AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuNăvala ciocoilor pomanagii

Năvala ciocoilor pomanagii

Pe Arena Națională, la meciul Austriei cu Macedonia de Nord (casap al trupei lui Mirel Rădoi), pe lângă cei vreo 13000 de microbiști din țară și de peste hotare s-au alipit și câțiva pomanagii mai puțin interesați de ce se petrece pe gazon, ei neavând, de fapt, habar de jocul cu „peticita”, doar că pentru „poză” s-au instalat moț în condiții de adevărat lux în fotoliile VIP, beneficiind, în afara acestora, în exclusivitate, de un restaurant amenajat sub tribuna întâi cu mâncare și băutură pe veresie, cu următorul meniu: pui marinat în lapte de cocos și sos de stridii, mușchi de vită în sos de busuioc proaspăt, dar și alte trăsnăi!

Cine au fost ăștia? Niște ciocoi flămânzi, care au dat năvală după o pomană îndestulătoare, dar, mai ales, pentru a fi prezenți la meci spre a-și arăta poporului hoiturile unse cu untura puterii! Erau acolo, împresurați cu slugărnicie de cei care conduc Federația de Fotbal, frageda președintă a Senatului, durdulia Anca Dragu, aerienii conducători de partide Ludovic Orban și Dan Barna, primarul ales de locuitorii capitalei, „salvatorul” Nicușor Dan, Lucian Bode de la Miliție, Bogdan Aurescu, omul cu munca… pe afară, Vasile Dâncu, vajnicul politician pesedist, și șeful procurorilor de la DNA, înlocuitorul Codruței. La polul opus, în tribuna săracilor, a doua, au primit bilete, cumpărate, după cum se vorbește, cu 125 de euro (!), Gică Hagi, Gică Popescu și Dorinel Munteanu. Cred că nu este necesar să amintesc cine sunt acești surghiuniți la cucurigu de către ochelaristul Răzvan Burleanu, președintele FRF, pentru a privi și ei din scaunele umilinței meciul cu pricina!

Oare câtă nesimțire poate să colcăie în acești lacomi de onoruri și câtă tristețe s-o fi adunat în sufletele celor trei ași ai gazonului, ei fiind tratați, după cum se vede, cu o crasă lipsă de respect și de apreciere de către cei care conduc fotbalul nostru?! Vai de noi, vai de țărișoara noastră ajunsă pe mâinile unor neica-nimeni, vai de fotbalul mioritic păstorit de un miop cu carențe majore la capitolul bun-simț! *Fără România desigur, meciurile Euro 2020 se țin zilnic lanț. În prima zi a săptămânii trecute, în Grupa D, fotbaliștii scoțieni s-au confruntat cu naționala Cehiei. Cu un jucător-minune, Schick, cehii au câștigat cu 2-0, unul dintre goluri fiind înscris de acesta de la o distanță de 46 de metri! *În al doilea meci al zilei, în Grupa E, Polonia a jucat contra Slovaciei. Cu tot Lewandowski al lor, leșii au pierdut cu scorul de 2-1. Arbitrul întâlnirii a fost Ovidiu Hațegan, care, în minutul 62, i-a rărit pe polonezi, eliminându-l pentru două cartonașe galbene pe jucătorul Krychowiak. Detractorii omului cu fluierul spun că decizia lui ar fi fost exagerată, ținând cont de importanța întâlnirii! Ei, asta este, mortul de la groapă nu se mai întoarce! *Seara, s-au întâlnit Spania și Suedia, fiecare cu gândul la cele trei puncte. Cum însă socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, niciuna dintre echipe n-a reușit să bage „împricinata” în neț! Scorul de 0-0 arată impotența ibericilor, care degeaba au pasat până i-au amețit pe scandinavi, fiindcă tiki-taka s-a dovedit, vorba vecinului meu Șomârlie, un fel de titi-kaka!

*Marți a fost ziua de foc, meciul Ungaria-Portugalia (Grupa F), desfășurat la Budapesta ‒ nu la București, cum au anunțat aiuriții de la UEFA (!) ‒ în vulcanul încins de 55000 de spectatori fără măști (!) înghesuiți mai abitir decât sardelele, s-a încheiat cu rezultatul de 3-0 pentru lusitani, care au reușit deschiderea scorului abia în minutul 84, mulțumită unei devieri a balonului de către un fundaș ungur. Ronaldo a marcat două goluri, unul din lovitură de la 11 metri! *Seara, când bebelușii și găinile dorm pe rupte, la Munchen, șenila nemțească a fost avariată de cocoșul galic. Francezii au câștigat partida cu scorul de 1-0, grație tibiei neamțului Hummels, de care s-a lovit păcătoasa minge ce a intrat apoi în plasa lui Neuer! Altfel, urmașii teutonilor au presat ca la storsul mustului, însă de măgan, fiindcă apărarea lui Deschamps, în frunte cu „madrilenul” Varane, le-a spulberat orice speranță. Dintre toți jucătorii m-a impresionat ciocolatiul Mbappe, care fuge mai tare decât un cal de curse și dă în minge de-o face ca de rugby! *Miercuri, rușii i-au învins pe ambițioșii finlandezi cu 1-0, rezultat care le dă speranțe la continuarea aventurii. *În meciul al doilea, Turcia-Țara Galilor, britanicii au învins cu 2-0, acumulând patru puncte în Grupa A.

*Apoi, alde Immobile i-au bătut pe elvețieni de le-a stat ceasul (3-0)! Cu această ispravă italienii s-au calificat în „optimi”. *Joi, la București, trupa lui Shevchenko le-a făcut beleaua macedonenilor, învingându-i cu 2-1. La acest meci, Hagi și Gică Popescu au refuzat invitațiile pentru lojile VIP. Au preferat să urmărească partida la televizor! Bravo lor! *Mai pe înserat, în Grupa A, belgienii i-au înfrânt pe ambițioșii danezi cu scorul de 2-1, primind „verde” pentru etapa următoare.

*Seara, Țările de Jos (fiind mai multe!) au bătut Austria cu scorul de 2-0. Cu această victorie, Olanda (pe numele vechi) merge și ea în „optimi”. *Vineri, Suedia s-a contrat cu Slovacia. Abia în repriza a doua s-a jucat ceva fotbal, nordicii câștigând din penalty (1-0). Spre sfârșit slovacii au atacat și cu portarul, dar degeaba. *La mijlocul zilei, Croația a făcut scor egal cu Cehia (1-1). Ambele combatante au fost așa de încinse, încât un fundaș croat i-a spart nasul lui Schick, umplându-l de sânge! *Spre miezul nopții, pe renumitul Wembley, lupta dintre britanicii englezi și scoțieni s-a încheiat… frățește (0-0). Aflăm cu tristețe că sir Ferguson, simbolul fotbalului insular, nu a fost lăsat să-și lase mașina în parcarea VIP, spre uimirea celui mai de succes antrenor din istoria fotbalului englez! Oare virusul nesimțirii umblă năuc prin toată lumea, nu numai la noi?! *Sâmbătă, trei meciuri cu pălălaie! Primul, Ungaria-Franța, disputat la Budapesta pe o vipie de 31 de grade, nu le-a priit francezilor, care n-au reușit decât „să scoată” un rezultat egal (1-1), în fața ambițioșilor strănepoți ai regelui Arpad. Și dacă în minutul 66, când Griezemann a egalat, cei doi fundași centrali ai ungurilor nu s-ar fi bâlbâit scorul rămânea 1-0 pentru gazde, prin golul înscris de Attila Fiola în minutul 47! Superstarul fenomenal Mbappe a cam tras chiulul la acest meci!

*La ora cinei, portughezii s-au întâlnit cu nemții. Turând motoarele, „panzerul” german i-a călcat de patru ori pe alde Ronaldo, câștigând cu 4-2. Încurcătură mare în grupa „morții”, în care Franța conduce, cu patru puncte. Dar miercuri se trage linie! *În meciul al treilea al zilei, Polonia și Spania s-au luptat pentru cele trei puncte. La sfârșitul partidei niciuna dintre formații n-a reușit să obțină victoria (1-1). Spania dezamăgește în acest turneu! *Duminică, la Roma, elevii lui Mancini au izbutit să-i înfrângă pe galezi (1-0), chiar dacă fotbaliștii italieni erau mai toți de pe banca de rezerve. La jocul cu pricina arbitrul Hațegan a ținut neapărat să iasă iarăși în evidență, chiar și cu o prostie, eliminându-l pe galezul Ampadu pentru o călcătură pe laba piciorului unui macaronar. Băieții angajați cu periajul de la ziarul lui Ioanițoaia îi dau dreptate, arătând poza fazei. Păi, băi nenișorilor, la meciul ăla au fost vreo zece faulturi asemănătoare; însemna ca Hațegan să-i elimine pe toți? Și cine mai rămânea în teren?! Aoleu! *În a doua partidă, elvețienii le-au tras fesurile pe ochi turcilor de trei ori (3-1)! Cu toate astea, n-au „prins” decât locul al treilea în grupă! Hm!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
865 afisari

3 COMENTARII

  1. Pe Spania așa o știu de… de cînd mă știu, neputincioasă. A fost altceva la mondialul cu vuvuzele și o vreme după, dar și-au revenit.
    Datorită felului de-a arbitra, peștele de la UEFA/FIFA se-mpute, fotbalul a ajuns greu de privit. E un fel de bambilici, alergat de-a proasta, căzături de cascadori la cea mai mică atingere, împinsături la cornere și lovituri libere, nu vezi temporizare, ruperi de ritm, driblinguri. Dac-o țin tot așa pe mine m-au pierdut.
    Comentatorii de la tembeliziunile din România m-au pierdut demult. Mă uit la cine-apuc și pot, dacă se nimerește să nu pricep nimic. Cel mai tare era un comentator de limbă arabă, vezi adresă jos, e bine cu brazilienii, rușii chiar, și alții ce pun suflet și trăiesc meciul. Acum 15 ani, dacă nu era Țopescu, chiar Domozină, opream sonorul și puneam radioul deasupra. Cei de la radio erau adevărați. Ăștia de-acum, de la tembelizor, pe lîngă că-s paraleli cu sportul, omoară limba română.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger