AcasăEconomieZona euro: recesiune profundă, redresare dificilă

Zona euro: recesiune profundă, redresare dificilă

Leul s-a speriat în faţa monedei Euro. A pierdut teren şi în faţa Dolarului

Se așteaptă ca zona euro să intre în recesiune în următoarele luni, iar economiștii avertizează că „nu va fi superficială”.

Cele 19 state membre care împart moneda euro au fost supuse unor presiuni semnificative de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie.O combinație de sancțiuni împotriva Kremlinului, încetarea bruscă a importurilor de gaz rusesc și necesitatea de a oferi sprijin financiar gospodăriilor și firmelor care se luptă cu criza energetică a întunecat perspectivele blocului – care la începutul anului se preconiza că va crește mai rapid decât Statele Unite.

„Încrederea consumatorilor s-a prăbușit atât de mult încât recesiunea nu va fi superficială”, a declarat Holger Schmieding, economist șef la Berenberg, pentru CNBC.Datele Comisiei Europene, brațul executiv al UE, au arătat că încrederea consumatorilor a scăzut la un nivel record în septembrie. De atunci, aceasta s-a îmbunătățit ușor, dar gospodăriile încă se tem pentru viitor și pentru situația lor financiară.

Schmieding a precizat că produsul intern brut real (ajustat la inflație) al zonei euro se va contracta puternic în trimestrul al patrulea și în primul trimestru al anului viitor – cu o scădere cumulată de 1,7%. O recesiune este definită ca fiind două trimestre consecutive de contracție.

Estimările preliminare de creștere pentru regiune sugerează o încetinire în trimestrul al treilea față de perioada precedentă de trei luni – de la o creștere de 0,8% la 0,2%. Belgia, Letonia și Austria au înregistrat contracții economice în ultimul trimestru.

Banca Centrală Europeană a început încet-încet să recunoască probabilitatea unei recesiuni în zona euro. La începutul acestei luni, președintele instituției, Christine Lagarde, a subliniat că „riscul de recesiune a crescut”.

Dar previziunile anuale de creștere economică publicate de banca centrală nu prevăd încă o contracție economică în întregul bloc. Acestea indică în prezent o rată a PIB-ului de 3,1% în acest an și de 0,9% în 2023. Cifrele actualizate urmează să fie publicate luna viitoare.

BCE a majorat ratele dobânzii de trei ori în acest an și se preconizează că va continua să facă acest lucru. Creșterile agresive ale ratei pot înăbuși creșterea economică pe măsură ce prețul împrumuturilor crește.

Morgan Stanley prognozează o contracție anuală de 0,2% în zona euro pentru anul viitor, Germania, în mod tradițional lider economic al UE, confruntându-se cu una dintre cele mai puternice scăderi, la -0,7%.

Chiar dacă zona euro iese din recesiune în primul trimestru al anului viitor, economiștii spun că lunile următoare vor fi în continuare grele.

„Mă aștept ca redresarea să fie dificilă și lentă”, avertizează Marco Valli, economist-șef la UniCredit, invocând ratele mai mari ale dobânzilor.Și alți economiști susțin acest punct de vedere, Felix Hufner(UBS) spune că recuperarea din 2023 va fi una „anevoioasă”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger