina pe gazonul din Ghencea. Juveții au mătăhăit de parcă băuseră ceai de mac, și n-au izbutit să țină piept iureșului chinuitor al celor din Berceni.

*Duminică, la ora când mai tot românul iese prin zăvoaie la un grătar, „universitarii” clujeni i-au primit pe „politehnicienii” din Copou. Pornită în viteza a patra, echipa clujeană ratează câteva ocazii propice, apoi, cu puțin înaintea pauzei, Chipciu se accidentează și părăsește gazonul. După timpul de odihnă și cafea, fotbaliștii intră pe teren, dar un potop, asemeni ăluia de pe vremea lui Noe, îl obligă pe arbitru să oprească jocul. Pentru că la reluare mingea înota prin bălțile de pe terenul ajuns un adevărat lac, din care lipseau doar broaștele, se mai așteaptă o oră, doar, doar… Dar balta, spre nemulțumirea tuturor, dăinuia neclintită, apa acoperind gazonul și făcându-l impracticabil! Te joci cu… natura?! Așa că meciul s-a amânat pentru a doua zi, la scorul, pe cât s-a jucat, de 0-0.

*Cu blazonul șifonat de echipa crescătorilor de reni, Farul a pornit-o spre Cetatea Banilor, cu gând să dreagă busuiocul în partida cu trupa fără fani și fără antrenor, FCU Craiova 1948. Având în teren o echipă de adormiți, păgubosul (vezi meciurile cu Petrolul, Rapid și HJK Helsinki) Gică Hagi a asistat la spulberarea acesteia cu un scor de plâns: 4-0! Juveții lui Mititelu au zburdat precum cârlanii scăpați în luncă, făcându-l pe năzurosul finanțator să râdă de plăcere cu gura pân’ la urechi. Iar machedonul, plin de mânie, bolborosea în barbă niscai vorbe de ocară!

P.S.1 Omenirea a ajuns la o intoleranță excesivă! Pentru simplul motiv că Mircea Lucescu, afectat de înfrângerea suferită cu echipa lui în meciul cu Beșiktaș, a spus cu o tentă inofensivă că a jucat împotriva „unei selecționate africane”, spiritele multor jurnaliști s-au inflamat, aceștia acuzându-l de „derapaj”, ba chiar de… rasism! S-a ajuns la o exagerare ce ne face să ne fie teamă să spunem despre un ins posesor al unui pigment mai accentuat în piele că e negru! De ce? Unde-i neadevărul? Pământul stă proptit într-o axă tare șubredă, iar noi ne căutăm pricini fără noimă! Păcat! Pământeni, treziți-vă!

P.S.2 Excepțională performanța Soranei Cîrstea la Turneul de mare șlem american de la Flushing Meadows. Ea le-a învins pe Elena Rybakina (locul 4 WTA) și Belinda Bencic (locul 13 WTA) și s-a calificat în sferturile de finală ale US Open, demonstrând o dată în plus că este o tenismenă extrem de valoroasă și că munca, ambiția, concentrarea, talentul pot anula diferențele de clasament. Toată aprecierea noastră pentru această sportivă admirabilă. Bravo, Sorana, succes în continuare!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu