La „masa verde”

La vremea când comunismul era în floare, țăranii de la CAP-uri numeau „masă verde” unele produse ale câmpului, mai cu seamă lucerna, trifoiul, sfecla albă, porumbul furajer, iarba islazurilor, ele servind drept hrană pentru bovinele, ovinele și cabalinele aflate în dotarea gospodăriei colective. Aceste daruri ale naturii, muncite de agricultori, deveneau, după recoltarea lor, tainul potrivit pentru bietele animale care, la rându-le, ne asigurau nouă, oamenilor, necesarul de carne, lapte, lână și piei pentru haine călduroase ori încățăminte.

În prezent, s-a uitat aproape complet acest sens al sintagmei, ea fiind asociată acum mai ales cu abilitatea de a mânui (ori măslui) zarurile pe mesele verzi din cazinouri, pentru un câștig rapid și nemuncit. Fără legătură cu anterioarele considerații, zilele trecute, distinsa Comisie de Disciplină a FRF, adunată în plenul ei, a hotărât, și ea la „masa verde”, pierderea meciului cu Sepsi de către echipa craioveană a lui Mititelu, cauza fiind, știe tot microbistul, comportamentul nesportiv al „ultrașilor” olteni la respectiva confruntare. Toată tevatura a fost provocată de fapt de arbitrul Chivulete, care, în loc să ceară scoaterea din tribune a grupului turbulent și să lase partida să se desfășoare, a hotărât suspendarea definitivă a jocului, trimițându-i la cabine pe „combatanți”, lipsiți de vreo o vină! Privind decizia onoratei Comisii, se vede și de la două poște că e ceva „putred în Danemarca”, fiindcă sancționarea sub această formă a FCU Craiova, inedită pe la noi până una-alta, nu rezolvă cu nimic problemele de disciplină din stadioane. Dovadă sunt scandările neortodoxe ce au tot apărut și pe alte arene, doar că niciun arbitru nu a luat măsura demolatoare și tâmpită a chivuletelui! Rezultatul unei întâlniri sportive trebuie să se obțină pe teren, și nu la „masa verde”! Iar această Comisie, alcătuită din oameni fără echilibru, a hotărât, repet, pierderea prin foarfait a meciului de către elevii lui Nicolo Napoli, în loc să dispună, cum era omenește și sportiv, reprogramarea partidei. Nu, ei, componenții marelui for, au ascultat, probabil, șoaptele „corifeului”  Burleanu și ale „capelmaistrului” din arbitraj, grecul Vassaras, șefii neîmplinirilor din fotbalul românesc! Cum finanțatorul Adrian Mititelu a declarat că se va adresa la Comisia de Apel, apoi, dacă nu va avea câștig de cauză, la TAS, poate această decizie strâmbă va fi dusă pe apa sâmbetei! Iar Chivulete ar trebui lăsat o vreme să meargă să dea la pește, unde poate fluiera cât vrea a pagubă. Dar, de data asta, doar a lui!

*Joi seară, la două ațipeli înainte de crucea nopții, Dan Petrescu și echipa lui s-au deplasat la Roma pentru un meci din play-off-ul Conference League, cu echipa lui Maurizio Sarri, Lazio. În prezența a zece mii de macaronari, amestecați cu o mie de români și vreo câțiva amploaiați din Parlamentul și Guvernul României, cele două formații au jucat un fotbal de divizie secundă. Italienii, chiar dacă au dominat partida, nu au reușit decât o singură dată să introducă mingea în poarta lui Scuffet, și atunci dintr-o fază fixă, în care Felipe Anderson a pasat hoțește lui Immobile, iar talentatul fotbalist a înscris în stilu-i propriu, cu un superb voleu. Din păcate, băieții Bursucului nu au știut să profite de faptul că gazdele au rămas în zece jucători încă din minutul 15, când arbitrul britanic Craig Pawson l-a eliminat, cred eu, prea ușor, pe Patric. Acesta l-a faultat pe impetuosul Krasniqi, cel care în prealabil înșirase ca pe mărgele, driblându-i, patru adversari. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea italienilor, de neînțeles fiind teama cu care au jucat clujenii. De neînțeles a fost și prezența amploaiaților din Parlamentul și Guvernul României (Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dâncu) pe Stadionul Olimpic din Roma, când în țară cutremurele zgâlțâie casele oamenilor să le dărâme, iar în Deltă ucrainenii sapă pe canalele proprietate românească de capul lor, cu forța, fără nicio aprobare, distrugând echilibrul ecologic și starea acestora. În loc de Roma, mai abitir ar fi avut ce căuta respectivii conțopiști în Oltenia, unde oamenii dorm pe bătătură și prin cotețe de teama zgâlțâielilor, ori în Deltă, unde, repet, străinii fac ce doresc, fără rușine, pe glia noastră! Cât despre meci, concluzionând, echipa campioană a jucat penibil!

*Vineri seară, la Ploiești, Chindia a întâlnit U Cluj. După ce „studenții” au condus, grație unui joc foarte bun, cu 2-0 (!), în repriza a doua, din motive de relaxare, au rămas repetenți, lăsând târgoviștenilor inițiativa. Văzând ei, dâmbovițenii, cum stau lucrurile cu leneveala ardelenilor, au pus șaua pe cai și au reușit să egaleze (2-2), evitând primul eșec din acest an.

*Tot vineri, în gara Mioveni a sosit Rapidul! Odată cu el și vreo trei mii de giuleșteni gureși înfășurați în steaguri vișinii, care preziceau prin cimilituri victoria la scor a echipei favorite. Dar pe teren nu a fost așa, partida s-a încheiat cu scorul de 0-0, fiindcă trupa lui Nicolae Dică a jucat foarte bine, a pasat cu calm și s-a apărat cu succes la cele doar câteva încercări țepoase ale adversarei. Jucătorii giuleșteni s-au mișcat bătrânește, și degeaba le-a tot fluierat Adi Mutu din dește să se trezească, fiindcă ei n-au putut schimba macazul spre a intra pe o linie mai rapidă! În partida cu pricina, golgheterul ligii, Dugandzic, s-a făcut de râsul curcilor ratând lovitura de la 11 metri acordată de arbitrul Feșnic la un henț în careu comis de Carnat. Se pare că fotbalistul croat a vrut să pună în aplicare vreo traiectorie precum a rachetelor (chestie de actualitate), fiindcă altfel nu ar fi trimis mingea mult peste poartă, tocmai în spatele peluzei. Eh, fără tăgadă, Rapidul trebuie să-și mai achiziționeze ceva cărbuni!

*Sâmbătă, Farul a primit puncte de la Petrolul. Cu „zburdalnicul” Alibec în echipă, constănțenii au câștigat cu 2-0 și s-au așezat mai comod în fruntea clasamentului.

*Duminică seară, pe Arena Națională, elevii lui Pintilii i-au primit pe oltenii lui Geană. În secunda 56 a meciului, Edjouma a marcat în poarta oltenilor, ca apoi, la spartul târgului, în secunda 60 din prelungiri, colegul francezului, Cristea, să-i anuleze acestuia isprava printr-un autogol! Așadar, 1-1, după un joc așa și-așa. Arbitrajul lui Adrian Cojocaru, ca și jocul: cu opinteli și greșeli. În rest, ai noștri ca brazii!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger