Cauta

Yuanul, noua vedetă a sistemului comercial și financiar global

Moneda Chinei câștigă tracțiune: Indicele Standard Chartered Renminbi Globalisation Index (RGI), măsura proprietară a băncii britanice Standar Chartered privind utilizarea internațională a yuanului, a crescut cu 26,6% în 2022, depășind creșterea de 18,5% înregistrată în 202.

Yuanul rămâne pe o tendință ascendentă de mai mulți ani și capătă „o importanță semnificativă” în comerțul global. Deși RGI a scăzut timp de două luni la rând, până la 3.366 în ianuarie, a crescut șapte luni consecutive, atingând un nivel record de 3.452 în noiembrie.

De asemenea, popularitatea în tranzacțiilor comerciale semnifică ponderea sa tot mai mare în sistemul financiar global. Anul trecut, suma reprezentată de plățile și încasările transfrontaliere ale Chinei a ajuns la 42,1 trilioane de yuani(6,1 trilioane de dolari), în creștere cu 15% față de 2021, marcând a cincea creștere anuală consecutivă.

Ponderea decontărilor în yuani în valoarea totală a comerțului cu bunuri și a investițiilor străine directe a ajuns la 18% și, respectiv, 70%, ambele atingând noi maxime în ultimii ani.La sfârșitul lunii trecute, China și Brazilia au ajuns la un acord pentru a face comerț în propriile monede, renunțând la dolarul american ca intermediar.

Acordul va permite Chinei, principalul rival al dominației economice a SUA, și Braziliei, cea mai mare economie din America Latină, să își desfășoare tranzacțiile comerciale și financiare masive în mod direct, schimbând yuani pe reali și viceversa, în loc să treacă prin dolar.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, are acorduri similare cu Rusia, Pakistan și alte câteva țări.În februarie, Banca Centrală a Irakului a anunțat că intenționează să permită pentru prima dată ca schimburile comerciale cu China să fie decontate direct în yuani, pentru a-și îmbunătăți accesul la valută străină.

Blocul economic format din șase membri ai CCG( Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar) caută să își aprofundeze relațiile comerciale și de investiții cu China, iar cele două părți sunt tot mai aproape de semnarea unui acord de liber schimb.

Recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită este posibil să deschidă ușile pentru „o utilizare mai diversificată a yuanului pentru comerț și investiții în timp”, au declarat economiștii de la Standard Chartered.

În timpul călătoriei,  Xi a menționat utilizarea deplină a Bursei de Petrol și Gaze Naționale din Shanghai ca platformă pentru a efectua decontarea în yuani a comerțului cu acești combustibili.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version