După ce și-a convins supușii să adune 800 de miliarde de euro cu scop de pace ‒ pentru înarmări! ‒, președinta Comisiei Europene, doamna Ursula, și-a continuat punerea în practică și a altor idei care să le umbrească traiul celor 450 de milioane de viețuitori ai Bătrânului Continent. Astfel, una dintre măsurile propuse este aceea ca banii populației aflați în bănci să fie preluați, sub diverse forme și pretexte, pentru a se asigura sumele necesare proiectului de înarmare. Dacă se va concretiza această năstrușnică idee, căreia în mod sigur umilii șefi ai statelor componente îi vor da degrabă „OK”-ul, restituirea banilor către deținătorii de drept s-ar face nu la cerere, cum ar fi normal, ci mai probabil la… paștele cailor! O altă idee măreață născută în neuronii șefei de la Bruxelles s-a materializat zilele trecute în Franța, când a intrat în vigoare Programul EVARS, directivă a Comisiei Europene care legalizează pedofilia!
Acest EVARS (Program de educaţie privind viaţa afectivă, relaţională şi sexuală, cică) a fost impus prin lege în școlile și grădiniţele din Franţa și el prevede că, înaintea vârstei de 4 ani, elevii trebuie „să-și cunoască corpul și să înţeleagă ce este intimitatea”! Părinţii refractari care nu vor ca, la 3 ani, copiii lor să știe mai mult decât ei, la 30 de ani, vor fi amendați, ba chiar pot fi trimiși la pușcărie. Probabil, curând, compania lui Hugh Hefner va ilustra noile ediţii cu Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana! Iar „merele de aur” vor putrezi în grădina fermecată, căci n-o să le mai culeagă niciun… prâslea! Revenind la pericolul extinderii războiului, unele instituții de prin Timiș și Neamț au pus la cale o serie de măsuri pentru instruirea și protejarea populației. Astfel, primarul comunei Tămășeni a elaborat un „program de aprovizionare cu produse alimentare raționalizate, în caz de mobilizare sau război” pentru perioada 2025-2028, cu tipărirea cartelelor! Așadar, văzând lucrurile astea, așteptăm cu emoție și nerăbdare și alte idei ale doamnei Ursula, toate, crede dânsa, în scopul unei vieți cât mai sigure și înfloritoare. Dar, credem noi, în fapt, cu perspectiva ca oamenii de rând să ajungă cât mai iute pe năsălie!
*Joi seară, la Lyon, trupa improvizată a lui Gigi din Pipera a clacat lamentabil în fața echipei conduse de Paulo Fonseca, pierzând și meciul retur, de data asta cu scorul de 4-0! Cum, în prima partidă, de la București, francezii câștigaseră cu 3-1, scorul general de 7-1 ne-a cam dus cu gândul la cel al unei reprize de… handbal. Tehnicianul Charalambous, sfătuit de „antrenorul” Becali, a prezentat în prima repriză o echipă cu câteva rezerve, motivând prin nevoia de a proteja câțiva titulari pentru a fi odihniți la partida din play-off, cu Rapid. Această manieră de abordare poate fi interpretată ca o lipsă de respect față de adversar, dar mai ales față de iubitorii de fotbal, care așteptau să vadă o implicare totală a „roș-albaștrilor”, animați de dorința de a da o replică măcar decentă francezilor, și nu un joc în dorul lelii, „fiindcă partida e pierdută”! Intrarea pe teren, în partea a doua, a „consacraților” nu a adus niciun reviriment, întrucât aceștia nu s-au întrebuințat, menajându-se, nicio fărâmă de orgoliu nu i-a împins să-și forțeze limitele și să se apropie cât de cât de nivelul de joc al lionezilor care s-au dovedit a fi net superiori. Așa se face că FCSB părăsește competiția cu capul plecat, după un scor rușinos, dar cu un exces de bucurie a lui Becali care se laudă că a câștigat din meciurile în Europa League multe milioane. Și când te gândești că fotbalul este un sport, și nu o tragere de manetă la… păcănele!
*Vineri, primul meci din play-off s-a disputat între Universitatea Craiova și U Cluj. Oltenii au pornit-o în trombă, dar după zece minute au ridicat piciorul de pe accelerație, dându-le astfel ghes ardelenilor să pună stăpânire pe joc și ferind cu succes poarta lui Lefter. Numai că, împotriva cursului jocului, o pasă greșită ajunge la un craiovean, mingea este trimisă apoi de la un coechipier la altul, iar ultimul, Mekvabishvili, înscrie nestingherit, întrucât Chipciu și linia de fundași păreau plecați la cules de ciuperci! La 1-0, clujenii se trezesc din bușitură și, în minutul 45, Macalou ratează o ocazie pe care n-ar fi pierdut-o nici cel mai modest jucător de la Vatra Luminoasă! Și așa, cu tabela atrătând scorul de 1-0 în favoarea doljenilor, se încheie primul mitan. În repriza secundă dominarea se împarte între cele două formații, dar elevii lui Mirel Rădoi sunt mai agresivi și eficienți. Ei marchează în minutele 61 și 80, prin Mora și Lukic, urcând scorul la 3-0, cu care se și încheie partida.
*Sâmbătă s-a disputat meciul CFR-Dinamo. Lipsiți de antrenor, se părea că jucătorii clujeni vor aborda întâlnirea cu oarecare prudență, dar nu a fost așa. Cu atac eficient, în care s-a evidențiat zvârluga Munteanu, trupa din Gruia a câștigat cu scorul de 3-1, lăsându-i pe „câinii roșii” să hămăie a pagubă sub Dealul Feleacului.
*În al treilea meci din play-off s-au întâlnit FCSB și Rapid. Vreo 25000 de împătimiți au asistat la disputa celor două rivale. Meci agitat, presărat cu faulturi în exces, în a cărei primă repriză s-au înscris două goluri: Bîrligea, 1-0, în minutul 29, și Ciobotariu, 1-1, în minutul 40. În partea a doua, jocul se încinge, Cisotti înscrie pentru 2-1, apoi Dobre egalează, ca peste nu mult timp Ciobotariu să facă 3-2 pentru Rapid, în ciuda faptului că „vișiniii” se aflau în zece, prin eliminarea, cam ușoară, în minutul 72 a lui Borza. În minutul 90, portarul Aioani se accidentează, locul fiindu-i luat de neispiratul Stolz. Acesta nu iese la o minge centrată, și Tănase face 3-3! Se mai joacă cinci minute de prelungiri, dar tabela rămâne imobilă. Cu acest semieșec, FCSB pierde două puncte. Hm!
P.S. Aflăm cu surprindere că antrenorul „tricolorilor”, Mircea Lucescu, nu l-a convocat la „națională” pe golgheterul acestei ediții de campionat, Louis Munteanu! În schimb, l-a chemat pe Ianis Hagi, care ba joacă, ba nu joacă la echipa unde este angajat, Rangers, iar mai deunăzi a ratat o lovitură de la 11 metri, la meciul cu Fenerbahce! Este de înțeles prietenia cu Gică Hagi, dar Lucescu ar trebui să aibă alte criterii de selecție la lotul național!
Louis Munteanu nu joacă pe același post cu Ianis Hagi iar acesta, de fiecare dată, aduce altceva în jocul naționalei.
Chiar nu știu ce caută-n Scoția. Fotbalul de-acolo nu i se potrivește deloc. În meciul ce l-am văzut cu Ianis titular la Rangers mi s-a părut că nu este jucat de coechiperi. Se demarca să primească mingea dar degeaba, nu-i pasau.