Autoritățile vor să-i forțeze pe crescătorii de ovine să-și vaccineze animalele împotriva pestei micilor rumegătoare, fapt care le va distruge orice șansă de a mai exporta animalele. În plus, vaccinul este destul de controversat, tocmai de aceea nici nu este folosit pe scară largă. Marele neajuns este că, după administrarea vaccinului, în rezultatul analizelor nu se poate distincția între ovinele vaccinate și ovinele bolnave de pesta micilor rumegătoare.
Pentru a scăpa de bătăi de cap, ANSVSA i-a convocat pe crescătorii de ovine și caprine pentru a-i convinge să-și vaccineze, în masă, animalele cu vaccinul împotriva pestei micilor rumegătoare. Crescătorii au avertizat că vaccinarea va însemna și interdicția la export, dat fiind că țările arabe nu acceptă să importe ovine care au fost injectate cu acest ser. Fără exporturile în țările arabe, creșterea ovinelor în România va dispărea, astfel că proprietarii de animale sunt deciși să se opună cu toate forțele unei asemenea măsuri.
Potrivit ANSVSA, discuțiile cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, ai centrelor de colectare, exportatorilor și fermierilor au avut ca temă principală oportunitatea vaccinării ovinelor contra pestei rumegătoarelor mici (PRM), considerată de autorități o măsură esențială în protejarea sănătății animalelor și în susținerea sectorului agricol românesc. Culmea este că vaccinul nu este nici măcar autorizat în UE, însă autoritățile române vor să obțină aprobarea Comisiei Europene pentru utilizarea acestuia.
”Vaccinarea este un pas esențial în prevenirea răspândirii bolii. S-a convenit constituirea unui grup de lucru format din specialiști ANSVSA și reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, care va organiza întâlniri trimestriale pentru a monitoriza evoluția vaccinării și pentru a lua măsuri rapide în funcție de nevoile fermierilor și ori de câte ori situația operativă o va impune. Totodată, s-a subliniat importanța elaborării unei strategii naționale de vaccinare contra PRM, care să fie supusă aprobării Comisiei Europene. Aceasta va contribui la asigurarea unei protecții adecvate a sectorului de creștere a animalelor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Virusul, împrăștiat în mod deliberat
Crescătorii de ovine spun că, fără export, vor fi nevoiți să renunțe la această activitate. În plus, aceștia sunt convinși că este ceva foarte în neregulă cu apariția virusului pestei micilor rumegătoare în România și că acesta ar fi fost adus intenționat. Mai mult, autoritățile nu au fost în stare să finalizeze ancheta epidemiologică și să afle cum a ajuns virusul în țara noastră.
”Ni s-a spus că a venit de la Constanța la Timișoara. Deci știi de unde a venit, dar nu știi cine se face vinovat. Dacă statul nu este correct cu mine și mă minte, spunându-mi că e din cauza mea, când eu știu clar că nu este din cauza mea, că s-a adus din afară, cum poți să ceri oamenilor să aibă încredere? În final, asta se urmărește, să ne termine și cu oile. Dacă nu spui cine a greșit și cum a ajuns virusul la noi, înseamnă că tu ai greșit intenționat. Știu că a venit de acolo, dar până acolo cine a adus virusul?”, ne-a declarat Mircea Toma, crescător de ovine. Ioan Avîrvarei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Harghita, ne spune că am ajuns să fim forțați să acceptăm toate nebuniile.
”Noi nu avem încredere în acest vaccin, nici nu am auzit că ar exista așa ceva, și nu suntem de acord să-l administrăm animalelor. Dacă pierdem exportul către arabi, dispare oieritul din România”, ne-a precizat Ioan Avîrvarei.
Experimente și atât
Inițial, împotriva pestei micilor rumegătoare (PMR) s-au utilizat în unele părți ale lumii vaccinuri heteroloage, preparate din tulpini atenuate de virus al pestei bovine (PB), dată fiind similitudinea antigenică dintre virusurile PB și PMR, dar s-a renunțat la acest produs. Între timp s-a lucrat pentru obținerea unui vaccin omolog, prin atenuarea unei tulpini patogene, prin pasaje repetate pe culturi celulare Vero. Totuși, studiile făcute prin testul de seroneutralizare încrucișată au arătat că tulpinile vaccinale de virus PMR sunt foarte asemănătoare antigenic cu sușele izolate din cazuri de infecție naturală, dar nu identice.
”Asemenea vaccinuri au fost puse pe piață, dar utilizarea lor trebuie făcută cu discernământ, deoarece înrudirea antigenică a virusului PMR cu virusul PB poate genera erori în diagnosticul și supravegherea serologică a ambelor boli, iar utilizarea lor preventivă fără discernământ într-un teritoriu indemn poate să mascheze momentul apariției primelor cazuri de infecție naturală”, potrivit unui articol publicat în Revista Fermierului.
micile rumegatoare in dex scrie ca e clasa politica locala si europeana!!!
Nemernici!!!