Moneda Chinei a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, după ce Beijingul a prezentat marți o serie de măsuri de stimulare a economiei.
Yuanul offshore s-a întărit pentru scurt timp la 6,9946 pe dolar. Yuanul onshore se tranzacționează în prezent la 7,0319 față de dolar.
Factorii de decizie chinezi vor trebui să fie atenți să nu permită câștigurilor yuanului să cântărească asupra sectorului de export, având în vedere o economie încă fragilă, a declarat pentru CNBC Wei Liang Chang, strateg FX.
Pentru Ben Emons, fondator al Fed Watch Advisors, un yuan puternic ”poate adăuga o presiune deflaționistă suplimentară asupra exporturilor Chinei”.
Spre deosebire de alte valute importante precum dolarul american și yenul japonez, care au un curs de schimb flotant, China menține un control strict asupra valorii yuanului în țară: i se permite să se tranzacționeze într-un interval limitat de 2% peste sau sub cursul mediu al zilei.
Yuanul offshore – comercializat în principal în Hong Kong, dar și în Londra, Singapore și New York – nu este controlat la fel de strict ca yuanul onshore și este influențat de cererea și oferta de pe piață.
Banca centrală a Chinei va reduce cu 50 de puncte de bază cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o aibă la îndemână, cunoscută sub numele de rata rezervelor obligatorii sau RRR, a anunțat guvernatorul Pan Gongsheng.
Obligațiunile chineze au crescut, randamentele pe 10 ani și 30 de ani atingând minime record. Cererea mai mare pentru obligațiunile unei țări tinde să consolideze moneda acesteia.
Acțiunile chinezești au crescut și ele în urma anunțului, indicele Hang Seng din Hong Kong înregistrând marți cea mai bună zi din ultimele șapte luni, în timp ce indicele CSI 300 din China continentală a înregistrat cea mai mare creștere într-o singură zi din ultimii patru ani.
Stimulentele financiare vin în contextul în care economia Chinei nu va atinge obiectivul de creștere de 5% stabilit de guvern pentru 2024, relatează The Washington Post. Creșterea producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul a încetinit, în timp ce piața bursieră și investițiile în sectorul imobiliar s-au prăbușit. Șomajul este în creștere, iar deflația rămâne o problemă urgentă.
Goldman Sachs și Citigroup și-au redus proiecțiile privind creșterea economică chineză din acest an la 4,7%, în timp ce Morgan Stanley se așteaptă la doar 4,6%.
Un lucru este clar, CHINA este la ora actuala o..PUTERE, si pe deasupra in crestere. Nu va mai dura mult si toata industria mondiala va ajunge sa fie condusa de CHINEZI!