După cele două isprăvi ale „naționalei” strunite de Mircea Lucescu, în care distinsul antrenor pare că a alergat odată cu alde Man, zobindu-și un șold în așa măsură încât e nevoit să se opereze de îndată, fotbalul merge mai departe cu etapa a noua a primei ligi. Vineri, la „matineu”, au jucat Sepsi și FC Botoșani. Cu un proaspăt antrenor, Valentin Suciu, cei din Sfântu Gheorghe, modificându-și stilul de joc, au câștigat cu ușurință, cu scorul de 3-0, spre tristețea lui Liviu Ciobotariu, a cărui misie de „profesor” este să scoată echipa moldavă din zona de periferie a clasamentului, acțiune deocamdată umbrită de insucces.
*Seara, Dinamo s-a confruntat pe teren propriu cu echipa fostului jucător din Ștefan cel Mare Adrian Mihalcea, Unirea Slobozia. Mai toți microbiștii credeau că gazdele vor învinge la un scor mare, numai că replica fotbaliștilor ialomițeni a fost destul de tăioasă, ei pierzând „la mustață”, cu 1-0. Mai mult, spre mirarea fanilor dinamoviști, în mitanul al doilea oaspeții au ratat multe ocazii, ținându-i deseori în corzi pe bucureșteni! Eroul meciului a fost portarul „câinilor roșii”, Golubovic, el parând trei mingi pe care scria gol! Dinamo s-a chinuit să-și mențină firava zestre adusă de talentatul refuzat al Rapidului Cătălin Cârjan, în minutul 32 al partidei.
*A doua zi, în orașul covrigilor, echipa locală condusă de nou-numitul antrenor Eugen Neagoe, zis Geană, a primit vizita „oțelarilor”. Meci încâlcit, cu puține faze de poartă, încheiat cu o remiză (0-0). E de menționat că Oțelul lui Dorinel Munteanu este fără fisură, adică neînvinsă în cele nouă etape! Cât despre Gloria Buzău, ea rămâne în continuare codașa clasamentului.
*Ultimul meci al zilei de sâmbătă s-a disputat la Ploiești, între Petrolul și Farul. După cum au jucat cele două echipe, a părut o partidă din liga a doua. Meciul s-a terminat la egalitate, 1-1, golul petroliștilor, marcat de Grozav, fiind „analizat” de cei de la VAR timp de opt minute, bâlbâială ce a scos din sărite jucătorii și, bineînțeles, spectatorii.
*Duminică, sub Dealul Copoului, formația ieșeană a primit vizita oltenilor. Ei bine, surpriza surprizelor!, umiliții de la Sibiu din etapa trecută (Poli-Hermannstadt: 2-6!) au câștigat meciul cu scorul de 2-0! Craiovenii au dominat (70% posesie), dar n-au marcat, în schimb ieșenii au inițiat câteva contraatacuri-surpriză, din care au reușit să înscrie primul gol, în minutul 30. În repriza a doua, moldovenii au scăpat ca prin minune de egalare, mulțumită excepționalelor intervenții ale portarului Fernandez, iar în minutul 90+10 au marcat golul al doilea, uimindu-și adversarii! E de spus că Mitriță, în minutul 58, a ratat o lovitură de la 11 metri, trimițând mingea în culcușurile guguștiucilor! Ar mai fi de adăugat că, în ultimele minute, arbitrul Vidican a cam pus, discret, umărul la o eventuală egalare, acordând multe faulturi, cam pe veresie, în favoarea craiovenilor, dar degeaba! Mai mult, prelungind jocul cu opt minute, apoi cu încă două, în speranța ascunsă în mintea lui de a-i ajuta pe oaspeți, nu a făcut, de fapt, altceva decât să le dea posibilitatea ieșenilor să înscrie al doilea gol! Cât despre VAR, celor care l-au „deservit” le-a trebuit aproape un sfert de oră, pentru două intervenții, ca să-și poată da cu părerea! Te pomenești că or fi greșit ceaiul, în loc de cel natural or fi leorpăit din cel de mac?!
*Seara, mare meci mare, între CFR și FCSB! O primă repriză modestă, salvată de golul din minutul 36 marcat de Louis Munteanu printr-o execuție de finețe. În rest, lupte pe la mijlocul terenului și câteva bușituri mai zdravene, rod al implicării uneori cu ochii închiși din prea multă dorință. În repriza secundă, în minutul 49, tânărul Munteanu a repetat isprava, înscriind al doilea gol. Bucureștenii fac patru schimbări, introducându-i în teren pe Daniel Popa, Crețu, Octavian Popescu și Băluță, ultimul, în minutul 59, reușind să reducă din scor. Jocul se mai înviorează, cei mai activi fiind slujbașii lui Becali. Clujenii par mulțumiți cu 2-1, așa că se lasă oleacă pe tânjală, motiv pentru alde Tănase să ajungă mai des la poarta lui Popa care, în minutul 87, gafează respingând o minge, iar Dawa, aflându-se prin preajmă, o introduce în poartă! Este 2-2 și se joacă de colo-colo, ca la clince, gazdele punând în practică de câteva ori trânta pe la spate, pentru a-i opri pe Tănase și Octavian Popescu din cursă. Meciul se termină în minutul 94, egalitatea înscrisă pe tabelă fiind în defavoarea Bursucului, a cărui echipă condusese cu 2-0! Deh!
P.S. Citesc cu consternare un text al unor duduițe, pe numele lor Carmen Iordăchescu și Luminița Mincă (tandem ce semnează multe cărți pentru elevi), destinat clasei a treia, prin care îi îndeamnă cu nerușinare pe naivii și cruzii învățăcei la a-și modifica structura anatomo-fiziologică a trupului, driblându-i cu întrebarea, nimerită precum nuca în perete, „Ce, ție nu-ți place fotbalul?!”. Dar, ca să nu fiu acuzat că aș avea niscai ciudă pe distinsele țiitoare de lecții, redau textul adresat, spre asimilare, unor copii de 9 ani, un îndemn mascat ‒ consider eu ‒ cu scopul ca măcar o parte din ei să aplice nerușinata lor învățătură în viața de toate zilele! Și-acum, textul: „Cum te cheamă?” „Laura” „De ce nu te cheamă Matei?” „Pentru că sunt fetiță.” „Și ce dacă ești fetiță? Te poate chema Matei! Ce vrei să te faci tu când vei fi mare?” „Topmodel!” „Aaa… nu vrei să ai copii.” „Ba da! Vreau să fiu mamă!” „Păi de ce? Asta înseamnă să stai la cratiță și să faci cumpărături. Mai bine fă-te tată!” „Păi cum să mă fac tată dacă sunt fetiță?” „Și ce dacă ești fetiță? Te poți face tată! Ce, ție nu-ți place fotbalul? Fraților, vine, cumva, Apocalipsa?!
Aș dori sursa exactă a textului din P.S. Unde ați citit cu consternare acel text?