Fiesta dâmbovițeană

A dat Bunul Dumnezeu și trupa lui Edi Iordănescu a izbutit să se califice la Turneul final al Campionatului European, competiție ce se va disputa la anul pe teritoriul foștilor teutoni, în perioada 14 iunie-14 iulie. Traseul întâlnirilor a fost lung, uneori dificil, dar încheiat cu succes. Fotbaliștii „tricolori” au reușit să termine ca lideri în Grupa I (lucru nesperat după primele meciuri), dar să nu uităm că isprava s-a produs în compania unor reprezentative cam de mâna a treia, singura „sperietoare” fiind echipa Elveției. Din păcate pentru cei din Țara Cantoanelor, evoluția lor nu a avut rezultatul scontat, așa că au terminat doar pe locul secund, iar „naționala” noastră, neînvinsă în vreun meci, s-a așezat comod pe fotoliul cel mai înalt, de unde privește cu speranțe spre Germania.

Așadar, marți seară, bucurie mare după ce, în ultima partidă a campaniei de calificare, România a întrecut Elveția cu 1-0, în urma unui joc destul de bine regizat de juniorul lui Tata Puiu. Cele două izbânzi (victoria în meci și calificarea) au stârnit jucătorii, staff-ul, chibiții și pe cei 50.000 de spectatori să pornească o adevărată fiesta, etalată cu artificii, tiribombe, veselie, hore, îmbrățișări, lacrimi de fericire, șampanii și tot atâtea manifestări ce se obișnuiesc la celebrarea campionilor după câștigarea unor mari competiții! Sigur, Alibec et co. au obținut dreptul de… participare la un campionat, dar entuziasmul dâmbovițean a întrecut nu doar fiestele hispanice, ba chiar aș zice că pe alocuri s-a atins exuberanța brazilienilor în carnaval, lipsind doar defilările dansatoarelor îmbrăcate sumar și prezența taurinelor înfuriate! Mirobolanta petrecere a fost „încununată” de râsul nestăpânit al lui Burleanu, care prin nesperata calificare își vede asigurate încă mulți ani de-aci încolo miile de euroi, lunar, din vistieria Federației, bașca un tain gras din cele zece milioane primite, deocamdată, de la UEFA! Vorba unui fotbalist ajuns la senectute: „Nici dracu’ nu-l mai scoate pe ăsta din sediul Federației, decât poate pe copârșeu!”.

Hora bucuriei a fost completată de expunerea odraslelor de către unii jucători, copilași aduși la marea fiestă chit că unii, sugari încă, molfăiau tetina între gingiile fără dințișori, dormitând indiferenți! Eh, o să ziceți că sunt pricinos! Poate. Totuși… Să amintesc cum s-a jucat în Elveția, sau care este „baza de selecție” a fotbaliștilor din Andorra, în principal sindicatul bucătarilor și cel al zugravilor, ba chiar și din Kosovo, unde nu cred că toți cei 1,8 milioane de locuitori se ocupă cu fotbalul?! Cu toate astea, la această fiesta dâmbovițeană s-a adăugat și o adevărată campanie de presă, cu laude și lingușiri de mai mare minunea, astfel că fosta echipă destul de hulită cu vreo două meciuri în urmă a devenit acușica „a doua de aur”! Băi, băieți, hai să nu dăm cu căciula în patrupedele ce ne păzesc bătătura, fiindcă urmează Turneul din Germania! Să nu fiu înțeles greșit ‒ mai ales că eu nu l-am pus la zid pe Edi, cum au făcut mulți ziariști, atunci când echipa se chinuia, ba chiar i-am susținut năzuințele ‒, și eu sunt bucuros, ca orice român, că „naționala” a ajuns, după opt ani, să participe la un turneu final și sper să aibă succes. Dar de aici și până a afirma că a apărut „o nouă echipă de aur”, e cale ca de la… 0-0 cu Kosovo, la Priștina, într-o grupă de calificare, până la 3-2 cu Argentina, vicecampioană a lumii, eliminată în „optimile” C.M.!! Păi, ce-or zice „sfertfinaliștii” de la Campionatul Mondial din America?!

*După câteva zile de euforie, cei de la Federație au dat drumul la jocurile Superligii. Primul meci, vineri, s-a disputat la Sibiu, între Hermannstadt și Poli Iași. Echipa de pe Cibin nu a reușit să câștige, ieșenii „scoțând” un 0-0.

*La Ploiești, Petrolul i-a învins destul de greu pe moldovenii din Botoșani, cu 2-1.

*Sâmbătă a fost o zi neagră pentru Gică Hagi, trupa lui pierzând la Voluntari cu scorul de 4-2.

*Lui Mandorlini nu-i merge bine deloc. Jucând în Gruia cu formația lui Rednic, CFR abia-abia a izbutit să obțină un egal (0-0). Ocazii au avut ei clujenii, dar și arădenii de la UTA au fost aproape să introducă mingea în plasa portarului de pe Someș.

*Contrar previziunilor unor dudui de pe la televiziuni, care anunțau ca sigură anularea meciului de duminică de la Galați, din pricina zăpezii, partida s-a jucat, terenul fiind practicabil. Oțelul lui Dorinel, călit în meciurile egale, de data asta, cu CS Universitatea Craiova, n-a mai reușit remiza, oltenii, cu Mitriță de trei ori marcator, câștigând cu scorul de 3-1.

*Așa-zisul derby de București, dintre Dinamo și FCSB, s-a încheiat, după un joc așa și-așa, cu izbânda simbriașilor lui Gigi din Pipera, cu scorul de 1-0, gol înscris dintr-o lovitură liberă executată de Coman. Componenții echipei din Ștefan cel Mare, alias „câinii roșii”, ar trebui să se apuce de oină ori de cursele cu… iepuri mecanici, întrucât fotbalul e prea greu pentru ei!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger