AcasăEconomieYuanul, noua vedetă a sistemului comercial și financiar global

Yuanul, noua vedetă a sistemului comercial și financiar global

Moneda Chinei câștigă tracțiune: Indicele Standard Chartered Renminbi Globalisation Index (RGI), măsura proprietară a băncii britanice Standar Chartered privind utilizarea internațională a yuanului, a crescut cu 26,6% în 2022, depășind creșterea de 18,5% înregistrată în 202.

Yuanul rămâne pe o tendință ascendentă de mai mulți ani și capătă „o importanță semnificativă” în comerțul global. Deși RGI a scăzut timp de două luni la rând, până la 3.366 în ianuarie, a crescut șapte luni consecutive, atingând un nivel record de 3.452 în noiembrie.

De asemenea, popularitatea în tranzacțiilor comerciale semnifică ponderea sa tot mai mare în sistemul financiar global. Anul trecut, suma reprezentată de plățile și încasările transfrontaliere ale Chinei a ajuns la 42,1 trilioane de yuani(6,1 trilioane de dolari), în creștere cu 15% față de 2021, marcând a cincea creștere anuală consecutivă.

Ponderea decontărilor în yuani în valoarea totală a comerțului cu bunuri și a investițiilor străine directe a ajuns la 18% și, respectiv, 70%, ambele atingând noi maxime în ultimii ani.La sfârșitul lunii trecute, China și Brazilia au ajuns la un acord pentru a face comerț în propriile monede, renunțând la dolarul american ca intermediar.

Acordul va permite Chinei, principalul rival al dominației economice a SUA, și Braziliei, cea mai mare economie din America Latină, să își desfășoare tranzacțiile comerciale și financiare masive în mod direct, schimbând yuani pe reali și viceversa, în loc să treacă prin dolar.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, are acorduri similare cu Rusia, Pakistan și alte câteva țări.În februarie, Banca Centrală a Irakului a anunțat că intenționează să permită pentru prima dată ca schimburile comerciale cu China să fie decontate direct în yuani, pentru a-și îmbunătăți accesul la valută străină.

Blocul economic format din șase membri ai CCG( Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar) caută să își aprofundeze relațiile comerciale și de investiții cu China, iar cele două părți sunt tot mai aproape de semnarea unui acord de liber schimb.

Recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită este posibil să deschidă ușile pentru „o utilizare mai diversificată a yuanului pentru comerț și investiții în timp”, au declarat economiștii de la Standard Chartered.

În timpul călătoriei,  Xi a menționat utilizarea deplină a Bursei de Petrol și Gaze Naționale din Shanghai ca platformă pentru a efectua decontarea în yuani a comerțului cu acești combustibili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
987 afisari

6 COMENTARII

  1. La 15 centi pe muian…. povesti de adormit copii si intarit stremelagul rusofililor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger