AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuO reclamă... arbitrară!

O reclamă… arbitrară!

Ani de-a rândul am fost obișnuit să văd pe la colțuri de stradă, pe fruntea unor clădiri, prin piețele doldora de manifestanți, ori aninate de stâlpii de telegraf tot soiul de bannere inscripționate cu scopul de a îndemna cetățenii să-și voteze candidații sau de a fi informați privind anumite acțiuni. Pe stadioane, uneori fanii mai aduc, pe lângă petarde și alte obiecte de desant, câte un banner, prin care, de regulă, își încurajează echipa favorită.

Dar pentru prima oară, săptămâna trecută, spre mirarea mea, am văzut că într-o tribună a unui stadion a apărut un asemenea mod de reclamă pentru un arbitru! Mă refer la lozinca ițită în tribune la meciul din finala Conference League, dintre AS Roma și Feyenoord, disputat în Albania și condus la centru de arbitrul Istvan Kovacs. Pe banner era scris cu litere de cinci șchioape „Istvan Kovacs #1 referee”! Cine l-o fi scris, cine l-o fi adus, cine l-o fi plantat în tribuna aia, la îndemnul cui și de ce, sunt întrebări rămase fără vreun răspuns privind această ciudată reclamă, extrem de arbitrară! În ierarhia cui o fi Kovacs arbitrul numărul unu? Cam a nimănui, cum vom vedea în continuare citând surse avizate, poate doar a unora peste măsură de „grijulii” cu imaginea insului, căci expunerea respectivă seamănă cu reclamele făcute în scop comercial de cei care ne îndeamnă să cumpărăm pește oceanic ori produse farmaceutice, cum ar fi de la… „farmacia inimii, Catena”!

Cum a condus partida de la Tirana respectivul „fluierici” am văzut și noi la TV, dar mai ales a reieșit din ce a scris presa a doua zi. În acest sens, notele date de ziare au variat între 6,5 („Il Tempo”) și 5 („Gazzetta dello Sport”). Așadar, nu se poate spune că Istvan a excelat, făcând un „Arbitraj de elită”, așa cum apare titlul articolului din ziarul de specialitate al lui Ioanițoaia. Mai cu seamă că i s-au imputat destule ‒ culmea, chiar de către jurnaliștii italieni, cei care s-au bucurat de izbânda echipei lor (1-0 pentru AS Roma). Astfel, a fost acuzat că nu a acordat, în minutul 52, fault la faza când Senesi l-a prins de mână pe atacantul Romei, Abraham, împiedicându-l să continue cursa care se putea sfârși cu un gol și un cartonaș roșu arătat jucătorului de la Feyenoord. De asemenea, în minutul 47, la un șut al lui Mancini, mingea a lovit bara și a ricoșat în brațul lui Cristante, care avea mâna îndepărtată de corp, dar Kovacs nu a catadicsit să acorde henț! A mai fost și neacordarea cartonașului galben lui Nelson, intrat ca buldozerul în adversar. Poate că toate astea, și altele mai mărunte, nu au influențat rezultatul partidei, așa cum susțin cei de la „Gazeta sporturilor”, dar presa italiană îl trage vârtos de urechi pe „centralul” meciului. Și exemplul ni-l înfățișează nota 5 acordată celor trei arbitri ai lui Burleanu (Kovacs, Marinescu și Artene). Eu nu spun că Istvan Kovacs nu ar fi un arbitru bun, poate este, dar „arhiva” păstrează destule „accidente”, când a cam dat cu palma în potecă! Iar despre banner, am bănuiala că a fost pus la cale de ziaristul olandez Valentijn Driessen, care i-a acordat conaționalului nostru, vezi Doamne, nota 9,5! Probabil că împricinatul a urmărit alt meci, condus de alt arbitru!

*Vineri seară, în Bănie, s-a jucat partida dintre Universitatea Craiova și FC Botoșani, în cadrul barajului privind calificarea în Conference League. Meci anost, cu trânte, îmbrânceli și simulări, încheiat cu victoria juveților (2-0), în care arbitrul Feșnic a dat-o prin coceni, printre altele eliminându-l pe Mihai Roman, care l-ar fi lovit cu cotul în barbă pe Papp. Chiar și dacă așa a fost, în conjunctura de pe teren era de ajuns un cartonaș galben, dar Horațiu din Cluj a găsit de cuviință să fie roșu. E de remarcat că în repriza secundă moldovenii lui Croitoru au fost peste olteni, dar n-au reușit să înscrie. Iar bomboana de pe preparatul din arpacaș a pus-o Ivan, în minutul 91, când nu mai era nimic de făcut! Cu această ispravă, Universitatea se califică, alături de FCSB și Sepsi, pentru turul secund preliminar al Conference League. *Duminică, s-a disputat returul barajului de promovare/retrogradare dintre Chindia și Concordia Chiajna. În tur, scorul a fost 2-1, în favoarea ilfovenilor. În partida de la Ploiești, după multe ratări, târgoviștenii au reușit să înscrie, în minutul 92, ducând jocul la cele două reprize a câte 15 minute, terminate însă fără rezultat, motiv pentru care s-a recurs la loviturile de departajare. Dâmbovițenii au fost mai preciși înscriind de patru ori, iar ilfovenii doar o dată. Cu acest rezultat, Chindia rămâne în prima ligă.

*Dinamo și U Cluj au jucat și ele returul promovării/retrogradării. În primul meci, „șepcile roșii” învinseseră cu scorul de 2-0! Dorința „câinilor roșii” de a întoarce rezultatul s-a dovedit imposibilă, întrucât ardelenii au „scos” un 1-1, rezultatul de la Cluj fiind cel care a hotărât retrogradarea celor din Ștefan cel Mare. Cu acest insucces s-au dus pe apa sâmbetei cei 74 de ani de prezență neîntreruptă în fotbalul de elită al țării, Dinamo fiind a doua cea mai titrată echipă a României (după Steaua), cu 18 titluri de campioană câștigate și 13 Cupe. Păcat! *Sâmbătă noaptea s-a disputat, la Paris, marea finală europeană, dintre Real Madrid și Liverpool. Echipa spaniolă a câștigat trofeul Champions League, învingându-i pe britanici cu 1-0. Din declarațiile sale, cea mai mare deziluzie a avut-o Jurgen Klopp, antrenorul teamului englez, care declarase că victoria, de care era sigur, o va dedica Ucrainei! Așadar, prin înfrângerea echipei sale, Klopp i-a lăsat cu buza umflată pe microbiștii năpăstuiți de război!

P.S. Aflu cu nespusă bucurie că drăguții parlamentari, sfidând scumpirile din zilele ce le trăim, precum și teama de niscai rachete termobarice rătăcite pe vreunul din tăpșanele mioritice, s-au zobit în ședințe pentru a legifera, cu multă emfază și responsabilitate, ca bujorul să fie declarată floare națională! Ei, așa mai zic și eu grijă față de patrie a aleșilor săi!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger