AcasăEditia tiparitaPortavionul USS Dwight Eisenhower face exerciții în silă cu marina Turciei. Erdogan...

Portavionul USS Dwight Eisenhower face exerciții în silă cu marina Turciei. Erdogan laudă „inteligența și clasa” lui Putin în fața lui Biden

Portavionul USS Dwight Eisenhower face exerciții în silă cu marina Turciei. Erdogan laudă „inteligența și clasa” lui Putin în fața lui Biden/ Foto: navy.mil

După ce președintele SUA, Joe Biden, l-a tratat drept „ucigaș” pe omologul său Vladimir Putin, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, nu a pierdut ocazia să-l atace pe noul chiriaș de la Casa Albă. În timp ce relațiile militare americane cu rivala Grecie sunt din ce în ce mai intense, spre iritarea președintelui Turciei.

La întrebarea „credeți că Vladimir Putin este un ucigaș?”, pusă de un jurnalist al canalului ABC, președintele american Joe Biden a răspuns: „da, cred că da”. Biden a adăugat că intenționează să-l facă pe șeful Kremlinului să „plătească” pentru imixtiunea sa în alegerile prezidențiale din 2016 și din 2020.

Nu a fost nevoie de mai mult pentru a provoca o criză diplomatică iar Moscova și-a chemat „pentru consultări” ambasadorul său la Washington.

De partea sa, Vladimir Putin a răspuns cu sec: „Cine zice ăla e!”. „Vedem întotdeauna în celălalt propriile noastre caracteristici”, a spus Putin, înainte de a-i ura lui Biden (în vârstă de 78 de ani) „multă sănătate, fără nici un fel de ironie”. Apoi a continuat: „Ne vom apăra propriile interese și vom lucra cu americanii în condiții care ne sunt avantajoase”.

Germania, cu Biden, Turcia cu Putin

În acest schimb de amabilități, două țări membre NATO au afișat poziții diametral opuse, ceea ce ar putea fi de rău augur pentru viitorul Alianței.

Astfel, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a lăudat „limbajul foarte clar” al Washingtonului cu privire la Moscova, în special în ceea ce privește acțiunea sa în Siria și încercările sale de a se amesteca în procesele electorale ale țărilor terțe. Cu toate acestea, el nu a dorit să „comenteze sau să evalueze” termenul „ucigaș” folosit de Biden despre omologul său rus.

În Turcia, unde șeful statului este atent la toate, mai puțin la declarațiile sale despre omologii săi occidentali, Recep Erdogan a preluat cauza lui Putin și a considerat inacceptabile cuvintele succesorului lui Donald Trump. „Declarațiile lui Joe Biden împotriva lui Vladimir Putin nu fac parte din limbajul unui șef de stat. Acestea nu sunt declarații acceptabile ”, a Erdogan. În schimb, în opinia lui,  „domnul Putin a răspuns cu multă, multă inteligență și clasă”.

Nici Biden nu a a avut cuvinte de laudă la adresa lui Erdogan, numindu-l „autocrat” și evidențiind deteriorarea drepturilor omului din Turcia. Relațiile turco-americane sunt, de asemenea, îngreunate de achiziționarea de către Ankara a sistemelor avansate de apărare antiaeriană S-400 de la Moscova, despre care Washingtonul spune că amenință apărarea NATO.

O plăcere să lucrăm cu turcii…

Or, cu o zi înainte de declarațiile lui Erdogan, Marina SUA a indicat că grupul aeronaval format în jurul portavionului USS Dwight D. Eisenhower (IKE CSG) tocmai a efectuat un exercițiu cu fregata turcă TCG Gemlik, în estul Mediteranei. Și aceasta, potrivit comunicatului american, „folosind procedurile operaționale și tactice ale NATO”.

„Este o plăcere să lucrăm cu aliații noștri turci și să continuăm să clădim relații pe o bază de 70 de ani de valori și experiențe comune”, a comentat contraamiralul Scott Robertson, comandantul grupului aeronaval. „Desfășurarea operațiunilor cu forțele navale turce demonstrează angajamentul Statelor Unite față de aliații săi care împart aceleași idei. Și aceasta susține ideea că suntem mult mai puternici și mai capabili să menținem condiții libere și deschise pe mare atunci când suntem solidari”, a adăugat el.

Dar mai bine cu grecii…

Dincolo de cuvinte, a fost însă vizibil că grupul aeronaval american a făcut exerciții minime cu turcii, mai ales dacă le comparăm cu amploarea celor făcute în urmă cu câteva zile cu forțele Greciei. Și mai ales dacă se ia în considerare diferența de ton între comunicatele de presă publicate ulterior.

La 11 martie, IKE CSG a participat la un „exercițiu de interoperabilitate” alături de fregata HS Psara (trecută sub controlul său tactic) și de două submarine ale marinei grecești. În plus, avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Grecești au operat cu avioanele F/A-18 Super Hornets ale grupului american aerian îmbarcat.

„Relațiile de apărare dintre Statele Unite și Grecia au atins un nivel record și sunt din ce în ce mai puternice în fiecare zi”, a declarat Geoffrey R. Pyatt, ambasadorul SUA la Atena, în comunicatul publicat cu această ocazie de marina SUA.

„Sunt deosebit de mândru să văd IKE Strike Group în Marea Mediterană, o regiune dinamică din punct de vedere strategic în care Statele Unite își intensifică angajamentul”, a adăugat el, referindu-se la o relație de securitate „vitală” între Atena și Washington.

„Statele Unite consideră Grecia ca un pilon al stabilității în regiunea estică a Mediteranei și continuă să dezvolte o cooperare mai strânsă cu aceasta la toate nivelurile”, a insistat și US Navy, potrivit Opex 360.

Iar faptul că grecii s-a înscris la achiziția avioanelor americane F-35 refuzate Turciei (din cauza achiziției sistemelor rusești S-400) nu poate fi decât încă o pilulă amară pentru Recep Tayyip Erdogan.

author avatar
Tudor Borcea
477 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger