AcasăEconomieVremea, brokerul piețelor gazelor europene

Vremea, brokerul piețelor gazelor europene

Vremea ține cu Europa:  cotaţiile de referinţă la gazele naturale au scăzut marţi dimineaţă cu până la 11%, după un declin înregistrat luni, în condițiile în care stocurile mai mari decât de obicei pentru această perioadă a anului protejează regiunea împotriva unor eventuale întreruperi în aprovizionare iar prognozele meteo arată că  actualul val de frig se va încheia în curând.

În jurul orei 9.30 la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, referința europeană, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 7,9% până la 60,80 euro pentru un Megawatt-oră. În total, de la începutul anului şi până în prezent preţul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 20%, potrivit Bloomberg.

Conform prognozelor pe termen lung realizate de Maxar Technologies, vremea caldă ar putea să persiste până în prima săptămână din februarie, iar temeraturile din nord-vestul Europei vor crește. Prin urmare, prețul gazelor ar putea continua să scadă în zilele următoare.

Creșterea cererii de gaz pentru generarea de energie ar trebui să fie mai moderată în comparație cu luna trecută, a estimat EnergyScan, platformă de analize a Engie SA.

Norvegia, care a rămas principalul furnizor de gaze al Europei după ce Rusia şi-a redus livrările, a anunţat  că îşi revine după recentele reduceri ale producţiei provocate de întreruperile planificate dar şi de unele neprogramate, menționând însă că livrările sale totale sunt în continuare sub capacitatea maximă.

Preţul gazelor a coborât săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, spre ușurarea guvernelor îngrijorate de inflație și încetinire economică.

Analiștii de la Alfa Energy susțin că piaţa gazelor a rămas “relativ stabile” în pofida valului de frig. În contextul prognozei  creșterilor temperaturilor până la începutul lui februarie, nu se aşteaptă o evoluţie volatilă a preţului până atunci.

De asemenea,  traderii urmăresc cu atenţie repunerea în funcţiune a Freeport LNG, un important terminal pentru exportul gazelor lichefiate din SUA, care a fost închis după o explozie survenită în vara lui 2022. Lucrările de reparaţii au fost finalizate şi operatorul intenţionează să repornească activitatea – posibil la finele lunii februarie sau începutul lui martie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
127 afisari

2 COMENTARII

  1. Fii serios,dle Jacota ,toata Europa ,inclusiv colonia in care traim,a avut parte de o iarna blanda si calduroasa.Ti se pare ca a scazut cu vreo centima pretul gazelor ,energiei sau carburantilor?Locuitorii Europei sunt jefuiti in cel mai pur stil banditesc.Derbedeul de la Kiev are nevoie de bani.

  2. Acea scadere de pret nu s-a vazut in factura consumatorilor finali, ci a asigurat profituri si mai mari pentru intermediari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger