AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuCa-n vremea molimei liliacului

Ca-n vremea molimei liliacului

Marțea trecută, pe arena din Strada Maior Coravu, în asistența a vreo treizeci de mii de privitori, naționala alcătuită de Edi Iordănescu și-a propus să joace fotbal cu echipa din Belarus, o trupă alcătuită din unsprezece neica nimeni. Cum foștii cetățeni ai Uniunii Sovietice luaseră cu trei zile înainte o papară strașnică de la fabricanții de ceasuri din țara cantoanelor cu un scor de polo, speranțele unei victorii mai acătării îi îndemnau pe drăguții microbiști să-și facă visuri colorate în roz. Și dacă în prima repriză „tricolorii” au reușit să înscrie două goluri, în partea a doua a meciului tot ei au ajuns, mai cu seamă spre sfârșitul partidei, într-o degringoladă completă, să tremure ca varga de teama egalării!

Nu știu dacă este un obicei al românului să strice un lucru „bine făcut”, sau avem de-a face doar cu meteahna de a te mulțumi cu puțin, cedând sorților eventualul succes, obținut cu sufletul la gură?! Nu dau să lovesc în Edi și staff-ul său, nici să critic conțopiștii de la Federație, pentru calitatea partidei, doar îndrăznesc să mă mir de unele atitudini din timpul meciului din partea jucătorilor și, sigur, de câteva decizii ale antrenorului. Mă întreb ce rațiuni cu iz câștigător au determinat înlocuirea lui Băluță, cel care în minutul 39 a abandonat jocul din pricina unor „probleme musculare”, cu astenicul Cicâldău, intrat după cinci minute pe teren?! Nici schimbarea lui Man cu Octavian Popescu nu s-a dovedit inspirată, noul-intrat făcând figurație pe gazon, și în plus, la o contră cu un bielorus, a mai rămas și beteag! Tot atunci, în minutul 65, s-a produs și înlocuirea lui Moruțan cu Dobre, iar mai apoi a lui Stanciu cu M. Marin și a lui Alibec cu Fl. Tănase.

Schimbări făcute doar așa, de florile mărului, ori pentru a fi în ton cu noul regulament născut ca un meteorit în timpul molimei produse de liliacul cu ochi oblici, amendament care permite înlocuiri cu nemiluita! Păi, ca antrenor, de ce să avariezi formula cu care ai obținut 2-0, doar pentru a-i introduce și pe alții să joace? Da, este un sentiment creștinesc, generos, de pus în practică, eventual, la un meci amical, nu la unul de calificare! Rezultatul acestui… rulaj a fost dezamăgitor, fiindcă mai era puțin și oaspeții, văzând că este o pâine de mâncat cu proaspăt-introdușii, au prins curaj și au pus piciorul pe accelerație, reușind un gol, ca apoi să ne bage pe toți ‒ jucători și spectatori ‒ în sperieți cu tăioasele lor atacuri. Observ că înlocuirile de-a valma, în număr cât mai mare chit că e nevoie sau nu, au devenit o regulă, chiar dacă pun rezultatul în pericol!

*Încheiată fiind prima rundă, cea de primăvară, a calificărilor pentru Euro 2024, iată că, de ziua păcălelilor, Superliga carpatină (play-off) a sunat adunarea în fața televizoarelor. Așadar, sâmbătă, 1 aprilie, pe stadionul din Giulești, s-au confruntat Rapid și Farul. Joc bun, agitat, prima repriză aparținând dobrogenilor, care au trimis de două ori mingea în bara lui Horațiu Moldovan, pe când în mitanul al doilea dominația a fost de partea rapidiștilor, ei reușind să înscrie, în minutul 55, prin nigerianul Funsho Bamgboye. Și, când toată suflarea din stadionul de sub Podul Grant credea că elevii lui Adi Mutu vor ieși învingători, Nedelcu a trimis un șut imparabil în plasa vișinie, egalând. Partida s-a încheiat cu scorul de 1-1, iar cei doi antrenori, aparent mulțumiți, s-au îmbrățișat prelung, de parcă nu se văzuseră din vremea molimei restrictivului covid! Egalul lor le dă însă apă la moară concurentelor!

*A doua zi, duminică, în Bănie, craiovenii lui Eugen Neagoe i-au primit pe elevii lui Dan Petrescu. Meci alert, cu o droaie de cotonogeli, primadonă fiind clujenii. Ardelenii au deschis scorul prin nepotul soldatului Svejk, tânărul Cvek, și după cum decurgeau înfruntările se putea crede că scorul va rămâne bătut în cuie, numai că… peripețiile din teren au schimbat tabela, craioveanul Koljic egalând în minutul 72. A urmat o canonadă a oltenilor, dar care nu a dat rezultatul dorit de Neagoe. În prima repriză au fost vreo două faulturi în careul doljenilor, însă arbitrul Istvan Kovacs nici măcar nu a clipit. Cum VAR-ul n-a guițat, s-a mers pe mâna fluierarului. Rezultatul de 1-1 nu ajută pe niciuna dintre echipe, dar CFR se află la doar două puncte de Farul! Așa că…

P.S. Săptămâna trecută am avut plăcuta ocazie să particip la lansarea volumului distinsului scriitor Mircea M. Ionescu, „Careul de 16 metri, cu zei, activiști și gradați”, un scenariu parodic inspirat din pestrița lume a fotbalului. În prezența unui auditoriu ales, venit în elegantul Muzeu al Fotbalului, gazdă a evenimentului, vorbitorii au elogiat cartea, dar și întreaga operă a scriitorului, care a depășit patruzeci de tomuri editate. Tipăritura este o oglindire, în cheie satirică, a fotbalului mioritic. Autorul, cu mult talent, finețe și umor, descrie scene trăite de cei care, furați de pasiunea balonului rotund, se lasă îmbiați de tot soiul de aranjamente! O vorbă de apreciere merită și unul dintre inițiatorii acestui Muzeu al Fotbalului, deschis în Centrul Vechi al Bucureștilor, tânărul Răzvan Stoian, un amfitrion entuziast, pasionat colecționar. Iată că în negura prin care orbecăim de-o vreme mai răsare câte-o stea!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger