Zecile de miliarde de euro care curg spre Ucraina amanetează viitorul UE, dat fiind că împrumuturile nerambursate vor fi suportate fix din bugetul Uniunii, avertizează Curtea de Conturi Europeană. Instituția a atras atenția asupra creditelor de 33 de miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina, care se adaugă celor 18 miliarde de euro dați în 2023, arătând că aceste implică riscuri considerabile pentru bugetul UE.
Curtea de Conturi Europeană și-a manifestat din nou îngrijorarea față de creșterea expunerii bugetului UE, pe fondul deciziei de a acorda alte împrumuturi Ucrainei, bani care vin tot din împrumuturi de pe piețele financiare, făcute în numele Uniunii Europene.
La începutul anului 2024, legiuitorul UE a instituit Mecanismul pentru Ucraina. În plus față de sprijinul nerambursabil în valoare de 17 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027, credite de până la 33 de miliarde de euro vor fi finanțate prin împrumuturi de pe piața financiară și vor fi garantate cu marja de manevră a bugetului UE, așa cum este cazul creditelor din AMF+ (asistență macrofinanicară), această abordare implicând considerabile pentru bugetul UE, a semnalat Curtea de Conturi Europeană (CCE), în raportul privind execuția bugetului UE în 2023.
”Expunerea bugetului UE ca urmare a situației din Ucraina a crescut de la 16 miliarde de euro la sfârșitul anului 2022, la 33,7 miliarde de euro la sfârșitul anului 2023. Aceasta includea credite AMF+ în valoare de 18 miliarde de euro, credite AMF în valoare de 11,6 miliarde de euro, credite Euratom în valoare de 0,3 miliarde de euro și garanții bugetare în valoare de 3,8 miliarde de euro pentru împrumuturile în curs acordate de BEI și de alte instituții financiare. În același timp, Comisia a recunoscut o ajustare pentru depreciere în valoare de 8,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de euro în 2022) pentru credite acordate prin AMF și AMF+ Ucrainei, care reflecta pierderile preconizate pe durata de viață a creditelor”, se precizează în raportul CCE.
Plătesc generațiile viitoare
În 2023, instrumentul AMF+ a oferit Ucrainei sprijin în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de credite cu condiții extrem de avantajoase, care trebuie rambursate pe o perioadă de maximum 35 de ani începând din 2033, relatează CCE. Prin derogare de la Regulamentul financiar, creditele din AMF+ (asistență macrofinanciara) nu necesită provizionare pentru a acoperi riscul de nerambursare, deoarece sunt garantate prin marja de manevră a bugetului UE.
”Transferul către exerciții viitoare al riscurilor neonorării posibile a obligațiilor de rambursare ar putea exercita o presiune asupra bugetelor și nevoilor de plată viitoare”, susține CCE. Pe baza unei evaluări a riscului, ar fi fost necesară o provizionare egală cu 70 % din valoarea împrumutului, dacă împrumutul ar fi garantat de Fondul comun de provizionare. Acest lucru însemna ca bugetul UE să pună la dispoziție și să blocheze în avans 23 de miliarde euro pentru datoriile cu scadență pe termen lung, însă Comisia Europeană a considerat că provizionarea în avans a unei sume atât de mari nu ar fi cea mai bună modalitate de utilizare a resurselor publice.
UE împrumută Ucraina din 2014
Potrivit datelor Curții de Conturi Europene, împrumuturile către Ucraina au început încă din 2014, când a plecat primul miliard de euro. Au urmat 1,2 miliarde de euro în 2015, un miliard de euro în 2018, 1,2 miliarde de euro în 2020 și 1,2 miliarde de euro în februarie 2022, un miliard de euro în iulie 2022 și 5 miliarde de euro în septembrie 2022, împrumuturi pentru care s-au constituit provizioane de 1,1 miliarde euro în fondul comun de provizionare și 3,7 miliarde de euro garanții din partea statelor membre. Pentru împrumuturile de 18 miliarde de euro, din decembrie 2022, și de 33 miliarde de euro, decis în februarie 2024, nu există provizionare, semnalează Curtea de Conturi Europeană.
Eu NU VREAU SA FURE MAFIA ASTA COLONIALISTA ZISA UNIUNEA EUROPEANA DIN BANII MEI SI SA I INGROAPE N SUACRAINA. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA
Cine a hotarat asa ceva , ala sa plateasca.
Intr un an, suacraina va fi readusa de Putin la patria mamă. Patriotul Putin nu se va opri, o va readuce toata in Federatia Rusa. De unde dreaqu isi vor mai recupera colonialistii ue banii imprumutati? 😝
Asa a facut ur sula si bugetofagii ue si cetatenii ei slugi la rachetii mondiali si la ologarhii anericani.
Prostii plătesc chiar fără sa fie întrebati . Mari ambiții cont în JOC pentru a învinge RUSSIA , dar deocamdată UCRAINA este DEMOLATA iar banii sunt irosiți.
Dacă măcar 2 mln de ” patrioti” ucrainieni fugiți prin toată lumea si-ar vine mașinile bengoase cu un preț mediu de 25000€ s-ar strange 50mld € pentru Ucraina. Decât sa stea cu mana întinsă peste tot în lumea maimuțoiul de Zelensky ar putea face un apel. Dar pe ăștia îi doare în cur.
CAND PE LUNA DEZERTEAZA CCA O DIVIZIE DE UCRAINIENI DE PE FRONTUL DIN UCRAINA !!,TAMPITII DE LA VARFUL UE INCA MAI CREDITEAZA ,MAI FINANTEAZA UN RAZBOI PIERDUT DIN PRIMA ZI !!!.
Tocmai ma aflu in Cipru,plaja plina de ucrainieni, restaurantele la fel, niciunul nu munceste. Este luni dimineata, plaja plina de ei!! Ciprioti nu sunt, ei muncesc, ca sa poata intretine trantorii „dolce vita!!”.
Care împrumut? Să le dea bănuți nerambursabili. Să contribuie toți din UE la hoții lui zelenski.