Ofuscați la culme, la sfârșitul meciului dintre Turcia și Georgia, disputat la Dortmund, fanii gruzini, fiindcă nici măcar un scor de egalitate nu au putut obține fotbaliștii lor, au sărit la bătaie cu urmașii lui Ataturk, iscând scene mai ceva decât în filmele americane de acțiune!
În pofida faptului că partida s-a desfășurat pe o ploaie torențială, calitatea ei a fost impresionantă, poate cel mai spectaculos joc de până acum al turneului. În mod sigur evoluția scorului i-a pus pe jar pe georgieni, favoriții lor și un oarece ghinion punând la grea încercare inimile celor cincizeci de mii de spectatori. Astfel, dacă în minutul 96, când tabela arăta 2-1 pentru turci, nefericitul Davitashvili nu ar fi ratat egalarea, fază urmată, la un minut distanță, de golul înscris de Akturkoglu, care consfințea victoria cu 3-1 a echipei sale, chelfăneala dintre suporteri poate nu s-ar mai fi pornit!
Dar așa, iritați și frustrați la culme, microbiștii gruzini au luat foc și s-au repezit peste supușii lui Erdogan, cărându-le pumni și picioare, de parcă se aflau într-o gală de kickbox, plus niscai obiecte zburătoare! Geaba s-au vârât guarzii între cele două tabere beligerante, fiindcă furia a fost atât de mare încât până și aceștia și-au luat-o pe coajă! Partida a fost încrâncenată, dar destul de echilibrată, turcii câștigând greu, surprinși de replica neașteptat de puternică a adversarilor. Numărul de șuturi la poartă a fost impresionant, mingea a lovit de trei ori bara și n-a lipsit nici intervenția VAR-ului, care a anulat un gol, în minutul 27, al turcilor! Cum la bumbăceala respectivă au fost parte cei din țara cu seraiuri, prietenul Șomârlie, nelipsit din preajma televizorului meu, mi-a spus râzând: „Vărule, bătaia asta-i ruptă din se… rai!
*Dat fiind că în țărișoara noastră nu mai apare niciun ziar neaoș de sport, gazeta lui Ioanițioaia pierind și ea „ucisă” de… on-line, adică dând ortul popii, nu am aflat dacă și după meciul dintre belgieni și slovaci („colegii” noștri din Grupa E) s-a iscat vreo încăierare. Recunosc că m-aș fi bucurat un pic să-i văd pe „dracii roșii” umiliți, că de ei îmi era cel mai teamă. Totuși, scorul de 1-0 cu care au pierdut belgienii nu reflectă întocmai raportul de forțe din teren, având în vedere că Lukaku a marcat două goluri, ambele anulate, pentru ofsaid și, respectiv, un henț comis, anterior înscrierii, de Openda (după o atingere extrem de „fină”, detectabilă doar cu senzorul atașat mingei!).
*Tot în ziua aia au jucat francezii cu reprezentanții marilor importatori de lemn din pădurile noastre, drăguții de austrieci. Meci aspru, isprăvit cu victoria norocoasă a „cocoșilor galici” (1-0), grație autogolului comis de strănepotul supușilor lui Franz Joseph, fundașul Wober! În rest, am asistat la scoaterea pe targă a celor două vedete, Mbappe, cu nasul spart, plin de sânge, și Griezmann, lovit dur la cap. Antrenorul francez Deschamps s-a agitat degeaba pe arealul rezervat lui, întrucât elevii săi n-au prea putut face mare lucru în fața tenacilor austrieci.
*O altă izbândă norocoasă a fost cea a portughezilor, care au învins Cehia cu scorul de 2-1, golul victoriei fiind marcat în prelungiri (minutul 93) de Conceicao. Cehii au înscris primii, apoi tot ei, printr-un autogol, au produs egalarea, iar la urmă, aproape de spartul târgului, cei din țara lui Magellan au „cucerit” toate cele trei puncte.
*Cu „derby-ul balcanic” dintre Croația și Albania, terminat la egalitate, 2-2, s-a pornit a doua rundă a meciurilor din grupe.
*Izbânda cu 2-0 a nemților în întâlnirea cu maghiarii a fost greu obținută. Dacă alde Szoboszlai n-ar fi ratat cele trei ocazii din primul mitan, poate altfel evoluau lucrurile. Învingătoare în ambele meciuri disputate, Germania este prima echipă calificată în optimile de finală.
*După 94 de minute de joc, Scoția și Elveția au terminat la egalitate: 1-1. Astfel, producătorii de ceasuri, cu patru puncte obținute, sunt și ei calificați.
*Joi, Slovenia și Serbia și-au împărțit frățește șansele (1-1), arbitrate fiind de Istvan Kovacs. Apoi, Anglia nu a putut trece de Danemarca (1-1), iar Spania a câștigat partida cu Italia mulțumită autogolului din minutul 50, comis de ghinionistul Calafiori.
*Vineri, la Dusseldorf, meci din grupa noastră: Slovacia-Ucraina. Slovacii au atacat de la început pe toate fronturile, au dominat jocul și au înscris în minutul 17, scor care s-a menținut până în minutul 54, când Shaparenko a egalat. A urmat o greșeală tactică a elevilor lui Francesco Calzona, care, interesați să păstreze rezultatul ce le asigura prezența în „optimi”, au cedat inițiativa. Această domolire i-a costat, întrucât ucrainenii au atacat neostoit și au izbutit să înscrie: 2-1. Scor cu care s-a încheiat partida, în pofida eforturilor slovacilor de a egala. Cât privește tribunele și fanii, am fost deosebit de impresionat de faptul că mai bine de cincisprezece mii de ucraineni au lăsat baltă pentru câteva zile războiul din țara lor, poate pe seama sistemului… Patriot donat de Iohannis și CSAT-ul mioritic, și au venit pe fuga mare în Germania să-și susțină echipa de suflet! Hei, așa mai zic și eu patriotism! Nu ca ai noștri spectatori, gata mai mereu să huiduiască, în loc să aplaude!
*La Berlin, austriecii i-au învins pe polonezi cu 3-1. Selecționerul Probierz l-a aruncat în arenă și pe celebrul Lewandowski, ca soluție de avarie, dar fără succes, Polonia, cu zero puncte, părând eliminată.
*La Leipzig, Olanda a avut ca adversar Franța. Cu toate că s-a încheiat 0-0, meciul a fost frumos, alert, cu câteva ratări de pomină, cu un gol al olandezilor anulat de VAR, toate în lipsa celui mai scump jucător, Mbappe, adus din infirmerie pe banca de rezerve spre încurajarea coechipierilor!
*Înainte de confruntarea „tricolorilor” cu belgienii, sâmbătă s-au jucat două partide: Georgia cu Cehia, scor 1-1, și Turcia-Portugalia, scor 0-3.
*Cu puțin timp înainte de crucea nopții, trupa lui Edi Iordănescu a întâlnit reprezentativa Belgiei. Meciul a început dezolant pentru „tricolori”. Nici nu bătuse gongul minutul 2, că Tielemans înscrie, profitând de neatenția jucătorilor români aflați prin careul lui Niță, cu toții, din păcate, insuficient concentrați la această fază. Mai departe, belgienii își fac jocul în voie, în timp ce ai noștri pierd mai toate mingile, greșesc pasele și se vede că nu sunt în zi bună! În plus, ei par apăsați de importanța meciului și acționează sub influența tracului: multe ezitări, oarece panică, făcând uitată precizia paselor cu care i-au dominat și învins pe ucraineni. Sporadicele contraatacuri anemice n-au putut aduce nicio reușită.
În partea a doua, aspectul jocului s-a mai schimbat: alde Drăguș depun efort mai susținut, devin mai activi, pun mai bărbătește piciorul la dueluri, iar „acțiunea” se mută mai des în jumătatea belgienilor. Ba chiar apar vreo câteva oportunități, una de pomină, în minutul 67, când Dennis Man, singurel cu portarul Casteels, n-a ochit bine plasa! Cu toate astea, „dracii roșii” sunt mai eficienți, au o viteză în plus. Astfel că după ce arbitrul anulează golul reușit de Lukaku, detectat de VAR că ar fi avut un vârf de pantof în ofsaid, bucuria nu ne ține mult. Pe fondul lipsei de concentrare a apărării noastre, De Bruyne înscrie în minutul 80 și al doilea gol al partidei. Așa că scorul devine 2-0 în favoarea echipei lui Domenico Tedesco, formație care, ce-i drept, ne-a fost net superioară, iar nouă ne rămâne să tragem speranța, precum spânul de barbă, că în meciul de miercuri cu Slovacia, ultimul din grupă, vom rupe inima târgului! Altfel…?!