Cu sau fără ofsaid?

În numeroasele meciuri urmărite, timp de multe zeci de ani, am avut ocazia să constat că nu de puține ori semnalizarea incorectă a poziției de ofsaid într-un meci de fotbal poate duce la vicierea rezultatului, favorizând pe nedrept una dintre echipe, în detrimentul celeilalte. Toată chestiunea stă, indubitabil, în mâinile celor care flutură fanioanele pe marginea terenului ‒ „tușieri”, cum li se spunea înainte, acuși, mai modern, asistenți ‒, confirmați, de bună seamă, și de „centrali”, distinși suflători în instrumentul cu bilă ce apar mai mereu, nu știu de ce, îmbrăcați în haine de parastas!

Deseori, din pricina unor nedreptăți provocate de semnalizarea dubioasă a unui ofsaid, am avut destule discuții, majoritatea contradictorii, cu cohorte de microbiști, ba chiar și cu unii care nu-s ahtiați după jocul de fotbal, dar mai aruncă din când în când câte-o privire la ce se petrece pe dreptunghiul de gazon. Mai zilele trecute l-am întâlnit pe Valentin Mărgineanu, fotbalist care a jucat ani buni ca fundaș central în divizia secundă, la vremea când meciurile din „B” aveau o calitate mult superioară celei etalate azi în partidele din prima ligă. Nemulțumit de numărul mare de greșeli, sau furăciuni, ce se produc în legătură cu interpretarea poziției de ofsaid, el propune, pe bună dreptate, să se treacă la desființarea acestei norme din regulament, care știrbește cursivitatea jocului și naște o mulțime de dubii, suspiciuni, acuze la adresa arbitrilor proferate de fotbaliști și spectatori, deopotrivă.

„Partida ar fi mai alertă, mai spectaculoasă, cu mai multe goluri marcate, iar arbitrii de tușă n-ar mai putea decide, uneori, o fază altcumva de cum este ea de fapt”, zice fostul fotbalist, care crede că, implementată, această încercare de a se elimina ofsaidul se poate experimenta foarte bine la meciurile amicale și la întâlnirile echipelor de tineret. Eu mă asociez acestei idei, și este posibil ca mulți iubitori ai fotbalului să o agreeze, căci deliciul în acest joc sunt tocmai golurile, partidele fără de ele sunt cumva sterpe, ca nunta fără lăutari, de-aia meciul lipsit de o astfel de reușită se cheamă… nul! Să ne amintim că în curtea școlii și pe maidane, acolo unde s-au „născut” mulți fotbaliști de valoare (în afară, desigur, de cei veniți din „academiile” de fotbal, apărute, spre nemulțumirea academicienilor adevărați, precum ciupercile după ploaie), nu se ia în seamă ofsaidul! Poate că nu ar fi nepotrivit ca președintele Federației de Fotbal, Burleanu, în loc să se ocupe de futsal, mai bine ar porni o asemenea tentativă de schimbare a regulamentului, o încercare de a dinamiza fotbalul actual, care din ce în ce mai mult se evidențiază prin jocuri dure, vitregite de spectaculozitate, cu destule furăciuni, unele înfăptuite prin ofsaiduri semnalizate anapoda!? Și poate n-ar fi de mirare ca fotbalul de pe întreaga planetă să preia această noutate, dacă, desigur, ea s-ar dovedi eficientă?!

Motive de a încerca această schimbare există. Nu mai departe în etapa trecută, „tușiera” Alexandra Apostu, la meciul Sepsi cu Gaz Metan, a anulat un gol valabil înscris de Golofca, pentru un asemenea ofsaid… inventat. Dar exemple sunt cu sutele; nu e cazul să insist, le știm cu toții! Și-atunci, nu este oare momentul să ne întrebăm cum ar fi mai bine: cu sau fără ofsaid? Nu aș vrea să fiu luat de unii în tărbacă pentru ideea cumva năstrușnică, întrucât ea nu-mi aparține. Se știe că dorința desființării ofsaidului a fost dezbătută chiar și în forurile înalte ale fotbalului, însă nu s-a concretizat. De bună seamă că este destul de anevoios să schimbi mersul unor lucruri împământenite, dar să recunoaștem că în ultimii ani s-au mai hotărât unele modificări în jocul de fotbal, și n-a fost rău. *Vineri, la Botoșani, „câinii roșii” i-au zdrențuit capela de învingător purtată de Marius Croitoru, „haita” betegind trupa moldovenilor cu scorul de 3-2. Este al treilea meci pe care dinamoviștii, struniți de Uhrin jr., îl câștigă, fapt ce le umple inima de speranțe microbiștilor din Tei.

*Sâmbătă, „bursucii” lui Dan Petrescu au fost în excursie la Pitești, unde i-au făcut ferfeniță pe argeșeni, înfrângându-i cu umilitorul scor de 6-0! Cu toate astea, năzurosul tehnician, conform obiceiului, nu s-a bucurat pe măsura rezultatului, arătându-și nemulțumirea pentru pierderea multor puncte prețioase în meciurile anterioare, astfel că echipa lui nu se mai află acum la o distanță liniștitoare față de urmăritorii ei, cum se întâmpla nu demult. El și-a exprimat temerea legată de rezultatul meciului de a doua zi, dintre Universitatea Craiova și FCSB. *Cum întâlnirea dintre olteni și bucureșteni s-a sfârșit cu scorul de 1-0 în favoarea cuplului Gigi Becali – Toni Petrea, temerile Bursucului sunt îndreptățite, fiindcă echipa lui mai are doar două puncte peste „roș-albaștri”. Avantaj precar, astfel că, mai probabil, în ultima etapă cele două rivale, FCSB și CFR, se vor înfrunta având titlul pe masă! Ce va fi atunci, vom vedea, dar pierderea multor puncte care le asigurau clujenilor o distanță confortabilă față de simbriașii latifundiarului îi răscolește somnul lui Dan Petrescu, și așa sfârtecat de griji! Păi?!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
247 afisari

4 COMENTARII

  1. dom’le
    fara offside multi atacanti ar fi fost portari……
    (se spunea ” la pomana ” odata demult…)

  2. normal ar fi sa se banuie INTRE EI,
    sa se incuie pe dinauntru
    si sa anunte rapirea la 112….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger