AcasăEconomieWall Street mizează totul pe Marele Pivot Monetar din 2024

Wall Street mizează totul pe Marele Pivot Monetar din 2024

Relaxarea politicilor monetare declanșează frenezia burselor și creșterea economică

După ce s-au ciocnit în ultimii ani, afaceriștii de pe Wall Street și Rezerva Federală  sunt – pentru prima dată – în mare parte sincronizați: Marele pivot monetar este aproape, în timp ce bancherii centrali pregătesc o aterizare ușoară, odată de neconceput, în cea mai mare economie a lumii.

Aceasta este concluzia de ansamblu după ce Fed a dat cel mai clar semnal de până acum că istorica sa campanie de înăsprire a politicii monetare s-a încheiat, proiectând reduceri mai agresive ale ratelor dobânzii în 2024.  Astfel, s-ar putea declanșa una dintre cele mai mari creșteri economice din istoria recentă.

Practic, niciun colț al piețelor financiare nu a fost lăsat în afara unui avans al activelor încrucișate, care a început miercuri și s-a extins până joi.

Acțiunile globale au crescut. Titlurile de trezorerie din au înregistrat cea mai bună zi din martie. Monedele globale au crescut în raport cu dolarul, iar obligațiunile corporative s-au redresat.

„Aceasta este o schimbare masivă de paradigmă pe Wall Street, ciclul cel mai agresiv de creștere a ratelor din ultimele decenii se apropie de sfârșit”, a declarat Adam Sarhan, fondatorul 50 Park Investments. „Fed nu se mai ocupă de inflație ca de inamicul public nr. 1”.

Investitorii estimează acum șase reduceri de rate cu un sfert de punct în 2024, de două ori mai mult decât cele trei prevăzute de bancherii centrali. Economiștii de la Goldman Sachs Group  și-au revizuit prognoza pentru a arăta reduceri începând cu luna martie.

De asemenea, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană vor lua decizii de politică monetară. În timp ce liderii lor ar putea să respingă piețele mai puternic decât a făcut-o Fed, comercianții estimează cel puțin șase reduceri de un sfert de punct pentru BCE și cinci pentru BOE.

Desigur, nu există nicio garanție că euforia va dura. Piețele s-au împedicat în ultimii doi ani în pariurile de reducere a ratelor, doar pentru a fi prinse pe picior greșit atunci când Fed nu a făcut nicio schimbare. Nu este greu de imaginat că, în lunile următoare, câteva cifre neașteptate privind inflația sau locurile de muncă vor determina bursele să schimbe cursul.

Dar Wall Street este pe val. Indicii Dow Jones Industrial Average și Nasdaq 100 sunt în creștere vertiginoasă. Un indicator al acțiunilor asiatice a urcat cu 1,4%, iar Stoxx 600 din Europa a câștigat și el.

Miercuri, titlurile de Trezorerie din partea frontală au înregistrat cea mai bună zi de la apogeul crizei băncilor regionale americane din martie.

Mary Nicola, analist ecomomic la Bloomberg, spune că „Fed a oferit un final de an satisfăcător atât pentru susținătorii obligațiunilor, cât și pentru cei ai acțiunilor”. Aceasta sugerează “o navigație ușoară pentru activele de risc până la sfârșitul anului, nu doar în SUA, ci și pe piețele mondiale”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
432 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cum e scris articolul pare ca e de bine. Dar cand ma uit in jur, operatia a reusit, pacientul a decedat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger