Joia patimilor

Joia trecută, cele trei echipe românești rămase în competiția europeană și-au primit pe terenurile lor adversarele, pe care jinduiau să le înfrângă, spre a se pune cumva la adăpost de vreo surpriză neplăcuta în partidele retur de peste o săptămână. Prima care a pornit dansul a fost Sepsi, performera care în turul anterior obținuse un scor fascinant: 6-0! Asta i-a și determinat pe unii jurnaliști, grăbiți în aprecieri, să aștepte din nou o victorie la scor. Dar uite că nu a fost așa, întrucât echipa din Sfântu Gheorghe a cam pătimit și cu greu a obținut un rezultat de egalitate (1-1), cu un gol venit, din disperare, abia în minutul 90! Le recomand băieților conduși de Liviu Ciobotariu să fie cu ochii în patru în partida retur, fiindcă formația kazahă Aktobe nu are prea multe taine privind jocul de fotbal!

*A doua partidă s-a desfășurat la Ovidiu, între Farul și Flora Tallinn. După ce au pătimit și ei în primul mitan, încheiat cu 0-0, imberbii lui Hagi, ranforsați cu perechea Budescu-Alibec, au izbutit în repriza a doua să-și revină și să câștige cu scorul de 3-0, un rezultat, mai probabil, liniștitor. Dar ei nu trebuie să uite, în meciul retur, că balonul e rotund și se poate rostogoli te miri unde!

*A treia întâlnire, așteptată cu sufletul la gură de peste 28.000 de privitori, le-a pus față în față pe FCSB și echipa daneză Nordsjaelland. Meci greu, cam anost, în care bucureștenii, pătimind de-adevăratelea și până la final, n-au prea ajuns în arealul portarului advers. În ciuda faptului că oaspeții au jucat în ultimele treizeci de minute cu un om mai puțin, alde Coman nu au reușit nimic. Secetă, nu alta! Un 0-0 dătător de griji. Mai ales că, spre sfârșitul întâlnirii, elevii lui Johannes Hoff Thorup erau gata-gata să le facă pocinogul alor noștri, trimițând mingea în bara păzită de Târnovanu!

*Luând de-a bună hotărârea marilor șefi ai FRF, cluburile și-au trimis echipele la meciuri, ca nu cumva, prin lipsa lor, casele de pariuri să intre, precum țara, în faliment! Așa că vineri, în Cetatea Banilor, trupa lui Nicolae Dică a primit vizita formației din Voluntari. Ce am văzut la meciul ăla m-a lăsat… paf! Oltenașii de pripas, slujbași ai finanțatorului Mititelu, le-au vârât la iuțeală trei mingi în poartă ilfovenilor, umilindu-i! Cum tabela arăta, în minutul 21, scorul de 3-0, juveții au pus batista pe instrumentul cu ciocănele, dându-le oleacă voie la mișcare băieților școliți de Poenaru și Dună, oaspeții izbutind, astfel, în repriza a doua să înscrie un gol!

*A doua zi, pe înserate, gălățenii i-au primit încrezători pe studenții de pe Someș. Joc deschis, cu multe încercări, de ambele părți, de a introduce mingea în plasă, dar oprite de portari sau fundași. Totuși, în minutul 59, „oțelarul” Alexandru Mihai a înscris. Avantajul gazdelor este anulat însă în minutul 91, de Dan Nistor, care a transformat o lovitură de la 11 metri. Cinci meciuri ale băieților lui Dorinel Munteanu fără victorie!

*Seara, în Târgul Ieșilor, a sosit trupa condusă de Reghecampf. Până în minutul 58, când căpitanul moldovenilor, Roman, a fost eliminat, ieșenii au stăpânit pe de-a-ntregul terenul, înscriind și un gol la finalul primei reprize. Apoi, echipa din Copou, rămasă în zece jucători, și-a pierdut suflul, iar juveții au prins curaj. Au urmat înscrierea a patru goluri de către craioveni și degringolada din tabăra gazdelor. Până aici nimic de zis, oltenii preluând aproape în totalitate inițiativa. După meci însă, nemulțumit de înfrângerea cu 4-1 a echipei sale, primarul Iașiului, Mihai Chirică, a răbufnit, postând pe facebook unele nemulțumiri ‒ ce-i drept, cam acide ‒ referitoare mai cu seamă la Federația de Fotbal și, în subsidiar, la maniera de arbitraj, unde a văzut și el, ca toți microbiștii, unele șolticării ale omului în negru Istvan Kovacs. Deranjat la culme de această atitudine a edilului, realizatorul tv Vali Moraru s-a pornit să-l toace ca pe… curechi pe primar, exalând o mulțime de considerații pe care oricare ins aflat în scaunul respectiv nu ar fi avut dreptul (competența) să le emită. A uitat de sport și sportivitate, alegând să se angajeze într-o politică de mahala, proferând comentarii disprețuitoare nu doar la adresa primarului, dar și a votanților săi! În plus, dânsul s-a lansat în această polemică de doi bani neținând cont că „victima”, nefiind de față, nu-i putea replica! Îl anunț pe domnul comentator de faulturi că arbitrul Kovacs, apărat de el cu multă abnegație, a făcut unele mișmașuri în acea partidă. Unul dintre ele: la sfârșitul primei reprize, a fluierat încheierea ei cu toate că urma ca gazdele să execute o lovitură de colț! Apoi, purcoiul de cartonașe galbene acordate ieșenilor, cu ochii mijiți, și mai deloc împotriva oltenilor, la faze similare. Păi, nu cumva a avut dreptate să se enerveze Chirică?! Oare supertelevizionistul nu cumva o fi având vreo discretă simbrie de pe la Federația lui Burleanu, că prea a apărat-o cu… eroism? Eu nu spun că-i așa, nu afirm, doar întreb, ca tot omul!

*Duminică seară, în Giulești, Rapidulețul lui Bergodi și-a încărcat la refuz tenderul cu cărbuni pentru a avea suficientă presiune să întreacă echipa găzarilor din Ploiești. Doar că acel combustibil, se pare, nu a luat foc! Bramburindu-se pe teren precum niște muște bezmetice, „acarii” au încurcat grav macazurile și direcția: ei au trimis de două ori mingea în propria poartă, făcându-se de râsul curcilor! N-ar mai fi nimic de comentat după așa ceva, doar că drăguții de fani, furioși, pe la începutul mitanului al doilea au acoperit timp de vreo cinci minute terenul cu fumul petardelor, reușind să obțină o ceață de nu se vedea om cu… persoană! În schimb, la final s-a văzut clar tabela, arătând scorul de 2-0 pentru Petrolul și numele „glorioșilor” marcatori vișinii (poate doar la propriu, de jenă): Răzvan Oaidă și Borja Valle! Cât despre roiul de suporteri rapidiști, aceștia, cu inimile pline de venin, s-au crezut, după circul înfrângerii, că se află transpuși în joia patimilor!

*Luni seară, Dinamo a primit vizita fotbaliștilor de la FC Botoșani. Jocul a fost mai mereu la discreția „câinilor roșii”, care au reușit să câștige abia în minutul 95 (prima lor victorie din această ediție de campionat), și asta mulțumită autogolului nefericitului portar moldovean!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu