Cauta

Vremea rece, marele test al surselor de energie europene

Valul de frig care afectează  nordul continentului va continua și săptămâna viitoare. Temperaturile în scădere vor începe să pună presiune asupra aprovizionării cu energie, care este esențială pentru ca Europa să supraviețuiască iernii fără pene de curent.

O toamnă blândă a limitat consumul de gaze și a ajutat la umplerea depozitelor, atenuând îngrijorările legate de posibilele penurii cauzate de pierderea fluxurilor rusești. Dar acum încep provocările.

O cerere mai mare de încălzire și o lipsă de aprovizionare din partea parcurilor eoliene din Marea Britanie, Germania și țările nordice vor pune la încercare rețelele, la fel cum centralele nucleare franceze și suedeze se confruntă cu dificultăți.

Deși guvernul Germaniei, cea mai mare economie europeană, se așteaptă să aibă suficientă energie în lunile mai reci, autoritatea de reglementare a rețelei BNetzA a îndemnat locuințele și întreprinderile să reducă încălzirea pentru a economisi combustibil.

„Este foarte probabil să existe o creștere a cererii de încălzire pentru a face față condițiilor mai reci care vor persista în cea mai mare parte a lunii”, a declarat Alexandra Sherred, meteorolog asociat la The Weather Co.

Deși va fi mai cald în jurul Mediteranei, nordul Europei va resimți gerul până săptămâna viitoare.

Îngrijorarea este că aceste condiții însoțesc o agravare a crizei de energie în Suedia, cu o întrerupere a celui mai mare reactor nuclear al țării crescând riscul real de deconectări. Asta înseamnă că națiunea va trebui să se bazeze pe importurile de energie din Norvegia, Germania și Polonia.

În Germania, cetățenii au fost lăudați pentru că au economisit gaz când temperaturile erau încă blânde în noiembrie. Dar cererea de încălzire crește acum, când temperaturile ajung la aproximativ -7 grade Celsius în orașe precum Berlin și Hamburg.

Există și alte amenințări meteorologice la adresa sistemului energetic al Europei. Producția eoliană se află la niveluri scăzute și va rămâne așa în următoarele zile.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version